ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το καυτό παρασκήνιο στη σύνοδο κορυφής – Τα «γκάζια» Τσίπρα προς την Μέρκελ!

Θερμό επεισόδιο για τα ενεργειακά θέματα σημειώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει πως «η Ευρώπη φαίνεται να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά», όταν η συζήτηση επεκτάθηκε στις επιπτώσεις που έχουν οι κυρώσεις προς τη Ρωσία αλλά και τον Ματέο Ρέντσι να διατυπώνει ανάλογη άποψη, στέλνοντας ένα σήμα πως οι χώρες του Νότου έχουν κοινή οπτική σε μια σειρά θεμάτων.

 

 

«Οταν πήγα στη Ρωσία για τον αγωγό μέσω Τουρκίας, με κατηγορούσαν για αθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην ενεργειακή πολιτική. Τώρα που κατασκευάζεται ο North II (πρόκειται για τον αγωγό που θα συνδέσει τη Ρωσία με τη Γερμανία) δεν υπάρχει αντίδραση», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα.

Απευθυνόμενος στους άλλους ηγέτες είπε «δεν διαρρήξαμε καμία ευρωπαϊκή θέση για τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι θεωρούμε ότι οι κυρώσεις δεν συμβάλλουν στην ειρήνη στην Ουκρανία».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός έκανε ένα ακόμα βήμα λέγοντας «ζητάτε να συνεχίσουμε τις κυρώσεις και να δεχόμαστε τις συνέπειες των αντιμέτρων στα αγροτικά μας προϊόντα. Στον Βορρά κλείνουν όμως συμφωνίες».

Και πρόσθεσε: «Το ελάχιστο που μπορώ να ζητήσω είναι να ξανανοίξει ο διάλογος για φιλελευθεροποίηση της βίζας με τη Ρωσία. Ακόμη και αν θεωρούμε υπεύθυνη τη ρωσική κυβέρνηση για την Ουκρανία, τι ευθύνη έχουν οι Ρώσοι πολίτες και υφίστανται τις συνέπειες;».

Ανάλογη άποψη κατέθεσε στη Σύνοδο και ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο είχε στιγμές έντασης με την Ανγκελα Μέρκελ. «Ανγκελα, μη μας λέτε ότι δίνετε το αίμα σας για την Ευρωπαϊκή Ενωση» ήταν μία από τις φράσεις που σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας ακούστηκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο Μ. Ρέντσι βρήκε υποστήριξη στις απόψεις του για την κατάσταση στην Ευρώπη από τέσσερις ηγέτες: τον Ελληνα πρωθυπουργό, τον Γάλλο πρόεδρο, τον νέο πρωθυπουργό της Πορτογαλίας και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας.

Διπλός στόχος

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ με κεντρικό θέμα το προσφυγικό. «Το προσφυγικό δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα της Ελλάδας και δεν μπορεί να λυθεί από μόνο του» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, με τον φωτογραφικό φακό να συλλαμβάνει μια χαρακτηριστική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν διπλός: να επισημάνει πως έχει ήδη κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να καταστήσει σαφές πως χρειάζεται ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του θέματος. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου το κλίμα ήταν βαρύ για την Τουρκία, καθώς έγινε σαφές πως η μείωση των ροών δεν οφείλεται στη λήψη μέτρων από τη γείτονα χώρα αλλά στον καιρό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπει στον «πάγο» το σχέδιο για κοινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Οπως φάνηκε, η Ανγκελα Μέρκελ δεν είναι διατεθειμένη να κάνει μια τέτοια κίνηση όσο δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα και οι ροές δεν μειώνονται.

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως «δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώνει μόνη της το βάρος» και υπογράμμισε την ανάγκη να συμβάλουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (για παράδειγμα το Λουξεμβούργο) στην υποδοχή των προσφύγων.

Η ελληνική αντιπροσωπεία για να αποφύγει τους όποιους αιφνιδιασμούς είχε φροντίσει να πάει με στοιχεία στη Σύνοδο Κορυφής. Μάλιστα προσκομίστηκαν ακόμα και αεροφωτογραφίες όπου φαίνονται τα hotspots για να μην υπάρξουν επιχειρήματα από το ευρωπαϊκό μπλοκ των «σκληρών».

Η Γερμανίδα καγκελάριος ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για την πορεία των εργασιών στα κέντρα προσωρινής παραμονής προσφυγών που θα δημιουργηθούν στην ηπειρωτική χώρα. Με βάση τον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί εντός διμήνου και ήδη έχει αποφασιστεί το ένα κέντρο να δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κατερίνης.

Παράλληλα κρίνεται αναγκαίο να εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο. Σ' αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι εισερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές με προέλευση κυρίως από την Αλγερία, το Πακιστάν, το Μαρόκο και το Ιράν.

Η κεντρική ιδέα είναι πως οι επιστροφές θα γίνονται σε στενή συνεργασία με τη Frontex και την ΕΕ ακόμα και την επόμενη ημέρα από την άφιξη. Παράλληλα χρειάζεται να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία ή επανεγκατάστασης από την Ελλάδα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Φάκελος Frontex
Στο τραπέζι των συνομιλιών βρέθηκε και το θέμα της Frontex, με τον Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει πως επιθυμεί να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και να δεχτεί βοήθεια. Ωστόσο, τονίστηκε ότι από τη βοήθεια που ζήτησε η Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή έχει φτάσει μόνο η μισή. Μάλιστα υπάρχει και ένα ακόμα θέμα: το προσωπικό της Frontex έχει τα ωράρια εργασίας των χωρών απ' όπου προέρχονται.

πηγή : ethnos.gr