ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα καμένα της Αττικής

Αν και απέρριψε – διά της σιωπής του – την πρόταση Κασσελάκη για κοινή περιοδεία στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα βρεθεί την Τρίτη στην Πεντέλη όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και δημάρχων σχετικά με τα ευρήματα των αυτοψιών και τις δράσεις αποκατάστασης που έχει δρομολογήσει η πολιτεία στις περιοχές που επλήγησαν από την φωτιά.

Μάλιστα, απαντώντας σε δηκτικό σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ («ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πάει στα καμένα. Όχι τώρα, την επόμενη Τρίτη. Δέκα μέρες μετά την πρωτοφανή καταστροφή. Να προλάβει η προπαγάνδα να βρει λίγο πράσινο που απέμεινε για να τον βάλει μπροστά να κάνει δήλωση»), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, χρησιμοποίησε εξίσου αυστηρό ύφος, λέγοντας ότι «για να έχει νόημα μια τόσο σημαντική συνάντηση, πρέπει πρώτα να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες καταγραφές ζημιών (άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που κατέστη εφικτό 20 συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής αποτελούμενα από πάνω από 60 μηχανικούς ξεκίνησαν τις αυτοψίες), οι αναγκαίες συσκέψεις εκτίμησης του κόστους αποκατάστασης και γενικά κάθε προπαρασκευαστική ενέργεια για να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης, τόσο των ζημιών στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στις περιουσίες των πολιτών».

Εκτός, όμως, από τον αντικειμενικό λόγο αυτής της επίσκεψης, η παρουσία Μητσοτάκη στην πληγείσα περιοχή έχει κι έναν ακόμα σκοπό: να στείλει μήνυμα ανασύνταξης σε κυβέρνηση και κόμμα, μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι φλόγες κατέκαψαν και όλο το αφήγημα της κυβέρνησης περί καλής προετοιμασίας για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο – αφήγημα που μέχρι την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στο Βαρνάβα θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δικαιωνόταν από τα γεγονότα – από τη στιγμή που η πυρκαγιά μπήκε κανονικά στον αστικό ιστό του λεκανοπεδίου (εκτός του ότι κατέστρεψε περιουσίες, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες). Αν στα παραπάνω προστεθούν και διάφορες επιεικώς άστοχες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, οι οποίες (ας μας επιτραπεί…) φούντωσαν τις φλόγες της δυσαρέσκειας των πολιτών, καθίσταται απολύτως σαφές ότι μια προσπάθεια αναπτέρωσης του ηθικού, αλλά και αποστολής του «μηνύματος» ότι η κυβέρνηση είναι παρούσα και αποτελεσματική, αποτελεί sine qua non.

Οπότε, η παρουσία του πρωθυπουργού την Τρίτη στα καμένα θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αποτελεί και μια… πυροσβεστική προσπάθεια, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει απολογισμός και θα τονιστεί η ανάγκη η διαδικασία των αποζημιώσεων και της ενίσχυσης των πυρόπληκτων να είναι ταχεία και αποτελεσματική. Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξουν και κάποιες απαντήσεις σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, πολιτών, αλλά και εποχικών πυροσβεστών για πλημμελή σχεδιασμό και επιχειρησιακή δράση την ώρα της πυρκαγιάς, ελλείψεις στα μέσα (επίγεια και εναέρια) πυρόσβεσης, λάθη των αρμοδίων και συνολικά μιας αίσθησης ότι, παρά τις εξαγγελίες, το «έργο» δεν αλλάζει, αλλά κάθε χρόνο γίνεται και χειρότερο. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης «μπήκε μπροστά», υπερασπιζόμενος το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων (όχι ότι κάποιος αμφισβήτησε την υπέρβαση και τον αγώνα τους…), κάτι που αναμένεται να κάνει και πάλι την Τρίτη.

Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι τα μηνύματα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι… δύσκολα, όσον αφορά στα συναισθήματα των πολιτών για τη νέα καταστροφή στην Αττική, συναισθήματα που αρχίζουν από την απόγνωση και φθάνουν μέχρι την οργή. Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, και μέχρι να πραγματοποιηθεί και η σχετική, απολογιστική για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, συζήτηση στη Βουλή (προσδιορίστηκε για τον Σεπτέμβριο), όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν – εκτός σημαντικού απροόπτου – παρεμβάσεις, καθώς ο πρωθυπουργός δεν θέλει να κινείται εν θερμώ. Για μετά ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει, ιδίως αν υπάρξει ένα ακόμα – απευκταίο – περιστατικό μέχρι το τέλος Αυγούστου.