ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ισοδύναμα που προωθεί η κυβέρνηση για να προστατευθούν οι κύριες συντάξεις

Μειώσεις στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ, γενναίο «ψαλίδι» σε εφάπαξ και μέρισμα, αυστηρό πλαφόν στις πολλαπλές συντάξεις και Εθνική Σύνταξη δύο ταχυτήτων μπαίνουν στο τραπέζι για να αποφευχθούν μειώσεις στον βασικό κορμό των κύριων συντάξεων, ενώ οι δανειστές θέλουν μικρότερη εθνική σύνταξη από 384 ευρώ, που θα δίνεται ύστερα από 20 χρόνια ασφάλισης.

 

Σε πέντε «καυτά» μέτωπα ρίχνει τις δυνάμεις της η ελληνική πλευρά στη μάχη του Ασφαλιστικού, με στόχο να κλείσει σύντομα κι επιτυχώς η περιώνυμη πρώτη αξιολόγηση, χωρίς ταυτόχρονα να διαρραγεί η «κόκκινη γραμμή» της οριζόντιας μείωσης των κύριων συντάξεων.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν όλα τα καυτά θέματα του ασφαλιστικού καθώς στόχος είναι να βρεθούν τα έσοδα που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα χρειαστεί νέα μείωση των κύριων συντάξεων.

Έτσι, επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης για την κατώτατη σύνταξη, και το μέρισμα του Δημοσίου είναι ακόμα κύρια ζητήματα στην διαπραγμάτευση, ενώ η παραμικρή αλλαγή σε ένα από αυτά θα έχει επιπτώσεις και στα υπόλοιπα.

Όσον αφορά στις εισφορές, σύμφωνα με το Έθνος, όλα δείχνουν ότι θα αυξηθούν κατά 1% και όχι κατά 1,5%.

Ταυτόχρονα η αύξηση του 1% στις εισφορές σημαίνει ότι θα μπουν στο στόχαστρο οι επικουρικές από τα 170 ευρώ και πάνω.

Μειώσεις θα επέλθουν και στα εφάπαξ τα οποία με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού θα μειωθούν κατά 5%, ενώ αντιμέτωποι με αλλαγές θα έρθουν και περίπου 415.000 συνταξιούχοι που παίρνουν τρεις ή και περισσότερες συντάξεις καθώς με το νέο υπολογισμό μπαίνει πλαφόν στο εισόδημα το οποίο μπορεί να πέσει στα 2.500 ευρώ ή ακόμη και στα 2.000 ευρώ το μήνα.

Όσον αφορά στο μέρισμα το Δημοσίου αναμένεται να μειωθεί κατά 30%, ενώ οι δανειστές ασκού πιέσεις και στο ζήτημα της εθνικής σύνταξης ζητώντας να μειωθεί κάτω από τα 384 ευρώ. Παράλληλα απαιτούν να δίνεται μετά τα 20 έτη και όχι στα 15 που ισχύει σήμερα.