Με κεντρικό δίλημμα «ασφαλής λύση και ανάκαμψη ή περιπέτεια και πορεία προς το άγνωστο με τον ΣΥΡΙΖΑ» θα κορυφώσει το επόμενο κρίσιμο διάστημα η κυβέρνηση τη στρατηγική της «τελικής ευθείας», η οποία έχει έναν κρίσιμο στόχο: Να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και μια θετική πρόταση για λύση του προβλήματος του χρέους – εξελίξεις που εκτιμάται ότι μπορεί να εξασφαλίσουν την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και την αποφυγή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Με όπλο την έναρξη υλοποίησης των προσωπικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, για διευκολύνσεις στην αποπληρωμή χρεών, αλλά και φοροελαφρύνσεις, και μετά από μία δύσκολη περίοδο που στιγματίστηκε από το Κραχ του Χρηματιστηρίου, το νέο κύμα απειλών από τις αγορές, αλλά και τις ενδοκυβερνητικές κόντρες, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευαγγ. Βενιζέλος, βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιο που στην αιχμή του έχει τη δημιουργία σκληρής πόλωσης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Το δίλημμα θα είναι σκληρό και κατά την εκτίμηση των κυβερνητικών στελεχών θα «στριμώξει» τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να εξηγήσει επαρκώς στους πολίτες γιατί επιλέγει να θέσει σε κίνδυνο τη μέχρι σήμερα πορεία για τη σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία.
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του «Π», στο γραφείο του πρωθυπουργού καταφθάνουν καθημερινά μηνύματα που του μεταφέρουν «γαλάζιοι» βουλευτές. Το περιεχόμενο τους αφορά το κλίμα που επικρατεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων «στόχων», δηλαδή στη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ, αλλά και στην πολυπληθή πτέρυγα των ανεξαρτήτων βουλευτών σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις και την προεδρική εκλογή. Κατά τις ίδιες πηγές, όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν σε ένα κατ’ αρχήν συμπέρασμα: ότι ένας κρίσιμος αριθμός βουλευτών θα μπορούσε να στηρίξει με την ψήφο του το αίτημα της κυβέρνησης για πολιτική σταθερότητα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εκτεθούν πολιτικά, εμφανιζόμενοι να κάνουν στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών. Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα μπορούσαν να υπερψηφίσουν τον διάδοχο του κ. Παπούλια, αν έχει προηγηθεί δέσμευση της κυβέρνησης για απεγκλωβισμό της χώρας από τα μνημόνια – κάτι που, όπως έχει φανεί, βρίσκεται στην αιχμή των προσπαθειών που καταβάλλονται. «Ελάχιστοι έχουν ήδη προαποφασίσει να μετακινηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι βλέπουν με καχυποψία και έντονο προβληματισμό τη σπουδή του κόμματος Τσίπρα να αναλάβει την εξουσία, ακόμη και αναυτό σημαίνει ότι οι θυσίες των Ελλήνων θα πάνε στο πηγάδι», λέει χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος εκτιμά ότι μετά το τελευταίο «πικρό μάθημα» από τις αγορές, όλοι έχουν προσγειωθεί και ότι θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις με γνώμονα το κοινό καλό.
Επί του παρόντος, κι ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει μια θετική αξιολόγηση του προγράμματος, οι προσπάθειες προσέγγισης των βουλευτών άλλων κομμάτων είναι «χαλαρές» και άτυπες και βασίζεται κυρίως στις προσωπικές σχέσεις ενός εκάστου. Για παράδειγμα, ο κ. Κων. Μαρκόπουλος, ο οποίος στο παρελθόν είχε μετακινηθεί στο κόμμα του Παν. Καμμένου, είναι γνωστό ότι διατηρεί προσωπική φιλία με αρκετούς από τους συναδέλφους του των ΑΝΕΛ –κυρίως τους προερχόμενους από τη ΝΔ‒ και συχνά πυκνά συζητεί μαζί τους τις πολιτικές εξελίξεις. Ανάλογες συζητήσεις κάνει συχνά μαζί τους ο πρόεδρος της Βουλής, Ευαγγ. Μεϊμαράκης, αλλά και ο υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης.
Στην κυβερνητική παράταξη θεωρούν πιθανό να υπερψηφίσουν, τελικώς, την κυβερνητική πρόταση οι Μ. Ιατρίδη, Τ. Κουίκ (ο οποίος ως γνωστόν αντιδρά έντονα στην προοπτική συνεργασίας των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ), Ελενα Κουντουρά, Π. Χαϊκάλης, Π. Μελάςκαι Στ. Ξουλίδου και υπό προϋποθέσεις η Μαρία Κόλλιακαι ο Μ. Ουζουνίδης.
Αντίστοιχες συζητήσεις γίνονται και μεταξύκορυφαίων στελεχώντουΠΑΣΟΚ, όπως ο υπουργός Παιδείας, Ανδρ. Λοβέρδος,που έχουν αναλάβει να βολιδοσκοπήσουν ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από την Κεντροαριστερά.
Για τη ΔΗΜΑΡ, υπάρχει η άποψη στο εσωτερικό της κυβέρνησης ότι υφίσταται μια ομάδα τεσσάρων βουλευτών που έχουν κρατήσει αποστάσεις από τη στρατηγική προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα περιμένουν να δουν τις όποιες εξελίξεις υπάρξουν στην Κεντροαριστερά. Αν δουν ότι οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά δημιουργούν της προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου, τότε είναι πολύ πιθανόν να ψηφίσουν θετικά, προκειμένου να κερδίσουν και τον απαιτούμενο χρόνο. Πρόκειται για τους βουλευτέςΓ. Πανούση, Γ. Κυρίτση και Δ. Αναγνωστάκη, ενώ εσχάτως πολλοί προσθέτουν στους παραπάνω και την κυρία Ν. Φούντα.
Πολύ κοντά στο «ναι» θεωρούν στην κυβερνητική παράταξη ότι βρίσκονται επίσης οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ ανεξάρτητοι βουλευτέςΣπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός και Κ. Μάρκου,Β. Οικονόμου καιΧρ. Αηδόνης και οι προερχόμενοι από τη ΝΔ Γ. Νταβρής, Κ. Γιοβανόπουλος καιΓ. Κασαπίδης.
Από εκεί και πέρα, ως πιθανοί για να υπερψηφίσουν παρά τα όσα μπορεί να έχουν πει το τελευταίο διάστημα και παρά τα όσα υποστηρίζουν σήμερα στο «Π» θεωρούνται, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο Μ. Ανδρουλάκης (ο οποίος πρόκειται να εκδώσει και βιβλίο το επόμενο διάστημα, προκειμένου μέσα από εκεί να δικαιολογήσει τη στάση του), Μ. Μπόλαρης, ο Π. Μουτσινάς και ο Γ. Κουράκος.
Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφακαι στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει επικρατήσει η άποψη ότι ο στόχος των «180» μπορεί να επιτευχθεί.
πηγή: εφ, Παρασκήνιο