Οπτικό υλικό από συναντήσεις πολιτικών προσώπων σε ιδιωτικούς χώρους όπου εμφανίζονται να παραλαμβάνουν χρηματικά ποσά σε χαρτοφύλακες, όπως και στοιχεία για σύστημα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων πολιτικών και άλλων ιδιωτών που δεν είχε γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Αυτά υποστηρίζεται – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα» – ότι θα πλαισιώνουν την περιώνυμη «τρίτη διαθήκη» του αποβιώσαντος το περασμένο καλοκαίρι πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, η δημοσιοποίηση της οποίας αναμένεται μέχρι τις αρχές Μαΐου. Ακόμα, εκτός από το χειρόγραφο ο Ακης Τσοχατζόπουλος φέρεται να έχει ηχογραφήσει περίπου 2.000 «μηνύματα» – διάρκειας 5-10 λεπτών το καθένα – όπου φέρεται να καταγράφει τα επίμαχα γεγονότα και τι είχε συμβεί, κατά την άποψή του, σε θέματα ύποπτων συναλλαγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ίδιο υλικό που συνοδεύει την περίπου 15 σελίδων ιδιόχειρη διαθήκη περιέχονται και φωτογραφίες από τραπεζικές θυρίδες τριών πολιτικών προσώπων, οι οποίες είναι γεμάτες με χρηματικά ποσά και τιμαλφή. Επιπλέον, προσδιορίζεται η εμπλοκή σε παράνομες συναλλαγές τριών άλλων προσώπων – ανάμεσα σε αυτούς κι ένας δικηγόρος – που είχαν επαφές με τους πολιτικούς στο πλαίσιο συνεννοήσεων για μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα, για τα οποία καταδικάστηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
Οι πολιτικοί που εμπλέκει
Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο νομικός εκπρόσωπος της συζύγου του πρώην υπουργού, δικηγόρος Αθηνών κ. Νίκος Αλεξανδρής, «ο Ακης Τσοχατζόπουλος στη δεύτερη ενότητα της δεύτερης διαθήκης του (σ.σ.: ήδη άνοιξε) κάνει αναφορά στο τι θα ακολουθήσει στην επόμενη διαθήκη του, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «έχει μάθει τα πάντα, τα ξέρει όλα και τους γνωρίζει όλους». Είναι εύκολο να συναγάγει κανείς το συμπέρασμα πως η τρίτη διαθήκη θα εξηγεί και θα αποκαλύπτει αυτό που ακούστηκε κατά κόρον στην κηδεία του, ότι δηλαδή ο Ακης σήκωσε, άδικα, στους ώμους του το βάρος ολόκληρου του πολιτικού συστήματος». Με συμπληρωματικές αναφορές προσώπων που γνωρίζουν το παρασκήνιο της υπόθεσης ότι «τα μνημονευόμενα πρόσωπα στις διαθήκες του πολιτικού είναι ενεργά στην πολιτική σκηνή την τελευταία δεκαετία και η εμπλοκή τους δεν έχει καταγραφεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για τις παράνομες συναλλαγές του πρώην υπουργού».
Μεγάλο ζητούμενο είναι η επιβεβαίωση όλων αυτών των προαναγγελιών και των αναφορών, αφού ας σημειωθεί ότι προ τριμήνου είχε διατυπωθεί ο ισχυρισμός πως η κυρία Βίκυ Σταμάτη είχε ανακαλύψει μόνο αριθμούς τραπεζικών θυρίδων στο εξωτερικό και όχι σχετικό οπτικό υλικό με το πλήρες περιεχόμενό τους, όπως φέρεται να προσδιορίζεται τώρα. Η προσοχή ακόμα στρέφεται και στον προσδιορισμό της προέλευσης των συγκεκριμένων «ντοκουμέντων». Και αυτό γιατί δεν είχαν εντοπιστεί στις διαδοχικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. προ δεκαετίας στο γραφείο και στις κατοικίες του πρώην υπουργού. Επιπλέον παραμένει ερώτημα αν μπορεί αυτά τα νεότερα στοιχεία να περιέχονταν σε τμήμα του αρχείου του καταδικασθέντος υπουργού που είχε κλαπεί – από ιδιώτη φρουρό του με τον οποίο είχε εκκρεμείς συναλλαγές – τον Οκτώβριο του 2010 και φαίνεται να υπήρξε πρόσφατα μερική επανάκτησή του.
