Με αιχμές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τα αίτια που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του από τον υπουργείο Παιδείας αλλά και τον ρόλο της Εκκλησίας, αποχαιρέτισε τον υπουργικό θώκο ο Νίκος Φίλης.
Ο κ. Φίλης, εμφανώς συγκινημένος, σημείωσε πως «όλοι βρισκόμαστε σε αυτές τις θέσεις με εντολή του ελληνικού λαού και με απόφαση του Πρωθυπουργού» και επισήμανε πως απο την πλευρά του κ. Τσίπρα δεν του επισημάνθηκαν προβλήματα, αντιθέτως υπήρξαν θετικές αναφορές στο έργο του υπουργείου.
Στην ομιλία του ο κ. Φίλης εξαπέλυσε πυρά τόσο κατά των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, όσο και κατά του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τον οποίο μάλιστα ότι ουσιαστικά ζήτησε ευθέως την απομάκρυνσή του από το υπ. Παιδεία την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη που έδωσε στο ΣΚΑΪ.
Ο κ. Φίλης ανέφερε ότι δεν του είχαν αναφερθεί προβλήματα το προηγούμενο διάστημα. «Το αντίθετο, αν κρίνουμε και από τις θετικές αναφορές του πρωθυπουργό. Αιφνιδίως το άριστα 20 μετατράπηκε σε 1,5 μήνα σε μη προβιβάσιμο βαθμό», είπε και φέρνοντας το παράδειγμα ενός καθηγητής που αρχικά είναι γαλαντόμος γίνεται αυστηρός και κόβει τον μαθητή, αναρωτώμενος ποιος φταίει, ο Νίκος Φίλης επισήμανε ότι όσο δεν δίνονται εξηγήσεις για το ποιος φταίει, ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο ταλαντούχος μαθητής, οι προτάσεις για αλλαγή περιβάλλοντος δεν γίνονται αποδεκτές, ακόμη και αν το περιβάλλον, εν προκειμένω, είναι ένα άλλο υπουργείο.
Ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας έκανε εν συνεχεία λόγο για απόντες, δοτούς και κυνικούς και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Εκκλησία κατηγορώντας για προσπάθεια παρέμβασης στην πολιτική.
«Η αλλαγή στάσης της εκκλησίας δεν εκτείνεται μόνο στο μάθημα των θρησκευτικών», είπε ο κ. Φίλης και συνέχισε λέγοντας ότι την «προηγούμενη εβδομάδα οργανώθηκε εκτελέστηκε σε βάρος μου ένα συμβόλαιο θανάτου, με τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Ιερώνυμος στο ΣΚΑΪ. Εκεί ζητήθηκε η καθαίρεση του προβληματικού υπουργού Παιδείας».
Αναφερόμενος στην αντίθεση του αρχιεπισκόπου, την οποία χαρακτήρισε μάλιστα «όψιμη», στην ίδρυση τεμένους έκανε λόγο για «υιοθέτηση ακροδεξιάς ρητορικής» και «πλήρη κάλυψη των ακροδεξιών ρασοφόρων» λέγοντας ότι όλα αυτά συνιστούν ευθεία πρόκληση προς το δημοκρατικό σύστημα.
«Το θέμα υπερβαίνει εμένα, τον Τσίπρα και την Αριστερά, αφορά όλο το πολικό σύστημα», προσέθεσε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας κάνοντας λόγο για τον «ορισμό παραθεσμικής συμπεριφοράς στην οποία όλοι οι πολίτες θα αντιταχθούμε».
Ο τέως υπουργός είπε μεταξύ άλλων:
*«Από την πρώτη μερα που με επέλεξε ο πρωθυπουργός σκεφτόμουν την μέρα του αποχαιρετισμού. Αλίμονο στον πολιτικό που αυταπατάται», είπε ξεκινωντας.
*Ξεκινήσαμε να χτίζουμε από τα κάτω προς τα πανω στον χωρο της εκπαίδευσης, ρίξαμε το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειάς μας από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, είπε ο κ. Φίλης. Εκεί που χτυπάει η καρδιά της εκπαίδευσης. Μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση της Αριστεράς προχώρησε σε μεγάλες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις, είπε.
*Είπε ακόμα ότι στις 12/09 άνοιξαν κανονικά όλα τα σχολεία με τους εκπαιδευτικους και τα βιβλία στη θέση τους.
*Ποιός κάνει λάθος ο γαλαντόμος καθηγητής ο μέχρι χθες άριστος μαθητής; είπε ο Νίκος Φίλης αναφερόμενος στο άριστα που του έβαλε ο πρωθυπουργός
*Το ερώτημα για την απομάκρυνσή μου απασχολεί κάθε δημοκρατικό πολίτη. Η αφεντιά μου δέχθηκε κλίμα χυδαίων επιθέσεων και ορκισμένους εχθρούς. Κάθε καλα ενημερωμενος πολίτης γνωρίζει τους σταθμούς αλλαγής στάσης της εκκλησίας.
*Πόσο ακόμα θα υπάρξει αυτός ο αναχρονισμός να συνυπάρχουν έρευνα και εκκλησία στο ίδιο υπουργείο;
*Είναι ζήτημα στοιχειώδους αυτογνωσίας και προτεραιοτήτων για τον πολιτικό κόσμο, είπε ο κ. Φίλης.