ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την έναρξη των εργασιών της Διημερίδας της Περιφέρειας Αττικής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση κήρυξε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου

«Η καλύτερη ασπίδα προστασίας της Δημοκρατίας είναι η συντεταγμένη δημοκρατική λειτουργία μιας Πολιτείας που διαφυλάσσει το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία», τόνισε μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Διημερίδας που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, σήμερα και αύριο, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. «Εξ ου και σήμερα το Έργο της Επιτροπής Διαλόγου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία μετέχει η Περιφέρεια Αττικής, είναι καίριο», υπογράμμισε η ίδια.

 

 

Η Διημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και υλοποιείται με τη στήριξη της Προέδρου του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της Επιτροπής Διαλόγου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι δε αφιερωμένη στη μνήμη του τέως Προέδρου του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ζαν Κλωντ Φρεκόν. 

Την έναρξη της Διημερίδας χαιρέτισαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Εκ μέρους της ΕΝΠΕ, το μέλος του Δ.Σ. Δημήτρης Μαραβέλιας, εκ μέρους της ΠΕΔΑ, ο Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Πρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γκούντρουν Μόσλερ – Τέρνστρεμ.

Από την πλευρά της η Περιφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσωπο του εκλιπόντος τέως Προέδρου του Κογκρέσου, Ζαν Κλωντ Φρεκόν, τονίζοντας πως «υπήρξε σπουδαίος πολιτικός, σπουδαίος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ιδέας, βαθύς γνώστης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τεράστιων δυνατοτήτων της». Η ίδια επισήμανε πως ο Ζαν Κλωντ Φρεκόν, ήταν γνήσιος ουμανιστής, όπως άλλωστε το έδειξε με την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση της Περιφερειάρχη την άνοιξη του 2016, να επισκεφθεί αντιπροσωπεία του Κογκρέσου την Αττική για να προσφέρει τη στήριξή της στις τοπικές και περιφερειακές αρχές της χώρας κατά την αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού φαινομένου.

«Δεν θα ξεχάσω τη φράση που επαναλάμβανε σε όλους τους συνομιλητές του στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου: ‘Η Αττική, η Ελλάδα δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους μπροστά στο μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο, που είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλες τις χώρες της Ευρώπης με όρους αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής της ευθύνης’», σημείωσε η Περιφερειάρχης.

Η ίδια τόνισε ότι «στο πρόσωπο της Γκούντρουν Μόσλερ – Τέρνστρεμ, ο Ζαν Κλωντ Φρεκόν, βρήκε μια άξια συνεχίστρια του έργου του, μια γνήσια εκπρόσωπο των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης». «Και θα ήθελα από τούτο το βήμα να την ευχαριστήσω δημόσια τόσο για την αιγίδα που έδωσε στη Διημερίδα μας όσο και για τη συμμετοχή της σε αυτή».

Τέλος, η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ανάγκη επέκτασης της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας και στον β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Η μη συμμετοχή και του β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας δεν αποτελεί μόνο σημαντικό πολιτικό και νομοθετικό κενό. Αλλά και βαθιά διοικητική αρρυθμία που δεν συμβάλλει στην πλήρη και απρόσκοπτη εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής για Διοικητική Αποκέντρωση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, πριν από την έναρξη της Διημερίδας, η Περιφερειάρχης και η Πρόεδρος του Κογκρέσου είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.


Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη:

Η συμμετοχή της Γκούντρουν Μόσλερ – Τέρνστρεμ είναι υψηλοτάτης συμβολικής σημασίας. Και το λέω αυτό γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ελλάδα συνδέονται με μια ιδιαίτερη αλυσίδα ιστορίας και μνήμης. Ήταν στις 30 Ιανουαρίου 1969, όταν η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου απομόνωνε το χουντικό καθεστώς, τασσόμενο υπέρ του αντιδικτατορικού αγώνα, αποβάλλοντας τη χουντική Ελλάδα από τους κόλπους του. Και στέλνοντας παγκοσμίως ένα ισχυρό μήνυμα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Ένα μήνυμα το οποίο σήμερα εξακολουθεί να παραμένει άκρως επίκαιρο. Γιατί σήμερα η Ευρώπη σκιάζεται από τη διπλή απειλή της ανόδου της ακροδεξιάς και των τρομοκρατικών επιθέσεων των φανατικών ισλαμιστών. 

Η Περιφέρεια Αττικής έχει καταθέσει τις προτάσεις της, τόσο σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος όσο και με τη μεταρρύθμιση του Καλλικρατικού πλαισίου. Στόχος η αναβάθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου μέσα από την ουσιαστικοποίηση των μητροπολιτικών

χαρακτηριστικών ούτως ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορεί να επιτελεί, χωρίς θεσμικά προσκόμματα, την κοινωνική και οικονομική της αποστολή, προς όφελος των πολιτών. 
Ο τόπος σήμερα έχει ανάγκη από μία Τοπική Αυτοδιοίκηση που δρα μέσα σε ένα σαφές νομικό πλαίσιο χωρίς ασάφειες, αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, που είναι σε βάρος των πολιτών. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος, που έπρεπε να είχαν γίνει χθες και οι οποίες συμβάλλουν αφενός στην άσκηση χρηστής διοίκησης και αφετέρου στην εδραίωση ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης. 

Δράττομαι της παρουσίας του Υπουργού Εσωτερικών για να θέσω ένα θέμα, άκρως επίκαιρο ενόψει του διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ανάγκη να επεκταθεί η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, που υπογράφηκε στο Στρασβούργο την 15η Οκτωβρίου 1985, και στον β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η παράλειψη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τη χρονιά κύρωσης του Χάρτη από τη χώρα μας το 1989, με τον νόμο 1850/1989 (ΦΕΚ Α΄114), δεν είχε θεσμοθετηθεί ακόμη ο β’ Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης.