Οι συζητήσεις για το πόσους πολέμους μπορεί να διεξάγει ταυτόχρονα η Τουρκία έχουν ξεκινήσει στην γειτονική χώρα εδώ και πολλά χρόνια, με την Ελλάδα και τους Κούρδους να είναι σταθερά στο δόγμα των 2,5 πολέμων (ως ένας και μισός πόλεμος) και την Συρία να μπαινοβγαίνει στον σχεδιασμό ανάλογα την συγκυρία.
- Γράφει ο Κώστας Αττίας
Το δόγμα των 2,5 πολέμων αποτελεί προϊόν της τούρκικης διπλωματίας.
O Μουσταφά Σουκρού Ελεκντάκ στην ανάλυση του υποστηρίζει πως η Τουρκία αντιμετωπίζει απειλές που αντίθετα από τον υπόλοιπο κόσμο δεν της επιτρέπουν μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου να μειώσει τις εξοπλιστικές της δαπάνες και να επενδύσει αλλού. Κάτι που την φέρνει σε μειονεκτική θέση.
Ο ίδιος στην συλλογιστική του η οποία μετρά περίπου 25 χρόνια σημειώνει πως μόνο δύο γείτονες της Τουρκίας απειλούν τα θεμελιώδη συμφέροντα της. Η Συρία και η Ελλάδα.
Σε ότι αφορά την χώρα μας ο διπλωμάτης λέει πως η απειλή συνίσταται στον επεκτατισμό της Ελλάδας.
Οι Τούρκοι λένε πως μία κοινωνική αναταραχή για οικονομικούς λόγους, ή μια εξασθένιση των ικανοτήτων του στρατού της Τουρκίας λόγω χτυπημάτων των Κούρδων θα άναβαν το πράσινο φως στην Αθήνα να στριμώξει την Τουρκία και να επεκταθεί στα 12 μίλια στο Αιγαίο.
Η Αθήνα μάλιστα επειδή βασίζεται στο ότι η Ευρώπη και η Αμερική δεν θα αφήσουν να υπάρξει ένας μακρύς πόλεμος βασίζεται κυρίως στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό της τα οποία θα διεξάγουν τις όποιες επιχειρήσεις.
Η συλλογιστική των Τούρκων φτάνει στο συμπέρασμα πως αποτελεσματική άμυνα για την Τουρκία σημαίνει να μπορεί η χώρα να πολεμήσει ταυτόχρονα με την Συρία, την Ελλάδα και με ενέργειες των Κούρδων που μπορεί να εκδηλωθούν μέσα στην Τουρκία.
Όπως δείχνουν οι αριθμοί αυτό το δόγμα των «2,5 πολέμων» θέλησε να δει αν μπορεί να το υποστηρίξει στην πράξη η Τουρκία στο Αιγαίο. Η περιορισμένη χρήση πολεμικών αεροσκαφών στην εισβολή στην Συρία παρείχε άλλωστε την δυνατότητα στην Τουρκία να συνεχίσει σχετικά ανεπηρέαστη το καθημερινό της πρόγραμμα.
Και όμως, παρά το πλεονέκτημα των περιορισμένων αεροπορικών επιδρομών, τα στοιχεία τόσο στην φάση της προετοιμασίας του πλήγματος όσο και στην φάση των επιχειρήσεων δείχνουν πως ο αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών που πέταξαν στο Αιγαίο δεν παρέμεινε σταθερός αλλά είχε σημαντική μείωση. Κάτι που σίγουρα ήταν είναι το αντίθετο από αυτό που είναι ο στόχος της Τουρκίας. Δηλαδή να έχει διαθέσιμες αεροπορικές δυνάμεις ακόμα και όταν εμπλέκεται στην Συρία.
Πιο συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους ανά μήνα πετούν στο Αιγαίο περίπου 150 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας. Ο αριθμός ανάλογα την εποχή, τις σχέσεις με την Ελλάδα, τις ασκήσεις και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας μπορεί να φτάσει από τα 15 αεροσκάφη (τον Αύγουστο του 2016) μέχρι τα 327 (τον Μάιο του 2019).
Τον Σεπτέμβριο πέταξαν 171 αεροσκάφη ενώ τον Οκτώβριο, μέχρι αυτή την ώρα πέταξαν 54 με διασπορά σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα τον Σεπτέμβριο (1-20 του μηνός) πέταξαν τα 83 από τα 171 αεροσκάφη.
Η μείωση στον αριθμό των αεροσκαφών που μπορούσαν να εκτελέσουν επιχειρήσεις στο Αιγαίο αποτελεί μία ένδειξη για τις συνολικές δυνατότητες υποστήριξης αεροπορικών επιχειρήσεων που έχει σήμερα η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας και οι οποίες όπως φαίνεται επηρεάστηκαν σημαντικά από τον πόλεμο στην Συρία.