ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΔΝΤ ζητά νέα μείωση του κατώτατου μισθού

Ενα ΔΝΤ «από τα παλιά» θα ζήσει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα από την έναρξη, αφού στην πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος η ομάδα του Ταμείου θα λειτουργήσει κανονικά δίνοντας κατεύθυνση και ζητώντας αλλαγές σε θέματα που θεωρεί «κρίσιμα» για ένα συνεκτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. 

 

 

Η σταδιακή ενεργοποίηση του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ήταν ως γνωστόν απαίτηση της Γερμανίας την οποία αναγκάστηκε να αποδεχθεί και η Κομισιόν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γάλλος επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσκοβισί σε δηλώσεις που έκανε μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα έσπευσε να τονίσει ότι μια ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα είναι ο προθάλαμος για την είσοδο του Ταμείου στο Μνημόνιο ΙΙΙ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το ΔΝΤ ως έναν παράγοντα που θα σταθεροποιήσει ταχύτερα την ελληνική οικονομία.
Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιες προσθήκες και συμπληρώσεις θα ζητήσει το Ταμείο προκειμένου να βάλει την υπογραφή του στο κείμενο συμπερασμάτων της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Οι απαιτήσεις

Ως γνωστόν, βασικές μεταρρυθμίσεις για το Ταμείο αποτελούν οι αλλαγές στο σύστημα απονομής συντάξεων, που απορροφά περίπου το ¼ των κονδυλίων του Προϋπολογισμού αν υπολογίσει κανείς και τα κοινωνικά επιδόματα.
Μείζον θέμα αποτελεί επίσης και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, η οποία εκτός από τις νέου τύπου συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης τις ομαδικές απολύσεις, που αποτελούν για το Ταμείο κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων όπως και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ειδικά στο κομμάτι που αφορά τις συνθήκες για την κήρυξη απεργίας.
Θέμα που επαναφέρει στις αξιολογήσεις του το Ταμείο είναι και οι κατώτεροι μισθοί οι οποίοι -λόγω γενικής μείωσης των εισοδημάτων- έχουν πλησιάσει σημαντικά τους μέσους μισθούς και άρα, σύμφωνα με το Ταμείο, αποτελούν αντικίνητρο απασχόλησης.

πηγή: Ελεύθερος Τύπος