ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης: Θα συνιστούσα στον κ.Τσίπρα να μαζέψει λίγο ορισμένα στελέχη του

 

«Αν σκέφτεσαι συχνά ότι είσαι εσύ ο νικητής ενώ δεν είσαι  τότε οι γιατροί θα σου πουν ότι πάσχεις από κρίση μεγαλείου. Αν το κάνεις σπανίως ίσως είναι και πράξη συναίσθησης των ευθυνών σου. Πάμε λοιπόν να μιλήσουμε λες και το 4 ήταν 40», ξεκίνησε την ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Μικρότερη κυβέρνηση κυρίες και κύριοι.  Το Ποτάμι το πιστεύει και θα το κάνει πράξη Η χώρα επιτέλους χρειάζεται μια μικρή κυβερνητική ομάδα 20 ατόμων. Κατάργηση Υφυπουργών και δραστική μείωση των αναπληρωτών Υπουργών» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Παράλληλα πρότεινε:

– Απομάκρυνση των κομματικών διοικήσεων

– Οι θέσεις ευθύνης στους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, στα νοσοκομεία, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου να προκηρύσσονται και καλύπτονται μέσω ΑΣΕΠ

– Κατάργηση ή συγχώνευση 490 Νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου  που απασχολούν κάτω από 20 υπαλλήλους.

– Ενίσχυση και ανάπτυξη της ενιαίας αρχής προμηθειών για όλο το δημόσιο για να ελέγξουμε τη σπατάλη και τη διαφθορά στα υπουργεία

– Επέκταση της Διαύγειας σε κάθε πτυχή του δημοσίου  και στις δαπάνες των κομμάτων.

–  Κατάργηση της διάταξης Κατρούγκαλου  που άνοιξε παράθυρο για την κατάργηση της Διαύγειας.

–  Απομάκρυνση το ανώτερο μέσα σε 60 μέρες από το δημόσιο  των καταχραστών και των διεφθαρμένων

Αναφορικά με τα φορολογικά ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε:

– Τη δημιουργία μιας ενιαίας ΔΟΥ φυσικών προσώπων, για όλη την Ελλάδα και για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

– Την εξυπηρέτηση όλων μέσω ΚΕΠ, τηλεφώνου και internet. 

– Απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων με τζίρο μέχρι €30.000, από τον βραχνά του ΦΠΑ

– Αποδέσμευση 1.000 εφοριακών και ένταξή τους στο κυνήγι της φοροδιαφυγής

– Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων για όλες τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €30.000. 

– Κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων για να διευκολυνθούν οι παγωμένες αγοραπωλησίες και να ξεμπλοκάρει η ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων

– Χωρίς Πόθεν έσχες η πρώτη κατοικία

– Επαναπατρισμός μη φορολογημένων κεφαλαίων του εξωτερικού

με πλήρη φορολόγησή τους χωρίς όμως άλλα πρόστιμα

– Αυτοδέσμευση της κυβέρνησης ότι οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα θα γίνονται μόνο τον Νοέμβριο

– Εκπόνηση σχεδίου – μέχρι το τέλος του επόμενου οικονομικού έτους με τη συμμετοχή Δημάρχων – Περιφερειαρχών  για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι «δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη φράση “θέσεις εργασίας”».

«Πρέπει να δημιουργήσουμε 100.000 θέσεις εργασίας τον επόμενο χρόνο. Αυτός είναι ο στόχος. Σε πέντε χρόνια να γυρίσουμε σε ανεργία 12%» ανέφερε.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέο πλούτο. Ενέργεια- Τουρισμός – Μεταφορές, οι μεγάλες επενδύσεις. Αγροτική παραγωγή, η διαχρονική επένδυση Νεανική επιχειρηματικότητα – παιδεία – οι νέες επενδύσεις», πρόσθεσε.

Επίσης πρότεινε:

– Μηδενική φορολογία για 5 χρόνια για νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πάνω από 100 θέσεις εργασίας

– Μέχρι το τέλος της τετραετίας θα πρέπει να έχουμε αντικαταστήσει τις εργοδοτικές εισφορές με φόρο στο εισόδημα και κοινωνικό ΦΠΑ

– Ριζική αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα

– Ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος

– Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, με βάση την αναλυτική πρόταση που έχει καταθέσει το Ποτάμι,

– Εγγύηση θέσης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών,

– Σχολικά γεύματα σε όλα τα σχολεία, δωρεάν για τους φτωχούς μαθητές, με μικρή επιβάρυνση για τους υπολοίπους

– Αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση Νοσοκομειακών μονάδων με συγχωνεύσεις, και πλάνα αλληλοκάλυψης».

Αναφορικά με τους αγρότες πρότεινε:

– Κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και κατανομή της ενιαίας ευρωπαϊκής βοήθειας ανάλογα με τα στρέμματα και την καλλιέργεια,

– Μηδενική φορολογία νέων αγροτών για τα πρώτα τρία χρόνια

– Αφορολόγητο για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα κατ’ αναλογία των κανόνων που ισχύουν και για τους μισθωτούς,

– Κλιμακωτή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και όχι οριζόντιες αυξήσεις με το δικαίωμα στον αγρότη να επιλέγει σύνταξη ανάμεσα σε μια βασική και μια πλήρη,

– Ενίσχυση των νέων συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών  σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παράδειγμα».

Για τη Δικαιοσύνη πρότεινε:

– Διορθώσεις στο νόμο Παρασκευόπουλου,

– Προώθηση του νέου σωφρονιστικού κώδικα που έχει ετοιμάσει ο Γιάννης Πανούσης και έχει αποδεχθεί η πλειοψηφία της Βουλής,

– Ενίσχυση του θεσμού των  αγροτικών φυλακών ειδικότερα για τις γυναίκες και τους νέους,

– Βραχιολάκι για τους κρατούμενους που δεν έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα,

– Ενίσχυση των θεσμών απεξάρτησης των κρατουμένων,

– Ολοκλήρωση μέχρι το τέλος της επόμενης δικαστικής χρονιάς του προγράμματος μηχανογράφησης των δικαστηρίων και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων που ξεκίνησε το 2012 και δεν ολοκληρώθηκε,

– Ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και Νέο Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινική Δικονομία.

Για την Παιδεία πρότεινε:

– Μείωση μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε άλλους δημόσιους φορείς και κόμματα σε τουλάχιστον 50% του σημερινού αριθμού,

– Επέκταση του θεσμού των προτύπων πειραματικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα και κατά προτεραιότητα στις φτωχότερες περιοχές,

– Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτών στην πανεπιστημιακή έρευνα,

– Αγγλόφωνα τμήματα για την προσέλκυση ξένων σπουδαστών,

– Μη κρατικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι την αλλαγή του Συντάγματος.

Ο κ. Θεοδωράκης διερωτήθηκε «που είναι ο κ. Νικολούδης και γιατί απομακρύνθηκε» και στη συνέχεια αναφερόμενος στη διαφθορά πρότεινε:

– Ο έλεγχος του πόθεν έσχες να επιστρέψει στην αρχή για τον έλεγχο του μαύρου χρήματος να φύγει από τη Βουλή

– Ενίσχυση των ελέγχων έτσι ώστε να μπουν όλα τα αναγκαία εμπόδια

«Πρέπει να δώσουμε τη μάχη για τα δικαιώματα των πολλών τη μάχη για τους χαμένους των μνημονίων κόντρα στις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Το Ποτάμι είναι εδώ για να περιορίσει το κομματικό κράτος. Και να υπερασπισθεί τον κόσμο της δουλειάς αυτούς που θρέφουν για δεκαετίες τα κόμματα και το κράτος», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και συνέχισε:

«Πρέπει να ανατρέψουμε το κομματικό κρατικίστικο μοντέλο. Αυτό που υπηρέτησαν με πολύ μικρές εξαιρέσεις όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.  Του ΠΑΣΟΚ – της ΝΔ και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ και τα μνημόνιά τους αυτό κυρίως προστάτευσαν». 

«Αυτή η  Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει να είναι αναθεωρητική η επόμενη Βουλή, να αναθεωρηθούν τα άρθρα «περί ευθύνης υπουργών» και ασυλίας βουλευτών έτσι ώστε τα αδικήματα που διαπράττουν οι υπουργοί και οι βουλευτές να τιμωρούνται όπως και των υπολοίπων πολιτών. Αυτή η Βουλή θα ψηφίσει έναν νέο εκλογικό νόμο» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

«Εμάς ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε το παλιό σύστημα όχι να γίνουμε μέρος του.  Θα παραμείνουμε το ίδιο ξεροκέφαλοι ως προς τις ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν.  Έχουμε ανάγκη τις εξαιρέσεις του παλιού αλλά δεν έχουμε ανάγκη το παλιό», ανέφερε και συνέχισε:

«Ο λαός μας πρέπει να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση του.  Οι αυτοδημιούργητοι, οι άνθρωποι που έχουν προσπαθήσει στη ζωή τους, μπορούν να αλλάξουν την καταθλιπτική ροή της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας».  

«Θα συνιστούσα στον κ.Τσίπρα να μαζέψει λίγο ορισμένα στελέχη του. Έκαναν καριέρα λοιδορώντας το Ποτάμι  ως προϊόν της διαπλοκής και τώρα που τα εξώφυλλα αλλά και οι αποφάσεις ορισμένων υπουργών σας μαρτυρούν ποιοι έχουν επιλεκτικές σχέσεις με την διαπλοκή, τώρα άλλαξαν τροπάριο και μιλούν για ακροδεξιό Ποτάμι» τόνισε και πρόσθεσε:

«Πάρτε το αλλιώς γιατί θα βρείτε. Και επειδή προχθές απευθύνατε μια πρόσκληση να σας απαντήσω.Εμείς δεν συμφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές . Αλλά ούτε μας ενθουσιάζουν οι γραφικές σας προσεγγίσεις. Στα λίγα καλά θα λέμε ναι. Στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντι σας. Τόσο απλό».