ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι ψήφισαν οι Έλληνες κατά εισόδημα, φύλο και ηλικία

Μπορεί εκ πρώτης όψεως το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτέμβρη να μοιάζει αρκετά με αυτό του Ιανουαρίου, όμως οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι νέες κάλπες παγίωσαν το δημογραφικό ρήγμα και την κοινωνική πόλωση που παρατηρείται στο εκλογικό σώμα από τις διπλές εκλογές του 2012, όταν δηλαδή ο δικομματισμός ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, αντικαταστάθηκε από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. 

 

Σύμφωνα με τον εκλογολόγο Ηλία Νικολακόπουλο (ΝΕΑ), στα παραπάνω χαρακτηριστικά έρχεται να προστεθεί και το κριτήριο του φύλου. Η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στο γυναικείο πληθυσμό διευρύνεται, ενώ στον αντρικό μειώνεται, γεγονός που αποτυπώνεται στη διαφορά μεταξύ γυναικείας και αντρικής ψήφου της τάξης του 7%. Βάσει των στοιχείων από τα exit poll, σε μέσο όρο το 39,8% των γυναικών ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στους άνδρες μόνο το 32,8%. Σε ορισμένες ηλικίες (π.χ. 35-44) η διαφορά διευρύνεται με τις γυναίκες να φτάνουν το 42,3% και τους άνδρες μόλις το 30,2%. Η ψαλίδα κλείνει μόνο στην τρίτη ηλικία (65+), όπου τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 31,5% και 28,9% αντίστοιχα.

Ανα επαγγελματική κατηγορία

Όσον αφορά την καταγραφή της ψήφου ανά επαγγελματική κατηγορία παρατηρούνται τα εξής: 

– Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει καταλυτικά έναντι της ΝΔ στις νέες ηλικίες και ειδικά στους φοιτητές (37,6% έναντι 17,3%), 

– Συντριπτική είναι η υπεροχή του κυβερνώντος κόμματος και στους ανέργους (42,8% έναντι 17,3%), 

– Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα τόσο στους δημοσίους υπαλλήλους (37,3% έναντι 28,2%) όσο και στους ιδιωτικούς (36,9% έναντι 22,5%), ενώ παίρνει κεφάλι και στους αγρότες (33,9% έναντι 32,1%). 

– Η ΝΔ προηγείται μόνο στους συνταξιούχους (33,8% έναντι 36,6%). 

Η κοινωνική πόλωση ανά περιοχή

Το κοινωνικό ή και ταξικό ρήγμα που παρατηρείται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, φαίνεται ανάγλυφα στη σύγκριση συγκεκριμένων εκλογικών περιφερειών και ειδικά στην Αττική. Σε σχέση με τον Ιανουάριο, στα βόρεια προάστια, όπως και στην παραλιακή ζώνη, η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά τις δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ παρά την ύπαρξη της Λαϊκής Ενότητας, η δύναμή του παραμένει αμετάβλητη σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική και η Β΄Πειραιά. 

Στον αντίποδα η ΝΔ καταγράφει άνοδο στα βόρεια προάστια. Είναι χαρακτηριστικό ότι Σε καθαρά αστικές περιοχές η ΝΔ ξεπέρασε το 50% (Κολωνάκι, Φιλοθέη), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε περί το 19%. Το αντίθετο ακριβώς παρατηρείται σε λαϊκές και εργατικές περιοχές του λεκανοπεδίου. 

Όσον αφορά την εικόνα σε επίπεδο περιφερειών, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει οριστικά την αδυναμία του από το 2012 να διεισδύσει στην επαρχία. Στις 12 από τις 13 περιφέρειες (πλην Πελοποννήσου) ο ΣΥΡΙΖΑ υπερείχε στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη σε σχέση με τη ΝΔ. Η μέγιστη διαφορά παρατηρείται στην Κρήτη (42,6% έναντι 21,7%), ενώ στο σύνολο των περιφερειών, εξαιρουμένης της Αττικής, τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι 35,5% και 28,5% αντίστοιχα.