Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) καθώς η απόφασή του όποια και να είναι θα παίξει ρόλο στις εξελίξεις.
Από την πρώτη στιγμή το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ξεπέρασε τον χώρο των media και κατέστη κεντρικό ζήτημα οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης, με τις φωνές από την Αντιπολίτευση από τη μία πλευρά να κάνουν λόγο ακόμα και γιαπτώση της κυβέρνησης, ενώ από την άλλη ο ίδιος ο πρωθυπουργός να βγαίνει μπροστά και να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως οι δικαστικές αποφάσεις δεν ρίχνουν τις κυβερνήσεις αλλά ο λαός.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες του newpost.gr από τις μέχρι τώρασυνεδριάσεις του ΣτΕ φαίνεται να διαμορφώνεται μια πλειοψηφία υπέρ της αντισυνταγματικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό έχει μεγάλη σημασία να δούμε τόσο ποιες διατάξεις θα θεωρήσουν οι ανώτατοι δικαστές ότι δε συνάδουν με το Σύνταγμα όσο και η αιτιολόγηση και η κατεύθυνση που θα προκύπτει από την απόφαση του ΣτΕ.
Πρώτο σενάριο και επικρατέστερο είναι να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, επειδή ανέλαβε τη διαδικασία αδειοδότησης το υπουργείο ενώ κατά το Σύνταγμα την αρμοδιότητα αυτή, έχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Ωστόσο στην περίπτωση αυτή, θα επιχειρηθεί να είναι πολιτικά διαχειρίσιμη η απόφαση σημειώνοντας το κρίσιμο κενό που υπήρχε στην Ανεξάρτητη Αρχή, λόγω αδυναμίας της Διάσκεψης των Προέδρων να συγκροτήσουν το ΕΣΡ με την προβλεπόμενη πλειοψηφία των 4/5 και θα κάνει αναφορά για άμεση συγκρότησή του. Εάν αποφανθούν έτσι οι δικαστές, τότε πιθανότατα δεν θα συζητήσουν τον αριθμό 4 των αδειών.
Δεύτερο σενάριο με πολύ λιγότερες πιθανότητες είναι να κριθεί αντισυνταγματικός ο περιορισμός των αδειών μόνο στον αριθμό 4, θεωρώντας ότι οι διαδικασίες που ορίζει ο νόμος Παππά για την χορήγηση των αδειών κινούνται στο πλαίσιο του Συντάγματος.
Βέβαια υπάρχει και το τρίτο σενάριο -το οποίο μάλλον αποκλείουν οι δικαστές και σύμφωνα με αυτό ο επίμαχος νόμος θα κριθεί ως αντισυνταγματικός, χωρίς κανέναν αστερίσκο. Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι αρμοδιότητες Παππά και η απόφαση για τον διαγωνισμό περί της χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών θα βρεθούν σε νομικό κενό.