Να στείλουν μηνύματα στο εσωτερικό και διεθνές ακροατήριο επιχείρησαν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οριοθετώντας τον ζωτικό χώρο των κομμάτων τους και διαμορφώνοντας την πλατφόρμα ιδεολογικής σύγκρουσης, η οποία θα δράσει ως εγγύηση της πολιτικής σταθερότητας.
Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησαν να διαμορφώσουν το δίπολο που θα οδηγήσει σε ύφεση των πιέσεων για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης.
Η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ξέφυγε γρήγορα από το Ασφαλιστικό και επεκτάθηκε τις επιλογές έναντι των δανειστών έως και τους διορισμούς μετακλητών υπαλλήλων σε κυβερνητικά και πολιτικά γραφεία.
Εγιναν, επίσης, αναφορές και σε ζητήματα ιδεολογίας, με τον κ. Τσίπρα να κατηγορεί τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. για «ακραίο νεοφιλελευθερισμό» και τον κ. Μητσοτάκη να αντεπιτίθεται κάνοντας λόγο για «λαϊκισμό μαρξιστών».
Μαξίμου και ΝΔ «σφάζονται» με… διαρροές
Επί της ουσίας όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί απέρριψαν την πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το Ασφαλιστικό και ζήτησαν την απόσυρσή της. Οι πολιτικοί αρχηγοί κατέθεσαν ο καθένας από την πλευρά του σειρά προτάσεων, οι οποίες είπαν ότι μπορούν να δώσουν λύσεις, ενώ ο κ. Τσίπρας επικέντρωσε στην άποψη ότι οι προτάσεις της Ν.Δ. ταυτίζονται με εκείνες του ΔΝΤ, κάνοντας μάλιστα διαρροή ενώ ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση.
Η σύγκρουση περιστράφηκε γύρω από τις ευθύνες για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των προτεινόμενων ρυθμίσεων, επεκτάθηκε όμως γρήγορα σε αλληλοκατηγορίες περί κομματικού κράτους και εκατέρωθεν βολές περί νεομαρξισμού και νεοφιλελευθερισμού, αλλά και τη σχέση των δύο μεγάλων κομμάτων με το ΔΝΤ και τους δανειστές.
Μετατρέποντας την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα ασφαλιστικό σε αρένα πολιτικής σύγκρουσης μακριά από τα καυτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, έδωσαν το στίγμα που ιδεολογικού χάσματος. Τη διαμμάχη επιχείρησαν να συντηρήσουν και οι δυο πλευρές με non paper και off the record ενημερώσεις στη συνέχεια ακόμα καιμετά το πέρας της συζήτησης στη Βουλή.
Οι τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σκιαγράφησαν με σαφήνεια το νέο προφίλ του κόμματος του καθώς και την προσπάθεια πλαγιοκόπησης της εξυγχρονιστικής-μεταρρυθμιστικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ.
Πολύωρη σύγκρουση στη Βουλή. Η πρώτη μετωπική Τσίπρα- Μητσοτάκη εφ' όλης της ύλης
Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξαν να στείλουν μηνύματα στο εσωτερικό αλλά κυρίως στο διεθνές ακροατήριο για τις θέσεις τους, την απόσταση και να οικοδομήσουν το δίπολο που διασφαλίζει κατ ουσία την πολιτική σταθερότητα.
Ανεβάζοντας τους τόνους και επενδύοντας σε ιδεολογικού τύπου διαφωνίες και αποφεύγοντας να αγγίξουν την ουσία και τα ακανθώδη ζητήματα του ασφαλιστικού, διαμόρφωσαν ένα σκηνικό σύγκρουσης που τροφοδοτεί την πόλωση και ασκεί πίεση στον κεντρώο χώρο, προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση της Φώφης Γεννηματά.
Χαρακτηριστικά των επιδιώξεων είναι τα σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη που επικαλείται τον Τάσο Γιαννίτση και τις μεταρρυθμίσεις Λοβέρδου και Κουτρουμάνου. Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην παρθενική του ομιλία μετά την εκλογή του, στη Βουλή επιχείρησε να επαναπροσδιορίσει την πολιτική ταυτότητα και τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας αν και στην πρωτολογία του εστίασε στο ασφαλιστικό, εν τούτοις δεν μπήκε στην ουσία του θέματος αλλά έμεινε σε επιφανειακές προσεγγίσεις προσφέροντας χώρο για ελιγμούς στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Προσωπική αντιπαράθεση
Το επίπεδο της προσωπικής αντιπαράθεσης σε συνδυασμό με τις εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις και τα προαπαιτούμενα που τέθηκαν για το άνοιγμα του διαλόγου, καθιστά την προοπτική ανεδαφική, αφήνοντας την κυβέρνηση ανταποκριθεί στη συμφωνία με τους δανειστές.
Ωστόσο το δίπολο που οικοδομείται αν και φαίνεται αντιπαραγωγικό εν τούτοις εκτιμάται σύμφωνα με ρεπορτάζ τοτ sofokleousin.gr, ότι μπορεί να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις καθώς οι ιδεολογικοί ταγοί της Ευρώπης θα διαπιστώσουν αδυναμία συνύπαρξης των δυο κομμάτων και παράλληλα ενίσχυσης της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.