ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «αγκάθια» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Οι «σίγουροι» και οι δεύτερες σκέψεις

 

Μπορεί η 9η Ιανουαρίου να είναι η καταλητική ημερομηνία θα να κατατεθούν τα ψηφοδέλτια στο Πρωτοδικείο, στο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο έως το απόγευμα θα τα έχουν «κλείσει» οριστικά με την τελική επικύρωση να γίνεται από την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Το πάζλ τωνθέσεων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό καθώς ο κεντρικός κορμός έχει οριστικοποιηθεί ωστόσο παραμένουν σε εκκρεμότητα τα ονόματα που θα μετέχουν στον συνδιασμό και προέρχονται όχι από τα σπάργανα του κόμματος αλλά από τις συνεργασίες με πολιτικό πρόσωπα εκτός Κουμουνδούρου.

Μόνο για την Λούκα Κατσέλη δεν υπάρχουν διαφωνίες και αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ καθώς το όνομα της ήδη φιγουράρει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ κάτι βέβαια που δεν συμβαίνει για τις άλλες υποψηφιότητες που προέρχονται από ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ.

Οι υποψηφιότητες "αγκάθια"

Σιγή ιχθύος επικρατεί για τους Θεόδωρο Παραστατίδη, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκο Μπόλαρη, αλλά και τις υποψηφιότητες των προερχόμενων από τους Ανεξάρτητους Έλληνες βουλευτών, Ραχήλ Μακρή και Χρυσούλας Γιαταγάνα.

Αναταράξεις από την άλλη προκαλει και το όνομα του οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα, τον οποίο έχει προτείνει η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ωστόσο η προεδρική πλειοψηφία και το περιβάλλον Τσίπρα δεν θέλει ούτε να… ακούσει.

Οι σίγουροι

Στον αντίποδα, φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του έτερου οικονομολόγου, Γιάννη Βαρουφάκη, στην Β’ Αθηνών, ενώ για το Επικρατείας ακούγονται τα ονόματα του Κωνσταντίνου Τσουκαλά, του σκιτσογράφου Στάθη Σταυρόπουλου, αλλά και του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Επίσης, δυναμική είσοδο στην Β’ Αθηνών θα πραγματοποιήσει και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, ενώ ο Μανόλης Γλέζος εμφανίζεται αποφασισμένος να κατέβει είτε ως υποψήφιος βουλευτής στις Κυκλάδες, είτε σε κάποια μονοεδρική περιφέρεια που δεν έχει ως τώρα εκλέξει αριστερό βουλευτή, είτε στην τελευταία –και μη εκλόγιμη- θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Βασικό κριτήριο για το ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την ποσόστωση σε γυναίκες, καθώς έχει σημειωθεί ένδεια σε γυναικείες υποψηφιότητες, είναι η ισομερής εκπροσώπηση του κόμματος σε όλο το γεωγραφικό εύρος της χώρας. Ένα από τα αγκάθια που παραμένουν είναι η ισομερής εκπροσώπηση όλων των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.