ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι κρύβει το εμπρηστικό «όχι» του Σόιμπλε στο ελληνικό αίτημα. «Την είχαν στημένη στους Έλληνες» τονίζουν οι ξένοι δημοσιογράφοι

Η αστραπιαία παρέμβαση του Β. Σόιμπλε, που φάνηκε σαν να την είχε έτοιμη στο συρτάρι του γραφείου του, ήρθε την ώρα που η Κομισιόν ανταποκρινόταν θετικά στο ελληνικό αίτημα αλλά πιο σημαντικό πριν καν συνεδριάσει το EuroWorking Group.

Η κίνηση του Βερολίνου αποδοκιμάστηκε ευθέως από κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αιφνιδίασε τους ξένους αναλυτές και προκάλεσε την σκληρή απάντηση της ελληνικής πλευράς.

Take it or leave it, ήταν η απάντηση που έδωσαν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διαμηνύοντας:

«Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι».

«Οι Έλληνες αισθάνονται ότι τους την είχαν στημένη», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο που έκανε στο twitter ο Πολ Μέησον του Channel 4, ο δημοσιογράφος που είχε αποκαλύψει το «έγγραφο Μοσκοβισί», ενώ το Bloomberg έκανε λόγο για «βλακώδη γερμανική αυστηρότητα κατά της Ελλάδας».

Οι ξένοι αναλυτές προσπαθούν να διακρίνουν τι κρύβει αυτή η σκληρή στάση της Γερμανίας που ουσιαστικά με τις σκληρές παρεμβάσεις της αναιρεί τις δημόσιες τοποθετήσεις των  αξιωματούχων της περί «αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας».

Το Βερολίνο είναι αποφασισμένο να μην δεχθεί ούτε μια λέξη να αλλάξει στο μνημόνιο που συνοδεύει το πρόγραμμα της Ελλάδας και να ακολουθήσει η εφαρμογή των μέτρων που προέβλεπε με την ταυτόχρονη αναίρεση από την κυβέρνηση όλων των προεκλογικών και μετεκλογικών εξαγγελιών καθώς και τις ρυθμίσεις που ήδη βρίσκονται ένα βήμα πριν την υλοποίηση τους όπως οι 100 δόσεις για την αποπληρωμή των χρεών προς το δημόσιο.  

Παρά τις εμφανείς υποχωρήσεις, ωστόσο, που έκανε η ελληνική πλευρά, η κυβέρνηση Μέρκελ αξιώνει πλήρη «συμμόρφωση» επιχειρώντας να στείλει μήνυμα όχι μόνον στην Αθήνα, αλλά – κυρίως – και στην Ισπανία και την Ιρλανδία εν οψει των εκεί επικείμενων εκλογών.

Σύμφωνα με τον Πήτερ Σπήγκελ των Financial Times, η βασική διαφωνία της Γερμανίας εστιάζεται στο «άρθρο α» του ελληνικού αιτήματος παράτασης, καθώς θεωρεί ότι αφήνει ανοιχτά πολλά περιθώρια διαπραγματεύσεων.]

Πρόκειται για το άρθρο που αναφέρει, επί λέξει:

«α) (Στόχος αυτού του αιτήματος είναι… ) συμφωνήσει στους αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση».

Υπό το σκηνικό αυτό, οι πρώτοι οιωνοί για την έκβαση της κρίσης θα φανούν μετά τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, ενώ η τελική αναμέτρηση θα εξελιχθεί αύριο στην τρίτη, κατά σειρά, συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Εκεί, καταλυτικό ρόλο θα παίξει και η έκτασητης διάστασης που καταγράφεται ανάμεσα στις θέσεις Σόιμπλε και Γιούνκερ.