Ολοκληρώθηκε λίγο πριν της 20:30 η μαραθώνια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με τους Θεσμούς, ωστόσο ο πυρετός των διαβουλεύσεων συνεχίζεται στο Eurogroup, όπου η Ελλάδα δίνει μάχη για να φτάσει στην συμφωνία.
Από τις 14:30 το μεσημέρι Τσίπρας, Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Ντομπρόβσκις, Ντράγκι, Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ συζητούν τις νέες προτάσεις των δανειστών που η ελληνική πλευρά ωστόσο απέρριψε.
Το κλίμα της συνάντησης δεν ήταν θετικό καθώς από νωρίς το πρωί εκφράστηκαν οι δυσαρέσκειες και από τις δύο πλευρές. Ενδεικτικό του κλίματος που υπήρξε στην συνάντηση είναι το γεγονός ότι αποχώρησαν όλοι οι συμμετέχοντας χωρίς δηλώσεις, ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας.
Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε δύσκολη, καθώς πηγές από τις Βρυξέλλες να αναφέρουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ επέμενε στις προτάσεις του ΔΝΤ, σκληραίνοντας μάλιστα στην στάση της.
Την ίδια ώρα υπάρχει έντονη φημολογία ότι αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση κορυφής αύριο, πέρα από την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής.
Να σημειωθεί ότι ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι αποχώρησε λίγα λεπτά νωρίτερα από την σύσκεψη, προκειμένου να συμμετάσχει στο Eurogroup που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα.
Εκεί την μάχη θα κληθούν να δώσουν Βαρουφάκης και Τσακαλώτος.
Θα δουλέψουμε για να βρούμε μία λύση, η οποία είναι αναγκαία, αλλά και πιθανή, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι εντατικές και υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι πιθανό η νύχτα να είναι μεγάλη, πρόσθεσε ο ίδιος.
Είμαι περίεργος για το πως θα μοιάζει η ευρωζώνη μετά το σημερινή συνεδρίαση, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Καζιμίρ. Επιπλέον, σημείωσε ότι τρία Εurogroup και δύο Σύνοδοι Κορυφής είναι αρκετά για να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα.
Οι θεσμοί θα καταλήξουν σε συμφωνία και μετά θα συζητηθεί το ζήτημα στο Εurogroup, πρόσθεσε.
«Περιμένουμε την έκθεση των θεσμών για να ξεκινήσουμε τη συζήτηση στο Eurogroup» δήλωσε νωρίτερα ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Βαν Οβερτβελτ κατά την είσοδό του στο κτίριο της συνεδρίασης.
Συνεχίζοντας είπε πως πρέπει να επιτευχθεί μια «καλή συμφωνία» τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το μέλλον της ΟΝΕ, ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει στο τραπέζι πρόταση εν είδει τελεσιγράφου, απάντησε πως δεν είναι υπέρ των «προθεσμιών».
Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, σχολίασε πως είναι σημαντικό να συνεχίσει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα κυρίως λόγω της τεχνογνωσίας του και πρόσθεσε πως δεν είναι σωστό να λέει κανείς πως το πρόγραμμα απέτυχε στην Ελλάδα γιατί καμία κυβέρνηση δεν το εφάρμοσε στο σύνολό του.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά και ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν εξακολουθούν να είναι σημαντικές.
Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις αντιρρήσεις των δανειστών σε σχέση με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, επισημαίνοντας ότι το μείζον πρόβλημα έγκειται όχι μόνο στο ότι δεν δέχονται αυτές τις προτάσεις, αλλά και στο ότι απορρίπτουν διάφορες μορφές ισοδύναμων μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά.