«Το μήνυμα ασφάλεια παντού, ασφάλεια για όλους», έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ, με θέμα «Η ασφάλεια της πατρίδας και των πολιτών. Προτεραιότητα στην πράξη».
Ο Υπουργός ανέφερε ότι η ασφάλεια ξεκινάει από τα σύνορα της χώρας και εξήγγειλε την επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής του φράκτη στον Έβρο.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις επερχόμενες εκλογές τονίζοντας: «όλοι μαζί θα σχηματίσουμε και πάλι την πλειοψηφία του μέτρου και της λογικής». Επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη από σταθερό χέρι στο τιμόνι και σωστό προσανατολισμό στην πυξίδα», εκφράζοντας αισιοδοξία για την αυτοδυναμία της ΝΔ. Ενώ σχολάζοντας την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι: «η δύναμη της δημοκρατίας είναι η συνέπεια και η λογική. Όχι ο λαϊκισμός. Σε όσους επιχειρούν να διχάσουν εγκαταλείποντας τη Βουλή, πιάνοντας στασίδι και πάλι στο πεζοδρόμιο απαντάμε: Δημοκρατία με τη Νέα Δημοκρατία». Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Δημήτρης Κούβελας, Κώστας Γκιουλέκας, Δημήτρης Μπαρτζόπουλος και Άννα Ευθυμίου, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβας και Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊταντζίδης ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμα και η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.
Η ασφάλεια της Ελλάδας ξενικά από τα σύνορά μας
Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η ασφάλεια της πατρίδας μας ξενικά από τα σύνορα και επεκτείνεται στο εσωτερικό, σημειώνοντας ότι χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή και δημοκρατία. Και πρόσθεσε ότι για τη ΝΔ η ασφάλεια δεν είναι μόνο ιδεολογικό πρόταγμα ή συνταγματική επιταγή αλλά πρόκειται για «προϋπόθεση για ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, την ίδια την ελευθερία. Χωρίς ασφάλεια, επομένως, δεν υπάρχει Δημοκρατία. Ασφάλεια παντού, ασφάλεια για όλους, λοιπόν. Ασφάλεια -πρώτα και κύρια- από τα σύνορα της Πατρίδας μας. Και για τη θωράκισή τους επιταχύνουμε τις διαδικασίες επέκτασης του φράχτη στον Έβρο».
Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των συνόρων ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι χάρη στις ενέργειες της Αστυνομίας και των συνοριοφυλάκων το 2022, απετράπη η είσοδος 260.000 παράνομων μεταναστών και συνελήφθησαν 1.491. «Η Ελληνική Αστυνομία είναι εκεί. Είναι εκεί για να φυλάει, να επιτηρεί, να παρεμβαίνει, να προστατεύει, αλλά και να διασώζει. Εφαρμόζει το σχέδιο «Ακρίτας», προασπιζόμενη τα σύνορα που της πατρίδας μας, που όμως είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και θα συνεχίσει να το κάνει. Ας το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, με σαφήνεια, για ακόμη μια φορά: Απέναντι στις προκλήσεις, εμείς προτάσσουμε τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Απέναντι στις απειλές, εμείς απαντάμε με αποφασιστικότητα. Τα σύνορά μας στον Έβρο είναι απροσπέλαστα. Παράνομα δεν πρόκειται να περάσει κανείς! Είναι ένα μήνυμα που υπαγορεύουν οι αξίες του πολιτισμού μας το διεθνές δίκαιο, αλλά και οι ίδια μας η ανθρωπιά».
Εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην διαδικασία επέκτασης του Φράχτη, στην αναβάθμιση των συστημάτων ηλεκτρονικής επιτήρησης και στην τοποθέτηση ακόμη 400 συνοριοφυλάκων. «Χάρη σε αυτούς απολαμβάνουμε το αγαθό της ειρήνης. Γιατί, η ασφάλειά μας ξεκινά από τα σύνορά μας. Τα οποία υπερασπίζονται νέες και νέοι, σύγχρονοι ακρίτες. Οφείλουμε όλοι τη δέουσα τιμή, τον σεβασμό μας, στα παλικάρια της Πολεμικής Αεροπορίας, που έπεσαν στο καθήκον: στην υπηρεσία της πατρίδας! Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ!».
Η αστυνομία δίπλα στους πολίτες
Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας, ο κ. Θεοδωρικάκος παρέθεσε στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για τη μείωση της εγκληματικότητας σημειώνοντας ότι το 2022 τελέστηκαν 79 ανθρωποκτονίες και το ποσοστό εξιχνιάσεων (ιδίου και προηγούμενων ετών) ανήλθε στο 88,61%. Ενώ, 183 δολοφονίες πολιτών παραμένουν ανεξιχνίαστες από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «ανοιχτό τραύμα για τους θεσμούς και τη Δημοκρατία μας».
