ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελεσίγραφο της τρόικας για τα νέα μέτρα σπρώχνει Σαμαρά και Βενιζέλο σε εκλογές

samaras_benizelos

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατούν οι σχέσεις κυβέρνησης δανειστών, ενόψει της άφιξης της τρόικας και της διπλής διαπραγμάτευσης στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής το Δεκέμβριο.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών λένε όχι στις ελληνικές προτάσεις, γεγονός που καθιστά σαφές ότι η διαπραγμάτευση είναι στον αέρα και όλα κρέμονται από μια κλωστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τροϊκανοί θέτουν στο τραπέζι νέες σκληρές απαιτήσεις με τις οποίες σπρώχνουν τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε εκλογές

Ειδικότερα, θέτουν το θέμα του κόστους του μισθολογίου στο Δημόσιο και φέρονται να ζητούν την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Απειλούν μάλιστα ότι σε διαφορετική περίπτωση θα είναι άτεγκτοι με την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων που αφορούν το Δημόσιο.

Οι 19 δράσεις

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η τρόικα απαιτεί να υλοποιηθούν 19 δράσεις πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Οι σημαντικότερες από αυτές είναι:

-η κάλυψη δημοσιονομικού κενού 2,6 δισ. ευρώ για το 2015,

-αλλαγές στο ασφαλιστικό,

-άρση των περιορισμών στους πλειστηριασμούς,

-αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων,

-περιορισμό των επιδομάτων στη δημόσια διοίκηση,

-απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι 100 δόσεις δεν ικανοποιούν την τρόικα, που κάνει λόγο για μεγάλη γενναιοδωρία. Παράλληλα, η τρόικα ζητά δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει οριζόντια ρύθμιση δανείων για νοικοκυριά.

Ακόμη, ζητείται η διεύρυνση του αριθμού υπηρεσιών και προϊόντων που βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ του 23%, η πλήρης εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Επιπλέον, ζητείται να προχωρήσει η ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει προτάσεις για το lockout.

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο Τομέα, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει το νέο ενιαίο μισθολόγιο, να προχωρήσει σε περικοπές επιδομάτων, ενώ στο τραπέζι θα τεθούν και προτάσεις για την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ.

Σκληρό μήνυμα

Κοινοτικοί αξιωματούχοι στέλνουν μήνυμα ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και ότι είναι μεγάλη η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές για να υπάρξει συμφωνία ή ακόμη και συμβιβασμός

Πηγές από τις Βρυξέλες εξηγούν ότι η ελληνική πλευρά διακατέχεται απόυπεραισιοδοξία, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που όλη η Ευρώπη πάει σε ύφεση, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλοςετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις για την επόμενη μέρα του Μνημονίου.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως η αξιολόγηση της τρόικας θα έχει πολιτικό και όχι οικονομικό χαρακτήρα, κάτι που έγινε σαφές από τη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν έχουν ως εξής:

-δε θα γίνει καμία έκπτωση στο ζήτημα των 100 δόσεων παρά τις πιέσεις των δανειστών.

-το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού θα συζητηθεί όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών έρθουν στην Αθήνα

Όπως γίνεται αντιληπτό, η πίεση στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης είναι ασφυκτική και οι δανειστές αδιαφορούν για το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Ρυθμίσεις για ασφαλιστικό και εργασιακά δεν μπορούν να περάσουν από τη Βουλή και αυτός είναι ο λόγος που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι η διαπραγμάτευση θα έχει άρωμα εκλογών.

Τόσο η συμφωνία με τους δανειστές όσο και το σχέδιο για την επόμενη μέρα θα παρουσιαστούν τόσο στους βουλευτές όσο και στον ελληνικό λαό πριν από την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η νέα συμφωνία με την τρόικα δεν θα έχει δημοσιονομικά αλλά διαρθρωτικά μέτρα και ευελπιστεί σε συμφωνία έως το Eurogroup της 8ηςΔεκεμβρίου, κάτι όμως που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο