ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελευταίος γύρος στο ρινγκ της διαπραγμάτευσης- Συγκρατημένη αισιοδοξία της Αθήνας

Με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στα τέλη της επόμενης βδομάδας και την πολιτική επικύρωση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας διεξήχθησαν χθες οι συζητήσεις στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης.

 

 

 

Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων και της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε διεξοδική ανταλλαγή απόψεων σε βελτιωμένο κλίμα συνεργασίας, ώστε να υπάρξει κατανόηση της πολιτικής διάστασης των ζητημάτων. Μάλιστα συμφωνήθηκε ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά και πως θα πρέπει όλες οι πλευρές να επιταχύνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του πακέτου των μεταρρυθμίσεων.

Από ελληνικής πλευράς διατυπώνεται συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά παράλληλα υπάρχει επίγνωση ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, με την επισήμανση πως η συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο έχει βελτιωθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες.

«Θα βρούμε λύση μέχρι τα τέλη Απριλίου», ήταν η αισιόδοξη θέση που διατύπωνε, σύμφωνα με το Έθνος, χθες στις Βρυξέλλες παράγοντας της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο οποίος εξέφραζε ικανοποίηση για το γεγονός ότι έχει ενταθεί η διαδικασία των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο τη θετική έκβαση των διαβουλεύσεων.

Στο τραπέζι μπήκαν όλα τα θέματα και κυρίως τα «αγκάθια» και οι «κόκκινες γραμμές» των δύο πλευρών, με αιχμές το συνταξιοδοτικό, τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ πιέσεις ασκήθηκαν και για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε πως οι εταίροι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς χρηματοδότηση πέραν της 24ης Απριλίου. Μάλιστα αναγνωρίστηκε ότι οι συζητήσεις διεξάγονται σε ένα κλίμα σταδιακής ασφυξίας για την ελληνική πλευρά και άμεσος στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία επί μίας συνολικής αξιολόγησης («comprehensive review») που θα ανοίξει τον δρόμο για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο («staff level agreement») εν όψει Ρίγας.

Βασικό πρόβλημα για να αρχίσει η ροή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και υποδόσεων είναι η εμμονή των εταίρων να περάσει η ελληνική πλευρά το σύνολο των συμφωνηθέντων. Ενστάσεις διατυπώθηκαν και για ορισμένες εξαγγελίες στις οποίες έχει προχωρήσει η Αθήνα, για τις οποίες οι Βρυξέλλες αμφισβητούν το δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Στο πλαίσιο αυτό οι θεσμοί τονίζουν ότι η βάση των διαπραγματεύσεων είναι μεν ο κατάλογος που έστειλε η κυβέρνηση, ωστόσο τα κεφάλαια πρέπει πλέον να αρχίσουν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο με τις απαραίτητες προσαρμογές, ώστε να λαμβάνονται υπόψη και οι θέσεις των εκπροσώπων των δανειστών.

Η ίδια πηγή της Ευρωζώνης επισήμανε ότι οι τεχνικές ομάδες, όπως έκαναν και στη διάρκεια των αργιών του Καθολικού Πάσχα, το ίδιο θα κάνουν και στη διάρκεια του Ορθόδοξου, δηλαδή θα συνεχίσουν την προετοιμασία των θεμάτων που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση.

Την επόμενη βδομάδα τη «σκυτάλη» των διαπραγματεύσεων θα πάρουν οι επικεφαλής, δηλαδή η λεγόμενη «Ομάδα των Βρυξελλών», η οποία θα αναλάβει με τη βοήθεια και των τεχνικών ομάδων στην Αθήνα να ολοκληρώσει τη συμφωνία.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι με βάση την απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου, είναι πολύ δύσκολο να αποφασιστεί εκταμίευση μέρους των διαθέσιμων των 7,2 δισ. ευρώ χωρίς προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία επί όλων των θεμάτων του «πακέτου» των μεταρρυθμίσεων.

Για τον λόγο αυτό θα επιδιωχθεί η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της μεθεπόμενης, ώστε να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Στη συνέχεια η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup θα προετοιμάσει τις εργασίες της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 24ης Απριλίου.

Διαβάστε επίσης: