Θρυαλλίδα που απειλεί να δυναμιτίσει το πολιτικό σκηνικό αποδεικνύεται η υπόθεση Μουζάλα, η οποία μπορεί να αποτελέσει αφετηρία διεργασιών για ανασχηματισμό και μελλοντική αλλαγή-διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, με συμμετοχή περισσότερων κομμάτων.
Προς το παρόν σε εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκεται ένα παρασκηνιακό μπρα-ντε-φερ Καμμένου-Τσίπρα, που μπορεί να διαμορφώσει νέες ενδοκυβερνητικές ισορροπίες. Υπάρχει πάντως προσωρινή «ανακωχή» μέχρι την Τρίτη, ώσπου να ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής και να επιστρέψει ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ από το ταξίδι του στις ΗΠΑ ως υπουργός Αμυνας.
Καμμένος: Στηρίζουμε την κυβέρνηση μέχρι τέλους
Για πολύ σημαντικές στιγμές τόσο για την πατρίδα όσο και για το κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έκανε λόγο ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Υπογράμμισε ότι οι ΑΝΕΛ στήριξαν από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση Τσίπρα, προκειμένου η πατρίδα να ξεφύγει από τα δόκανα της διαπλοκής, να βγούμε από τα μνημόνια και να σταματήσουμε το διεφθαρμένο σύστημα, με πρώτο κυρίαρχο θέμα, όμως, την προστασία των εθνικών θεμάτων.
«Είμαστε ένα βήμα προ της εξόδου από την κρίση» πρόσθεσε ο κ. Καμμένος, ο οποίος εξήρε τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
«Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες και διαπραγματεύεται το μεταναστευτικό και εγώ ξεκινώ την αποστολή του στις ΗΠΑ, αύριο, προκειμένου να πραγματοποιήσω εκεί συναντήσεις και με πολιτικούς παράγοντες, αλλά και παράλληλα με την ομιλία μου στο μεγαλύτερο κέντρο αποφάσεων το Ισραηλιτικό Κέντρο των ΗΠΑ» ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
«Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αυτή είναι δεδομένη. Θέσαμε το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης στον κ. Μουζάλα, όχι ως πρόσωπο, αλλά γι' αυτά τα οποία ελέχθησαν και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, καθώς, ανεξάρτητα αν επρόκειτο για ένα λεκτικό λάθος του κ. Μουζάλα, είδαμε ότι βρήκαν ευκαιρία φαντάσματα του παρελθόντος, οι γνωστοί εθνομηδενιστές να βγουν και να πάρουν θέση για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας. Είδαμε μέχρι και τον Γιώργο Παπανδρέου, σήμερα το πρωί, να βγαίνει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και να κάνει tweet παίρνοντας θέση δημόσια. Είδαμε την κ. Ρεπούση και ένα site 3000 "like", που προσπαθούσε να θέσει θέμα που έχει λυθεί οριστικά και αμετάκλητα στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Απέναντι στα 3000 "like" βάζουμε τα 3.500.000 υπογραφών του ελληνικού λαού που είχε συλλέξει τότε με πρωτοβουλία του ο μακαριστός Χριστόδουλος» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.
Ο κ. Καμμένος είπε ότι το βράδυ της Τρίτης υπάρχει η συζήτηση για τη διαφθορά «όπου είναι η ώρα να ακουστούν ονόματα, επίθετα από τις περίφημες λίστες που μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έκρυβαν, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Ήλθε η ώρα να ακουστούν αλήθειες για τα ονόματα της διαπλοκής στη Δικαιοσύνη, όπως επίσης να μάθει ο ελληνικός λαός, την ώρα που οδηγούνταν σε εξαθλίωση ποιοι διαπλεκόμενοι διακινούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια σε κρυφούς λογαριασμούς, ποιοι εκδότες την ώρα που δανείζονταν τα χρήματα του ελληνικού λαού απο τις τράπεζες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, την ίδια στιγμή τα έβγαζαν στο εξωτερικό χρεώνοντας τα κανάλια τους και πως αυτή η κυβέρνηση θα τελειώσει με τη διαπλοκή και τη διαφθορά».
Και κατέληξε: «Η συζήτηση την Τρίτη το βράδυ για τη διαφθορά θα γίνει, είτε σε κάποιους αρέσει, είτε δεν αρέσει. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι πιστοί απόλυτα σε αυτά που είπαμε, θέτοντας ξεκάθαρα το θέμα της στήριξης με ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτήν την κυβέρνηση μέχρι τέλους και το τέλος της τετραετίας, επιμένουμε στις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο πρωθυπουργός, σε συνεννόηση και μαζί μας, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες για να σωπάσουν ξανά εκείνοι που τόλμησαν να βγουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και αναφέρομαι στους εθνομηδενιστές»..
Το πόκερ της κυβερνητικής διεύρυνσης
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πάντως ότι ούτε η κυβέρνηση θα άντεχε τώρα τους κραδασμούς από μια ξαφνική αποχώρηση των ΑΝΕΛ, ούτε το κόμμα του κ. Καμμένου μπορεί να χαμηλώσει τους τόνους στο θέμα Μουζάλα, καθώς η "εθνικολαϊκή" ρητορική είναι αναγκαία για να συγκρατήσει την εκλογική του βάση.
Εν πάση περιπτώσει, η εσωτερική μίνι-κρίση αποδυναμώνει την κυβέρνηση και περιορίζει τις δυνατότητες χειρισμών της, την ώρα που βρίσκεται μπροστά σε δύο φλέγοντα ανοιχτά θέματα – το προσφυγικό και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Ο κ. Τσίπρας καλείται να «θυσιάσει» έναν από τους –κατά κοινή ομολογία– πιο ικανούς υπουργούς του, αλλά αυτό θα κόστιζε πολιτικά στον ίδιο και στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα έδειχναν ότι είναι δέσμιοι των «δεξιών» ΑΝ.ΕΛ.
Δεν πρόκειται λοιπόν να υποκύψει, αλλά θα προτιμήσει να ρισκάρει στη συνέχιση μιας εύθραυστης συνεργασίας με τον κυβερνητικό του εταίρο.
Κοινοβουλευτικοί παράγοντες και πολιτικοί σχολιαστές εκφράζουν την άποψη ότι ο κ. Καμμένος αξιοποιεί το λάθος του κ. Μουζάλα και απαιτεί την απομάκρυνσή του, προσδοκώντας αναβαθμισμένο ρόλο του ιδίου και του κόμματός του στη διαχείριση του προσφυγικού, ενόψει και της προοπτικής διαχείρισης σημαντικών κονδυλίων που θα λάβει η χώρα μας από την ΕΕ.