Μέσα από τη μείωση της γραφειοκρατίας, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, απελευθερώθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας:
Καταργήσαμε το γνήσιο της υπογραφής
Ψηφίσαμε την απαλλαγή της Αστυνομίας από τη μεταφορά δικογράφων
Ακολουθεί η κατάθεση κρατουμένων στις δίκες με ψηφιακά μέσα
«Αποτέλεσμα: περισσότεροι αστυνομικοί στις γειτονιές. Δίπλα σε κάθε πολίτη».
Μείωση της εγκληματικότητας και στη Θεσσαλονίκη
Σε ό,τι αφορά στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, υπηρετούν σήμερα 4980 αστυνομικοί από 4792 το 2019. Την ίδια περίοδο έγιναν 478 μεταθέσεις προς ενίσχυση των δυνάμεων.
Η χαμηλή και μεσαία εγκληματικότητα μειώνεται και στη Θεσσαλονίκη.
Η σύγκριση ετών 2022 – 2019, όπως είπε, είναι χαρακτηριστική:
Μείωση κλοπών τροχοφόρων κατά 10,13%
Μείωση κλοπών –διαρρήξεων κατά 21,41%
Μείωση ληστειών κατά 18,07%
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Θεοδωρικάκος στα 18 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας που έχουν ιδρυθεί σε όλη την Ελλάδα, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας μέσω των συγκεκριμένων γραφείων παρέχεται ασφάλεια εκεί που κυριαρχούσε βουβά ο φόβος και ο δισταγμός, σημειώνοντας ότι οι γυναίκες εκείνες που έβρισκαν κλειστές πόρτες τώρα βρίσκουν εκπαιδευμένους αστυνομικούς έτοιμους να βοηθήσουν. «Πλέον, γνωρίζουν ότι είμαστε εδώ. Δίπλα τους. Ότι μπορούμε να τις στηρίξουμε με πράξεις. Ηθικά, νομικά, ψυχολογικά, ουσιαστικά. Απλώνοντας ένα μεγάλο και ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Γιατί η Αστυνομία και ξέρει και ενδιαφέρεται και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά»
Παράλληλα, όπως ανέφερε, εκπαιδεύθηκαν περισσότεροι από 2.500 αστυνομικοί. Συνολικά έχει γίνει επιμόρφωση περισσότερων των 6.000 περίπου στελεχών.
Δεν συμβιβαζόμαστε με τα άβατα
«Εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση κάθε απειλής», τόνισε και επανέλαβε ότι «ασφάλεια και άβατα ανομίας είναι έννοιες ασύνδετες». Υπενθύμισε τις περιπτώσεις που δημόσιοι χώροι αποδόθηκαν στους πολίτες και στα πανεπιστήμια και τόνισε:
«Αυταρχισμός δεν είναι η επιβολή του νόμου, αλλά η ανοχή της ανομίας. Γι αυτό και όπου υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία παραβατικής δραστηριότητας, εμείς θα είμαστε εκεί. Απάθεια απέναντι στα φαινόμενα ανομίας εμείς δε θα επιδείξουμε. Δε συμβιβαζόμαστε με τα άβατα».
Κοινωνία και πολιτεία δεν ανεχόμαστε τον χουλιγκανισμό
Αναφερόμενος στην περίπτωση της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού, υπενθύμισε ότι πολλοί αμφέβαλαν για την απ[οτελεσματικότητα της αστυνομίας «χύνοντας» «μελάνι καχυποψίας» ότι δήθεν η αστυνομία «προφυλάσσει» τους ενόχους.
«Η αλήθεια όμως τους διέψευσε. Συνελήφθησαν όλοι μέσα σε 5 μέρες και οδηγήθηκαν στις αρχές. Και ο ένας που είχε διαφύγει στην Αλβανία παραδόθηκε τελικά στη χώρα μας, μετά από κατάλληλους χειρισμούς και τις απαραίτητες συνεννοήσεις με τις αλβανικές Αρχές. Σήμερα, αναμένουμε την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. Για να δικαιωθεί η ψυχή αυτού του αδικοχαμένου παλικαριού, να απαλυνθούν –γιατί δε «γιατρευτούν» – οι πληγές των γονέων. Αλλά, και να σταλεί ένα στιβαρό μήνυμα ότι, η κοινωνία και Πολιτεία δεν ανεχόμαστε το χουλιγκανισμό».