της Ισιδώρας Μαρτίνου
Στο αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, καταφεύγει ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ. Ο Πρωθυπουργός διατηρεί μια καλή πολιτική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος έχει παρέμβει και άλλες φορές υπέρ της χώρας, ώστε να αρθούν οι σκληρές απαιτήσεις του Ταμείου. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του usay.gr, μπορεί οι διαρροές από το Μαξίμου να θέτουν την αξιολόγηση ως αντικείμενο αυτής της πρωτοβουλίας, ωστόσο οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν εκτενώς και το προσφυγικό ζήτημα, κυρίως μετά την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων που θέτει η Τουρκία στο Αιγαίο.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν την άτεγκτη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις παράλογες απαιτήσεις του Πολ Τόμσεν, που οδηγούν σε νέα σκληρά μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες, άλλωστε, που έρχονται από τους θεσμούς είναι ότι η Ουάσινγκτον παίζει τον πρώτο ρόλο στο πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, αν και πολλοί εκτιμούν ότι η επάνοδος των τεχνικών κλιμακίων θεωρείται προπομπός για το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας.
Ωστόσο, το αίτημα για νέο Μνημόνιο που κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο ΔΝΤ, μετά την πρόωρη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, προϋποθέτει και τη λήψη νέων μέτρων με αιχμή το δημοσιονομικό κενό που εντοπίζει το Ταμείο. Η εκκρεμότητα αυτή, δηλαδή μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον, μπλοκάρει τη συνέχεια της αξιολόγησης και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι περιμένουν «σήμα» από τη Λαγκάρντ (και κατ' επέκταση τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε), καθώς τα δύο μνημόνια, ευρωπαϊκό και με το Ταμείο, πρέπει να «τρέχουν» παράλληλα.
Καλά πληροφορημένες πηγές του usay.gr αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείεται να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών με επαφές και με ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο αυστριακός Καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν.