ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ – Τα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από το Κίνημα

Τον… άγραφο νόμο της ύστερης μεταπολιτευτικής περιόδου, που λέει, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι… «τελικά, όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε» ή «το ΠΑΣΟΚ είναι παντού», τείνει να επιβεβαιώσει και η δεύτερη κυβέρνηση της Αριστεράς, που συγκροτήθηκε μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή. Ούτε λίγο, ούτε πολύ στο νέο σχήμα υπάρχουν επτά πρώην σημαντικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ άλλοι δύο υπουργοί… πέρασαν «ξώφαλτσα» από το Κίνημα, χωρίς όμως ποτέ να ενταχθούν κανονικά. 
 

Μάλιστα στην αρχική σύνθεση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα τα πασοκογενή στελέχη ήταν κατά ένα λιγότερα, όμως η ιλαροτραγική περίπτωση του Δημήτρη Καμμένου έφερε ξανά στην κυβέρνηση τον Παναγιώτη Σγουρίδη, ενισχύοντας την «πασοκική» παροικία.

Παράδοξο ή όχι, σχεδόν όλοι οι πασοκογενείς έλκουν πολιτική καταγωγή από την «παπανδρεϊκή» πτέρυγα, ήταν δηλαδή κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου, αν αυτό σημαίνει κάτι.
Στην κατηγορία των πασοκογενών λοιπόν ανήκουν:
 
1.Ο πρώτος τη τάξει υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παναγιώτης Κουρουμπλής. 

Ίσως ο πιο επιφανής πασοκογενής πλέον, μετά και την απομάκρυνση από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Μητρόπουλου. Ήταν επί δεκαπέντε χρόνια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ όταν αποχώρησε στα τέλη του 2010 για να ξεκινήσει λίγο αργότερα τη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει βουλευτής το 2012 και υπουργός Υγείας τον περασμένο Γενάρη.

2.Ο Χρήστος Σπίρτζης, επί χρόνια πρόεδρος του ΤΕΕ και δραστήριο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ,
ανήκε στην παπανδρεϊκή πτέρυγα επίσης και στήριξε τον πρώην  πρωθυπουργό στη μάχη διαδοχής το 2007 και αργότερα. 

Είναι ο πιο ραγδαία ανερχόμενος πασοκογενής υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πλέον στην ευθύνη του ως υπουργός τον τομέα των Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ στις εκλογές της Κυριακής εκλέχθηκε και βουλευτής. 

3. Ο Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναβαθμισμένος, κατά τον πρόσφατο σχηματισμό της κυβέρνησης, αφού στην προηγούμενη ήταν υφυπουργός Άμυνας.

 Ήταν ο βασικός συντάκτης του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την άμυνα στις εκλογές του 2009, αλλά και επικεφαλής του γραφείου του Πάνου Μπεγλίτη επί διετία, από το 2009 ως τον Ιούνιο του 2011. Βουλευτής Επικρατείας τον Γενάρη, Β’ Αθήνας τώρα.

4. Ο Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος πάντως υποβαθμίστηκε σε υφυπουργό Εξωτερικών στην τωρινή κυβέρνηση, από αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη.  

Προέρχεται από το ΠΑΟΚ, στο οποίο πάντως δεν πρόλαβε να αποκτήσει ιδιαίτερες περγαμηνές. Είχε διατελέσει σύμβουλος του Νίκου Χριστοδουλάκη στο υπουργείο Οικονομικών.

5. Η Θεοδώρα Τζάκρη. 

Δραστήρια βουλευτής, με αντιμνημονιακή δράση μετά το 2012, χρονιά κατά την οποία εκλέχθηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για τέταρτη και πέμπτη φορά. Υπήρξε υφυπουργός στις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, του οποίου ήταν πιστή και δραστήρια οπαδός. Τον γενάρη συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και εκλέχθηκε βουλευτής του.    

6. Περίπου ίδια διαδρομή είχε ο Μάρκος Μπόλαρης. 

Υφυπουργός του Γιώργου Παπανδρέου, βρέθηκε στο αντιμνημονιακό μέτωπο μετά το 2012 και διαχώρισε τη θέση του από το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, εκείνης της περιόδου. Στις περιφερειακές εκλογές του 2014 παραλίγο να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και να κατέβει υποψήφιός του στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά τελικά δεν πήρε το χρίσμα και ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος. Την περασμένη Κυριακή εκλέχθηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τη Δευτέρα βρέθηκε αναπληρωτής υπουργός στο Αγροτικής Ανάπτυξης.  

7. Ο Παναγιώτης Σγουρίδης δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στους Ανεξάρτητους Έλληνες.

 Ήταν υφυπουργός και στην προηγούμενη κυβέρνηση (στο Αγροτικής Ανάπτυξης), αλλά ο Π. Καμμένος τον άλλαξε με τον Δ. Καμμένο. Ήταν ο μοναδικός από τα 5 μέλη που είχε στην προηγούμενη κυβέρνηση το κόμμα του, που αντικαταστάθηκε, αλλά τελικά τον επανέφεραν στο σχήμα τα… twit του Δ. Καμμένου. Ήταν επί 20 χρόνια (1989-2009) βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και για μία περίοδο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Πέραν των 7 πρώην «μασίφ» πασόκων, υπάρχουν και δύο ιδιάζουσες περιπτώσεις.  
Στην κατηγορία των εχόντων στο παρελθόν σχέση με το ΠΑΣΟΚ είναι και ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος πάντως έχει ιδεολογική και πολιτική καταγωγή από το ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε σημαίνον στέλεχος τη δεκαετία του 1980. Ο κ. Κοτζιάς υπήρξε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου για πάνω από δέκα χρόνια, έως και το 2009 στην εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ. Ήταν υποψήφιος για υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, αλλά ο τότε πρωθυπουργός επέλεξε τον Δημήτρη Δρούτσα, εξέλιξη που προκάλεσε ρήγμα μεταξύ των δύο ανδρών και στη βαθμιαία και οριστική στη συνέχεια ρήξη. Ο κ. Κοτζιάς βρέθηκε γρήγορα απέναντι από το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ και κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπουργός Εξωτερικών από το Γενάρη του 2015 και από την Κυριακή και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αμυδρή σχέση με τα πασοκικά συστήματα της σημιτικής όμως περιόδου είχε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος επίσης έλκει καταγωγή από το ΚΚΕ.

Συνταγματολόγος και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (2000-2003) και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2003-2004).

Διαβάστε επίσης: