Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης φαίνεται ότι αποτελεί μια από τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με στόχο η ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος να αποτελέσει απάντηση στην έντονη κριτική που έχουν δεχθεί πρόσωπα κλειδιά και προβεβλμένοι υπουργοί που έχουν συνδέσει το όνομα και το έργο τους με επώδυνα μέτρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αγνοεί την θεαματική συμμετοχή που υπήρξε στον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου αρχηγού στη ΝΔ. Αντιθέτως, αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας από τον χώρο της Κεντροδεξιάς με την ενεργοποίησή του στην όλη διαδικασία προσέδωσε νέα δυναμική στη Ν.Δ.
Οπως παραδέχονταν κυβερνητικοί βουλευτές, αλλά και όπως ερμήνευσαν στο Μέγαρο Μαξίμου τη θεαματική προσέλευση των «γαλάζιων» ψηφοφόρων στις εσωκομματικές κάλπες, ο «κόσμος θέλει να ξανακούσει τι λέει η Νέα Δημοκρατία».
Υπό το πρίσμα αυτό, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει άμεσα να αντικρούσει την προσπάθεια της Ν.Δ. να σηκώσει κεφάλι ηγετικής κυριαρχίας στο εκλογικό σώμα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για αλλαγές στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι υπουργοί Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, και Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή στοχοποίηση λόγω της υπόθεσης με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες».
Στην ίδια κατηγορία, περί νόμιμου και ηθικού, εμπίπτει και η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, για την οποία υπάρχει γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους διορισμούς συγγενικών της προσώπων.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα υπουργεία, οι αλλαγές που θα προκύψουν θα είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων, καθώς ο πρωθυπουργός θα θελήσει να στείλει και μηνύματα σε συγκεκριμένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, έχει χρεωθεί τη διάρρηξη των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τις οργανώσεις των Ποντίων και αυτό έχει καταγραφεί στα αρνητικά της έως τώρα παρουσίας του. Επίσης, είναι σε διαρκή κόντρα με έναν άνθρωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα, τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά.
Στο «κόκκινο» είναι όλη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που χειρίζεται τη δύσκολη υπόθεση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, θα μείνει εκτός κυβέρνησης στον επόμενο ανασχηματισμό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μετακινηθεί. Ωστόσο, χαμηλή βαθμολόγηση υπάρχει, για τις Θεανώ Φωτίου και Ράνια Αντωνοπούλου, οι οποίες χειρίζονται ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και αντιμετώπισης της ανεργίας.
Στο κρίσιμο υπουργείο Εξωτερικών, η παρουσία του Νίκου Κοτζιά καθίσταται ολοένα και πιο επισφαλής, διότι λειτουργεί αυτόνομα και συγκεντρωτικά, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο υπουργείο Εσωτερικών, ο πρωθυπουργός έχει καταγράψει σοβαρά προβλήματα συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ του Παναγιώτη Κουρουμπλή και του αναπληρωτή του, Χριστόφορου Βερναρδάκη, καθώς και του υφυπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννη Μπαλάφα.
Στο υπουργείο Υγείας, μέχρι στιγμής, αντί για θεαματικές επιδόσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στα δημόσια νοσοκομεία, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης προσφέρουν θέαμα μέσα από την αντιπαράθεσή τους με τους δημοσιογράφους.
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βαγγέλης Αποστόλου αναμένεται να αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα στις αντιδράσεις που ήδη αρχίζουν και εκδηλώνονται για τη φορολόγηση των αγροτών.