Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και πιστωτές παραμένει μεγάλη. Οι θεσμοί ζητούν να καλυφθεί ένα δημοσιονομικό κενό 4,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 ενώ η ελληνική πλευρά προβλέπει ότι το ποσό αυτό θα κυμανθεί στα 2 δισ ευρώ. Στο μέτωπο αυτό η διαπραγμάτευση θα κριθεί από το σημείο στο οποίο θα βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ των δύο πλευρών στις προβλέψεις για την πορεία των εσόδων και την αύξηση του ΑΕΠ. Επίσης, θα κριθεί από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στα άλλα δύο ανοικτά μέτωπα.
Στον ΦΠΑ εκτιμάται ότι υπάρχουν προοπτικές σύγκλισης. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει κάποιες οριακές αναπροσαρμογές των συντελεστών 6% και 11% της πρότασής της, όχι πάντως του 23%. Όμως, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη δεδομένου ότι οι πιστωτές ζητούν έσοδα 1,8 δισ. ευρώ. Η ελληνική πρόταση που κυμαίνεται στο 1 δισ. ευρώ, ακόμη και με τις αναπροσαρμογές, δεν πρόκειται να φθάσει το ποσό που ζητούν οι θεσμοί. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια.
Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης είναι περιορισμένα, αφού έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει πέραν των περικοπών των πρόωρων συνταξιοτήσεων καθώς η μείωση των συντάξεων αποτελεί για αυτήν κόκκινη γραμμή. Έτσι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο, πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές.
πηγή: Ναυτεμπορική
Διαβάστε επίσης: