Την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών ανακοίνωσαν στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Γιουνκέρ και Τουσκ προανήγγειλαν επίσης την αναβάθμιση του ρόλου της Frontex, ανακοινώνοντας ότι οι «28» της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης κατέληξαν σε συμφωνία για ένα μνημόνιο συνεργασίας με την Άγκυρα.
«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Είχαμε στόχο να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, είχαμε συναντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Ντόλαντ Τουσκ, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει πως θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι είναι εφικτή η εφαρμογή της.
Ο κ. Τουσκ επεσήμανε ακόμα πως οι μεθοριακοί έλεγχοι που θα διενεργεί η Frontex θα ενταθούν. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως μέσα στους επόμενους μήνες η υπηρεσία θα αποκτήσει επιχειρησιακό χαρακτήρα αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και την επιστροφή μεταναστών οι οποίοι δεν διαθέτουν έγγραφα στις χώρες τους. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε πως, η μισή συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο αφορούσε το πως θα αναδομηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα της ΕΕ.
«Συζήτησα με τους εκπροσώπους της Τουρκίας και καταλήξαμε σε μία συμφωνία, ώστε να διασφαλίσουμε την παραμονή των προσφύγων στη χώρα. Δουλεύουμε να βοηθήσουμε την Άγκυρα και στο οικονομικό σκέλος» τόνισε από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ περιγράφοντας το πλαίσιο της συμφωνίας. Όπως ανακοινώθηκε, η Άγκυρα θα λάβει ως αντάλαγμα για την προσπάθεια να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές στα εδάφη της ένα μεγάλο ποσό από την ΕΕ, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί το ύψος του.
Το πλάνο της Κομισιόν, σύμφωνα με τα τις δηλώσεις του κ. Γιουνκέρ, έχει κυρίως δύο στόχους:
1) όσοι μετανάστες φτάνουν στην Τουρκία να παραμένουν εκεί και
2) όσοι βρίσκονται εκεί να μην φεύγουν ανεξέλεγκτα προς την Ευρώπη.
Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και από την Τουρκία και να συμφωνήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ΕΕ είχε υποσχεθεί μόλις 1 δισ. ευρώ, στην προηγούμενη Σύνοδο, ο Ερντογάν έλεγε πως ξόδεψε 7 δισ. και τέλος συμφώνησαν να του δώσουν 3 δισ.
Αυτό βεβαίως δεν ήταν το μοναδικό αντάλλαγμα. Η τουρκική πλευρά ζήτησε επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ζήτησε απελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους που ταξιδεύουν προς την ΕΕ και απαίτησε, την συναίνεση της ΕΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στα σύνορά της με τη Συρία.
Η Τουρκία από την πλευρά της δεσμεύεται να χτίσει κέντρα υποδοχής, να ενσωματώσει του Σύρους, να φυλάει αποτελεσματικότερα τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της και να συνεργάζεται με τους Έλληνες και Βούλγαρους γείτονές της.
Πηγή της Κομισιόν μιλώντας χθες βράδυ στον Τύπο στις Βρυξέλλες διευκρίνισε ιδιαιτέρως κατηγορηματικά, ότι το μόνο σχέδιο που υπάρχει είναι “η Τουρκία να φυλάει τα σύνορά της και η Ελλάδα τα δικά της” δεν ζήτησε κανείς τίποτα το διαφορετικό, αν και, όπως εξήγησε, ο Έλληνας πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για τις περίφημες κοινές περιπολίες – τις οποίες όμως ουδείς ζητά.