Το παρασκήνιο της υπόθεσης
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος που απεβίωσε τον περασμένο Αύγουστο σε ηλικία 82 ετών είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2012 με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, με την ποινή του να μειώνεται αργότερα σε 19 χρόνια. Στο εισαγγελικό πόρισμα που δημοσιεύθηκε μετά τη σύλληψή του μνημονεύονταν «παράνομες συναλλαγές ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ με τις υπεράκτιες εταιρείες BLUBELL, NOBILIS και TORCASO, για νομιμοποίηση παράνομων αμοιβών μέσω του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που αφορούν τα οπλικά συστήματα TOR Μ1 και την αγορά δύο υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία FERROSTAAL». Στην απολογία του είχε αρνηθεί κάθε κατηγορία. Επιπλέον είχε αναφέρει ότι οι σχετικές αποφάσεις είχαν ληφθεί από το ΚΥΣΕΑ και είχε ζητήσει κλήτευση μελών του για κατάθεση.
Δικαστικοί κύκλοι που γνωρίζουν το παρασκήνιο της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου επισήμαναν ότι τον Νοέμβριο του 2013 είχαν αποκαλυφθεί προγενέστεροι ηχογραφημένοι διάλογοι του Ακη Τσοχατζόπουλου και του πρώην διευθυντή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων Γιάννη Σμπώκου (έχει φυλακιστεί για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και είχε γίνει στόχος βομβιστικών επιθέσεων) που μιλούν για τη διακίνηση χρηματικών ποσών και για την εμπλοκή και άλλων προσώπων στην υπόθεση. Επιπλέον τότε είχαν παρουσιαστεί χειρόγραφα σημειώματα του αποβιώσαντος πολιτικού όπου μνημονευόταν η εμπλοκή τριών ελλήνων πολιτών και ενός Ελβετού που μεσολάβησαν προκειμένου να παγώσουν οι έρευνες των δικαστικών αρχών στους «μαύρους λογαριασμούς» του. Επίσης, την άνοιξη του 2015 είχε προχωρήσει σε καταθέσεις ενώπιον των δικαστικών αρχών και η Βίκυ Σταμάτη που φέρεται να αναφέρθηκε στην απαίτηση, ύστερα από τηλεφωνική συνομιλία, περίπου 3 εκατ. ευρώ από πολιτικά πρόσωπα προς τον σύζυγό της. Ακόμα, τότε είχε αναφερθεί και στην εμπλοκή λίβυου διπλωμάτη. Χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια. Με τους ίδιους δικαστικούς κύκλους να επισημαίνουν ότι «οι τότε ισχυρισμοί του Ακη Τσοχατζόπουλου κινούνταν στο τρίπτυχο μεταξύ δήλωσης άγνοιας, διατύπωσης υπαινιγμών για εμπλοκή και άλλων προσώπων, όπως και αναφορών για σκευωρία εναντίον του, παραβλέποντας τα στοιχεία σε βάρος του. Μετά θάνατον που εκλείπει προφανώς το ζήτημα αυτοενοχοποίησής του, ίσως παρουσιαστούν στοιχεία για το σύνολο των παράνομων συναλλαγών εκείνων των περιόδων».
Προφορικές μαρτυρίες
Στην πρώτη διαθήκη του πρώην υπουργού που φέρεται να συντάχθηκε τον Ιούνιο του 2019 και δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου ρυθμίζονταν ζητήματα του ιστορικού αρχείου του, το 70% του οποίου κληρονομείται από τον 15χρονο σήμερα γιο του Ακη Τσοχατζόπουλου και το 30% από τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη».
Στη δεύτερη διαθήκη, τμήμα της οποίας παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής», πέρα από την επίδειξη γνώσης για ό,τι έχει συμβεί, συμπληρώνει: «Παρέμεινα αβοήθητος, άρρωστος, χειρουργημένος και φτωχός, να αντιμετωπίζω τη δίνη μιας βαριάς αρρώστιας και εξόντωσής μου».
Οπως ενδεικτικά σημειώνει ο κ. Νίκος Αλεξανδρής, «είχα την τιμή να κριθώ άξιος εμπιστοσύνης και να έχω πρόσβαση στο μνημειώδες αρχείο που άφησε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, που αφορά ηχογραφήσεις, βίντεο, φωτογραφικά ντοκουμέντα και έγγραφα. Και είχα, δι’ αυτών, την τιμή να αντιληφθώ και να κατανοήσω ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, κομμάτι μάλιστα που αφορά μια δύσκολη χρονική περίοδο. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως, λόγω της σωματικής καταπονήσεώς του, ήταν δύσκολο να γράφει, οπότε χρησιμοποιούσε πολύ τις προφορικές μαρτυρίες, ώστε να μη χρειάζεται να αποτυπώνονται γραπτώς όλες του οι σκέψεις».