Τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατανομή των προσφύγων, όχι σε εθελοντική αλλά σε υποχρεωτική βάση, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη κάθε χώρας, θα ζητήσει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα τονίσει την ανάγκη να τηρηθούν από όλους οι συμφωνίες.
Σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε κατά των μονομερών ενεργειών και προειδοποίησε ότι αν δεν εξευρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση, θα τεθεί σε κίνδυνο το κοινό μέλλον όλων των χωρών της Ευρώπης.
«Είναι απαράδεκτο να έχουμε μονομερείς ενέργειες. Δεν μπορεί μια χώρα μόνη της να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις.
Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνήσαμε καμία χώρα κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού να μην προχωρήσει σε μονομερείς, μη συντονισμένες, δράσεις που δε είναι συμφωνημένες», δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το πρόβλημα τώρα είναι ότι κάποιες χώρες πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες στην Ευρώπη αλλά και ότι έχουμε συμφωνίες αλλά δεν τις εφαρμόζουμε.
«Πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι μας έλεγαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το καλοκαίρι, ότι πρέπει να τηρούμε τις συμφωνίες, "pacta sunt servanta". Θα πω λοιπόν το ίδιο. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Επί της ουσίας πιστεύω ότι αν δεν θα καταφέρουμε να βρούμε κοινή λύση, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα, αλλά θα θέσουμε σε κίνδυνο το κοινό μας μέλλον στην Ευρώπη», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, έκανε λόγο για κοινό πρόβλημα, στο οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινή λύση. «Είναι απαράδεκτο να μην θέλει κανείς να μοιραστεί το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με αλληλεγγύη», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους, ενώ προαναγγέλλει ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητήσει μια απόφαση, η οποία θα προβλέπει και οι άλλες χώρες να πάρουν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Τουρκία, «όχι σε εθελοντική βάση, αλλά με την υποχρέωση όλων των χωρών της ΕΕ να υποδεχτούν αριθμό προσφύγων ανάλογο με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμή τους».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι περιμένει σε αυτή την προσπάθεια από τη Γερμανία, επισημαίνει: «Ελπίζω και περιμένω ότι και σε αυτή την κατάσταση η Γερμανία θα ακολουθήσει μια έξυπνη πολιτική, και με αυτό εννοώ ότι θα μας στηρίξει στην κατανομή των βαρών στο πλαίσιο της Ευρώπης». Τόνισε μάλιστα, ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της και συνέχισε:
«Έχουμε θαλάσσια σύνορα και είναι αδύνατο να διασφαλίσει κανείς τα σύνορα στη μέση της θάλασσας. Όταν οι πρόσφυγες, με τη βοήθεια των διακινητών, πλησιάζουν με φουσκωτά σκάφη τα σύνορά μας, που είναι επίσης και ευρωπαϊκά σύνορα, υπάρχει μόνο μία υποχρέωση: πρέπει να σώσουμε τους ανθρώπους», για να καταλήξει χαρακτηρίζοντας το παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών στην Ελλάδα. Εκφράζει ωστόσο την ελπίδα ότι αυτό θα σταματήσει με την αποστολή του ΝΑΤΟ, καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά, θα δουν όλοι ότι αν και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορα, τότε ποιος μπορεί;