ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το plan B του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Την ύπαρξη «σχεδίου Β» για τον περιορισμό της διάχυσης από μια ενδεχόμενη ελληνική κρίση επιβεβαίωσε σήμερα Πέμπτη από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του σχεδίου επικαλούμενος «προφανείς λόγους».

 

Ο Ράις επιβεβαίωσε πως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα εξετάσουν σε συνάντηση που θα έχουν αργότερα σήμερα τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ενώ επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες ότι ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν θα ενημερώσει σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, λέγοντας πως πρόκειται για μια τακτικού χαρακτήρα ενημέρωση.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις των θεσμών με της ελληνική κυβέρνηση παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας το Eurogroup και στην οποία τονιζόταν πως έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά και ότι απαιτείται πρόσθετη προσπάθεια για να κλείσουν τα κενά. «Εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους εντατικά για να φθάσουμε σε μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε.

Είμαστε ευέλικτοι, αλλά επιμένουμε στην επίτευξη των στόχων

Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν δέχεται την κριτική ότι το ΔΝΤ είναι αδιάλλακτο. «Είμαστε ευέλικτοι. Κοιτάμε όλες τις επιλογές. Αλλά θέλουμε να φθάσουμε στους στόχους του προγράμματος που έχουν συμφωνηθεί» είπε.

Ερωτηθείς για τα σενάρια περί Grexit είπε πως το βασικό σενάριο του Ταμείου δεν περιλαμβάνει μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη κάτι που και η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιεργκ Ντεκρέσιν, αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ότι το Ταμείο και γειτονικές χώρες της Ελλάδας εξετάζουν σχέδια περιορισμού της διάχυσης μια ελληνικής κρίσης , είπε πως αυτά τα σχέδια αφορούν στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια.

«Πάντα καταρτίζουμε διάφορα σενάρια, αυτό είναι μέρος των υπηρεσιών που παρέχουμε στα μέλη μας» είπε και εξήγησε πως οι θυγατρικές τράπεζες των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια θα έχουν πρόσθετες ανάγκες ρευστότητας, σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και για αυτό το λόγο οι μηχανισμοί εποπτείας των τραπεζών σε αυτές τις χώρες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε ευθέως για την ύπαρξη σχεδίου περιορισμού της κρίσης (contingency plan) για την ίδια την Ελλάδα και για το τι περιλαμβάνει αυτό απάντησε:«Δεν αποκαλύπτουμε τις λεπτομέρειες για προφανείς λόγους».

Θέμα της ελληνικής κυβέρνησης τα Bricks

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα υφιστάμενα επίπεδα ρευστότητας στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα αποπλήρωσε το Ταμείο με ανορθόδοξο τρόπο ο Ράις είπε πως το ΔΝΤ δεν διαθέτει λεπτομερείς πληροφορίες για την κατάσταση ρευστότητας.

Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη συμμέτοχη της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS δήλωσε άγνοια. «Ενημερώθηκα από τα δημοσιεύματα. Δεν ξέρω κάτι σχετικό. Είναι καθολικά θέμα της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ερωτηθείς από την ανταποκρίτρια της ΝΕΡΙΤ για το εάν η Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης του ΔΝΤ διεξάγει έρευνα για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως αυτό «δεν αληθεύει» και εκτίμησε πως υπάρχει σύγχυση με την έκθεση αξιολόγησης για την παρουσία του Ταμείου στα προγράμματα της ευρωζώνης.

Τέλος, ο Ράις ανακοίνωσε πως ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος και διευθυντής του τμήματος έρευνας του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρντ ενημέρωσε την Κριστίν Λαγκάρντ, για την πρόθεσή του να αποσυρθεί από το Ταμείο, από τις 30 Σεπτέμβριου του 2015.