Την προηγούμενη εβδομάδα συγκεντρώθηκαν οι κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί τεχνοκράτες της Ευρώπης για να συζητήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα και η αξιολόγηση στην οποία κατέληξαν ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξη, παρόμοια με αυτή των δανειστών, αποκαλύπτει το POLITICO.
Oι δανειστές παραπονιούνται ότι η Αθήνα δεν έχει παραδώσει τα απαιτούμενα στοιχεία για την αξιολόγηση, με την ελληνική κυβέρνηση να διαμαρτύρεται και να απαντάει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως έχουν στείλει τις πληροφορίες.
Οπως επισημαίνεται, τα νέα για την Ευρώπη δεν είναι καλά. Η ελληνική κρίση επέστρεψε στην ατζέντα και οι δανειστές έχουν μπροστά τους ένα déjà vu… Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους δανειστές είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει αποφασίσει να μπει ξανά σε φάση παρατεταμένης αντιπαράθεσης για τους όρους της διάσωσης εξαιτίας της πίεσης που δέχεται στο εσωτερικό.
Εξι μήνες μετά το τρίτο πακέτο στήριξης, η Ελλάδα βρίσκεται ξανά εκτός πορείας, πυροδοτώντας ανησυχίες μεταξύ των πιστωτών ότι δεν αργεί να βρεθεί στον γκρεμό του περασμένου καλοκαιριού.
Το επίμαχο θέμα είναι η αξιολόγηση: για να πάρει η Ελλάδα τις επόμενες δόσεις θα πρέπει να περάσει τις εξετάσεις των θεσμών οι οποίοι ζητούν στοιχεία και είτε τα λαμβάνουν με μεγάλη καθυστέρηση, είτε δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια τους.
Η επόμενη σημαντική αποπληρωμή που έχει μπροστά της η Ελλάδα είναι στις 20 Ιουλίου όταν και λήγουν ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 2,3 δισ. ευρώ και η αξιολόγηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πολύ πριν από αυτήν την ημερομηνία.
Η Αθήνα φυσικά βιάζεται για την αξιολόγηση και ένας λόγος είναι το ΔΝΤ. Οπως σημειώνει το Politico, η Αθήνα κατηγορεί το Ταμείο ότι φέρνει στο τραπέζι αρκετά σκληρά μέτρα. Βέβαια η Γερμανία ούτε που σκέφτεται την πιθανότητα να μείνει εκτός το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα καθώς η Μέρκελ δεν θα μπορεί να το περάσει στην Bundestag.
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε προσφάτως με την Ανγκελα Μέρκελ και θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον Φρανσουά Ολάντ στα πλαίσια της Συνόδου, για να προσπαθήσει να ξεπεράσει το αδιέξοδο.
Και στις δύο συναντήσεις ο Τσίπρας κρατάει ένα σημαντικό χαρτί, την προσφυγική κρίση. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιείκεια στην αξιολόγηση της Ελλάδας, αρκεί ο Τσίπρας να συνεργαστεί στο θέμα των προσφύγων.
Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε στους δανειστές την αίσθηση ότι υπάρχει πλέον μια σοβαρή εναλλακτική λύση σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα βγάλει πέρα.
Βέβαια, τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας έχουν ξανακουστεί στην μακροχρόνια κρίση χρέους της Ελλάδας.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι δανειστές κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα όπως είναι το ταμείο των αποκρατικοποιήσεων.
Επίσης δεν έχει μειωθεί η γραφειοκρατία και η κρατική πατρωνία, πράγματα γνωστά στο ελληνικό δημόσιο εδώ και δεκαετίες.
Η μεγαλύτερη πρόκληση της Αθήνας, ωστόσο είναι η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικού. Οι δανειστές ζητούν τη μείωση των συντάξεων ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο και αντιπροτείνει την αύξηση των εισφορών. Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους κάτι τέτοιο θα προκαλέσει νέα ζημιά στην εύθραυστη ελληνική οικονομία.
Στο μεταξύ, οι Ελληνες έχουν επιστρέψει στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό, το χρηματιστήριο έχει γονατίσει και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτοξευθεί. Ολα αυτά αντικατοπτρίζουν την αβεβαιότητα, θυμίζουν το παρελθόν και προϊδεάζουν για το άμεσο μέλλον.