Ενα επικίνδυνο «ηφαίστειο» σχηματίζεται, καθώς επιχειρεί κανείς να συνθέσει το παζλ του προσφυγικού προβλήματος, που απλώνεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια από το ανατολικό Αιγαίο μέχρι την Αττική, την κεντρική Ελλάδα και Μακεδονία, με αποκορύφωμα την Ειδομένη.
Η Τουρκία κρατάει στα χέρια της τη «βάνα» της ροής των προσφύγων και ως εκ τούτου σε μεγάλο βαθμό καθίσταται ρυθμιστής των γεωστρατηγικών εξελίξεων όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, γεγονός που ανησυχεί σφόδρα τη Δύση.
Σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ αργά ή γρήγορα επιβάλει τη δραστική μείωση προσφυγικών ροών προς το ανατολικό Αιγαίο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το προσφυγικό ρεύμα θα κατευθυνθεί προς τη Βουλγαρία, προκαλώντας γενικότερη αποσταθεροποίηση σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, όπως γράφει το Έθνος.
Ο ίδιος φόβος υπάρχει και σε περίπτωση εξέγερσης στην Ειδομένη. Πρόσφατα, σύμφωνα με την εφημερίδα, πρέσβης μεγάλης δυτικής χώρας προειδοποίησε την Αθήνα ότι εάν δεν ελεγχθεί άμεσα η κατάσταση στην Ειδομένη, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μετατραπεί σε Υεμένη, καθώς οι αντιδράσεις «ακραίων πυρήνων» που βρίσκονται ανάμεσα στα γυναικόπαιδα μέσα στα λασπόνερα και τα οργωμένα χωράφια του Κιλκίς μπορεί να είναι τόσο δυναμικές που σε συνεργασία με αλλοδαπούς «αλληλέγγυους… Γενοβέζους», που έχουν καταφτάσει στην Ειδομένη απ' όλη την Ευρώπη, να προκαλέσουν καίριο πλήγμα στην κυβέρνηση και το χειρότερο να προκαλέσουν τη σπίθα για πιάσει φωτιά στο μαλακό υπογάστριο των Βαλκανίων.
Μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη θα χαροποιούσε πρωτίστως την Τουρκία, η οποία, θα έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει τα προσφυγικά καραβάνια προς το «πέταλο» του Εβρου, ανοίγοντας εκεί νέα εστία έντασης στο τριεθνές με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Αν προσφυγικό ρεύμα κατευθυνθεί ανεξέλεγκτα μέσω Βουλγαρίας προς την καρδιά των Βαλκανίων ( Σκόπια – Κόσοβο – Σερβία – Κροατία), θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες οι εθνολογικές αναφλέξεις που θα επηρεάσουν άμεσα και τις χώρες του Βίσεγκραντ τινάζοντας στον αέρα την πολιτική των «κλειστών συνόρων» που με περίσσια απερισκεψία έσπευσαν να εφαρμόσουν.
Αλλωστε η Αγκυρα τις τελευταίες μέρες προειδοποιεί όλες τις πλευρές ότι εάν οι χώρες της Ευρώπης αθετήσουν την υπόσχεσή τους να υποδεχτούν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων, τότε και εκείνη θα διακόψει την επαναπροώθηση προσφύγων από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία…
Τον φόβο τους για ένα τέτοιου είδους «ντόμινο» εφιαλτικών εξελίξεων στα Βαλκάνια εκφράζουν ήδη πολλές δυτικές χώρες, γι' αυτό και καλούν την ελληνική κυβέρνηση να δράσει άμεσα ώστε να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην Ειδομένη. Πολλές από τις μεγάλες δυτικές χώρες όπως: ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και η Βρετανία προθυμοποιήθηκαν να στείλουν τεχνική και υλική βοήθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. Ηδη μια πρώτη λίστα με είδη εξοπλισμού έχει δοθεί στις ΗΠΑ, οι οποίες προγραμματίζουν αερογέφυρα για την άμεση μεταφορά των συγκεκριμένων υλικών στην Ελλάδα.