Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι «το θέμα χειρίζονται ήδη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και ότι δεν χρειάζεται η παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου. Βέβαια η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον γερμανό υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».
Συνεχή ενημέρωση από τον Σόιμπλε έχουν και τα αρμόδια όργανα του γερμανικού κοινοβουλίου, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ.
Ερωτηθείς για τα στενά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων θα πρέπει το γερμανικό κοινοβούλιο να αποφασίσει, ο κ. Γέγκερ τόνισε ότι οι ημερομηνίες και οι διαδικασίες ήταν σε όλους γνωστές και δεν θα ήταν σωστό να αποδοθούν ευθύνες σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου η παράταση του προγράμματος θα πρέπει να εγκριθεί από τη βουλή.
Πάντως ο κ. Γέγκερ διαβεβαίωσε ότι αν υπάρξει αύριο συμφωνία στο Eurogroup ο χρόνος που απομένει αρκεί για να κατατεθεί η πρόταση παράτασης στα εθνικά κοινοβούλια.
Η ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει στην ΕΕ πώς θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, που αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους επεσήμανε ότι τώρα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει στην ΕΕ πώς θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».
«Τώρα είναι η σειρά της κυβέρνησης της Αθήνας. Ξεκάθαρα: ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει στην ΕΕ πώς η Ελλάδα θέλει να ανταποκριθεί στις δικαιολογημένες προσδοκίες των πιστωτών», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ στην εφημερίδα Bild και σημείωσε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα πρέπει να γίνουν «χωρίς χαιρεκακία και υπεροψία».
Ερωτώμενος σχετικά με τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στην διάθεση άλλων χωρών του Νότου για μεταρρυθμίσεις ενδεχόμενη «επικράτηση» της Αθήνας επί της ΕΕ, ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι πρέπει να διατηρηθεί η αρχή «βοήθεια με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις» και διευκρινίζει ότι «αν η Αθήνα θέλει αλλαγές σε μεμονωμένα σημεία, αυτό είναι εντάξει, αλλά αν οι αλλαγές οδηγούν σε επιπλέον δαπάνες, τότε θα πρέπει να γίνει εξοικονόμηση σε άλλα σημεία ή να στοχεύσει σε αύξηση των εσόδων».
"Αντιπαραγωγική η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη"
Δύσπιστος απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel ο εκπρόσωπος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, χαρακτηρίζοντας αντιπαραγωγική την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της υπό τους όρους του ευρώ.
Η απόφαση ωστόσο, δηλώνει ο Μπόσμπαχ, θα ληφθεί αποκλειστικά από την Ελλάδα.
Ο Μπόσμπαχ αμφισβητεί το κατά πόσον οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής θα αποφέρουν καρπούς, ενώ σχολιάζει πως “οι Έλληνες θα κάνουν πάντα τόσες υποχωρήσεις όσες είναι ανθρωπίνως δυνατές για να πάρουν το φρέσκο χρήμα”.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπόσμπαχ είναι ένας από τους πλέον αυστηρούς επικριτές της χώρας μας, ο οποίος ήδη το Φεβρουάριο του 2012, όταν πέρασε από το γερμανικό κοινοβούλιο το δεύτερο πακέτο διάσωσης, ο ίδιος δεν το είχε υπερψηφίσει. “Όλες οι ανησυχίες μου έχουν επιβεβαιωθεί από τότε”, υποστηρίζει.