ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προβλέπει για την Ελλάδα το 2017 ο Τσίπρας – Άρθρο στον Economist

«Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης το 2017» είναι ο τίτλος  άρθρου του Αλέξη Τσίπρα στην ετήσια έκδοση του Economist «Ο Κόσμος το 2017», που κυκλοφόρησε στα ελληνικά με την εφημερίδα «Αγορά».

Στο άρθρο του ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «μπορούμε βάσιμα να ισχυριστούμε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για την ριζική μεταστροφή του οικονομικού προσανατολισμού της χώρας, από ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο σε τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας, σε ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο που δίνει έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία. Διαρκής στόχος μας είναι η ανάπτυξη να μεταφραστεί σε θέσεις απασχόλησης και η ευημερία να αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν βιώσει τις συνέπειες της κρίσης».

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «η χώρα βρίσκεται στο μέσο μιας σταθερής πορείας ανάκαμψης και υπέρβασης της οικονομικής κρίσης, με υπερκάλυψη -για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2016 και με αναμενόμενα ανάλογα αποτελέσματα τα επόμενα δύο έτη- των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές δημοσιονομικών στόχων, ενώ το 2017 «θα είναι έτος ανάπτυξης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσδιορίζει το ύψος της στο 2,7% και το 2018 στο 3,1%».

Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «το 2016 κλείνει με αύξηση 3,3% των επενδύσεων -με το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο αυτές να έχουν άνοδο άνω του 10%- ενώ το 2017 αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,1%». Παράλληλα αν και η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, εντούτοις «έχει μειωθεί σχεδόν κατά 4% επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης».

Σημειώνει ακόμα την ολοκλήρωση μέχρι την ερχόμενη άνοιξη των στρατηγικών έργων υποδομών στα δίκτυα και τις μεταφορές που θα επιτρέψουν στην χώρα να καταστεί «κύριος ενεργειακός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Από το άρθρο του κ. Τσίπρα, δεν απουσιάζει η αναφορά στο «βασικότερο αναπτυξιακό πλεονέκτημα» της χώρας και το «κλειδί για την επόμενη μέρα», που είναι το μορφωμένο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που περιλαμβάνει χιλιάδες νέους επιστήμονες.

«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να είναι ανταγωνιστική στη νέα οικονομία της γνώσης και όχι να δομεί την οικονομία της στη βάση παρωχημένων παραγωγικών προτύπων που βασίζονται στην ανταγωνιστική υποτίμηση και τους χαμηλούς μισθούς», τονίζει ο Πρωθυπουργός.