ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι κρύβεται πίσω από τη διαφοροποίηση του επίδοξου δελφίνου Μητσοτάκη. Νέα δεδομένα στην κεντροδεξιά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αιχμηρή του ανακοίνωση όπου εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους δεν θα ψήφιζε τον Προκόπη Παυλόπουλου, βρήκε την «χρυσή» ευκαιρία να καυτηριάσει εν γένει την διακυβέρνηση Καραμανλή,  αποδεικνύοντας πως υπάρχει μια εσωκομματική διάσταση στη Ν.Δ όσον αφορά στην επόμενη μέρα.

Πολλοί είναι αυτοί που πίσω από τον «σαματά» που έκανε ο κ. Μητσοτάκης για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κρύβεται η προσπάθεια του να κτίσει το προσωπικό του ηγετικό προφίλ και να απευθυνθεί σε ψηφοφόρους του φιλελεύθερου κεντρώου χώρου, που δεν είδαν θετικά την επιλογή Παυλόπουλου.

Κατά την ερμηνεία αυτή, ο κ.Μητσοτάκης διαπιστώνοντας την απροθυμία των καραμανλικών να στηρίξουν στέλεχος μη καραμανλικό όταν έλθει η ώρα της διαδοχής, επέλεξε το ρίσκο να πάρει αποστάσεις και να παίξει τη δική του γραμμή.

Πολλά γαλάζια στελέχη σχολίασαν πάντως αρνητικά τη στάση του κ.Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι θεσμικά ήταν άτοπο να καταφερθεί κατά του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και εκτιμώντας ότι η επιλογή αυτή θα κοστίσει εσωκομματικά και πολιτικά στον πρώην υπουργό περισσότερο από ό,τι θα τον ωφελήσει, καθώς τον φέρνει απέναντι στους καραμανλικούς.

Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος όσον αφορά στην υποψηφιότητα Παυλόπουλου ήταν άλλωστε οι περισσότεροι στη ΝΔ, μεταξύ των οποίων και η Ντόρα Μπακογιάννη,που κατά τη χθεσινή ψηφοφορία βροντοφώναξε το όνομα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον οποίο έχει άριστες σχέσεις.

Η κίνησή του αυτή έρχεται, μετά την αποδοχή της πρότασής από τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να οριστεί πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. Αυτή η απόφασή του είχε ενοχλήσει πολλούς και στο πρόσφατο δείπνο των «14» με οικοδέσποινα την Μαριέττα Γιαννάκου, τον είχαν επικρίνει ο Νίκος Δένδιας και η Όλγα Κεφαλογιάννη, με τον ίδιο να απαντά ότι η αποδοχή της πρότασης του κ. Σαμαρά δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να έχει προσωπική άποψη.

Από την πλευρά του κ.Μητσοτάκη επιμένουν πως η στάση του όσον αφορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν θέμα συνέπειας σε πολιτικές αρχές, ενώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έθεσε και διαδικαστικό ζήτημα, λέγοντας ότι έπρεπε να είχε γίνει συζήτηση για το ποια θα ήταν η στάση της Ν.Δ και ότι οι βουλευτές θα έπρεπε να είχαν αφεθεί ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση, προκαλώντας την αντίδραση του Νικήτα Κακλαμάνη.

Αναμφίβολα, ο κ. Μητσοτάκης σε ένα «καραμανλικό» κόμμα, πήρε ρίσκο με την κίνησή του και το ερώτημα που τίθενται από πολλούς είναι εάν θα κερδίσει το στοίχημα που έχει βάλει, καθώς όταν έρθει η ώρα της διαδοχής, ο παράγοντας Καραμανλής και το «καραμανλικό» στοιχείο έχει τη δική του δυναμική.