Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για 10 χρόνια από το 2018 μέχρι και το 2028 και υπόλοιπο δανείου 23 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. ευρώ που ενέκρινε πέρσι το καλοκαίρι ο ΕΜΣ στο τέλος του τρίτου μνημονίου, προβλέπει μεταξύ άλλων η έκθεση βιωσιμότητας χρέους που περιέχεται στην έκθεση συμμόρφωσης του αναθεωρημένου μνημονίου.
Οι εκτιμήσεις αυτές αλλά και ο γενικότερος χειρισμός του θέματος για την ελάφρυνση του χρέους προκάλεσαν χθες την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ να εμφανιστεί έως και ειρωνική όταν της ζητήθηκε να τοποθετηθεί για το ρόλο του ΔΝΤ μετά και το περίγραμμα για την λύση του χρέους που έχουν παρουσιάσει οι ευρωπαίοι.
«Για ποια συμφωνία χρέους μιλάτε;» ήταν η απάντηση της κ. Λαγκάρντ – συνοδευόμενη από γέλια.
– «Η απάντησή μου βρίσκεται μέσα στην ερώτηση που σας αντέτεινα», πρόσθεσε.
Μετά από αυτό το σκωπτικό σχόλιο η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως «όταν έρθει η ώρα, θα επανεκτιμήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και τις προβλέψεις της ανάλυσης της χώρας και θα κρίνουμε ποιες είναι οι αναγκαίες διεργασίες σχετικά με το χρέος» .
Όταν ένας άλλος δημοσιογράφος επανήλθε και τη ρώτησε αν με το σχόλιό της η κα. Λαγκάρντ εννοούσε ότι δεν βρίσκει ικανοποιητική τη συμφωνία του Μαΐου αναφορικά με τις δεσμεύσεις για το χρέος, η επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε πως "είναι δύσκολο για εμάς να σχολιάσουμε μία συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχουμε".
Τότε έγινε κάτι μάλλον αναπάντεχο, αφού η κα. Λαγκάρντ διεκόπη από τον κ. Νταϊσελμπλούμ που της είπε "ήσασταν παρόντες κατά τη διάρκεια των συζητήσεων".
Ο δημόσιος αυτός διάλογος είναι ενδεικτικός του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στους δύο βασικούς δανειστές μας οι οποίοι υπέγραψαν μεν εκεχειρία εν όψει του βρετανικού δημοψηφίσματος αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα επανέλθουν μετά το Brexit.
Η απάντηση της κ. Λαγκάρντ έχει την βάση της όχι μόνο στην αναβολή της τελική λύσης για το χρέος αλλά και τις εκτιμήσεις της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους όπως περιελήφθη στην έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) της Commission για το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα.
Πηγή: enikonomia.gr