Την κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή, αναμένεται να ζητήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου από τη Βουλή.
Και αυτό γιατί ο κ. Φρουζής στην κατάθεσή του ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής φέρεται να έχει κάνει λόγο για πιέσεις, αντικείμενο της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση.
Το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οποιαδήποτε άλλη κατάθεση ή έγγραφο που προκύψει στο μέλλον.
Την ίδια ώρα, στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς αναμένεται να διαβιβαστούν οι απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών και πορίσματα των επιθεωρητών δημόσιας υγείας, για να ολοκληρωθεί η έρευνα για τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Παράλληλα, εκτός από τα δύο πολιτικά πρόσωπα, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ερευνά γιατρούς, στελέχη της μητρικής εταιρείας Novartis, αλλά και πρώην στελέχη-μέλη των επιτροπών τιμολόγησης του υπουργείου Υγείας.
Εισαγγελικές πηγές: Ο Φρουζής κατέθεσε τρεις φορές ανωμοτί
Στο μεταξύ, εισαγγελικές πηγές επιμένουν ότι ο κ. Φρουζής μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του για το αδίκημα της δωροδοκίας, έχει εξεταστεί τρεις φορές ανωμοτί για επιμέρους αδικήματα που αφορούν στην υπόθεση της Novartis.
Συγκεκριμένα έχει εξεταστεί ανωμοτί για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ και πριν από λίγες ημέρες εκλήθη ανωμοτί ενώπιον πταισματοδίκη στο πλαίσιο της έρευνας για το σκέλος που αφορά στελέχη της Novartis, αλλοδαπούς.
Επιπλέον, η Εισαγγελία Διαφθοράς από το 2018 ενεργοποιώντας για πρώτη φορά το νόμο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που ίσχυε τότε (3691/2018) υπέβαλε αίτημα στο ΣΔΟΕ μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης για δωροδοκία σε βάρος του Κ. Φρουζή ζητώντας την επιβολή προστίμου στη Novartis Hellas.
Για την ανάθεση της Novartis σε εφέτη ανακριτή
Σχετικά με το ενδεχόμενο να ανατεθεί το σύνολο της δικογραφία για την υπόθεση της Novartis σε εφέτη ειδικό ανακριτή, εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι αποκλειστική αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικών διώξεων έχει η Εισαγγελία Διαφθοράς. Όπως τονίζουν η Ολομέλεια των Εφετών θεωρείται κατώτερη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που όρισε τους εισαγγελείς Διαφθοράς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θέματα ακυρότητας της διαδικασίας.
Ωστόσο, εισαγγελικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η Ολομέλεια Εφετών έχει «υπεραρμοδιότητες» μεταξύ των οποίων είναι και η άσκηση ποινικών διώξεων.