Είναι φανερό ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να προχωρήσει στην πολιτική πρωτοβουλία του έχοντας αποσαφηνίσει το πολιτικό πεδίο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός για την εκλογή Προέδρου στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός επιστρέφει από τις Βρυξέλλες και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα κάνει τις απαραίτητες επαφές του αμέσως μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα.
Συνεπώς οι ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Επικρατέστερος υποψήφιος παραμένει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σε συνομιλητές του επισημαίνει πως «δεν του έχει γίνει πρόταση».
Παρά το γεγονός ότι, ήδη πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχίσει την αναζήτηση του κατάλληλου υποψηφίου –προς τούτο άλλωστε υπήρξε προσπάθεια προσέγγισης του Κ. Καραμανλή, ο οποίος δεν απεδέχθη–, κυρίαρχο σενάριο ήταν αυτό του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Και τούτο διότι, πέραν του ότι αποτελεί εν ενεργεία στέλεχος της Κεντροδεξιάς και, συνεπώς, είναι μια ενωτική επιλογή φέρνοντας στο Προεδρικό ένα στέλεχος με ισχυρές επαφές και ερείσματα στο εξωτερικό, η μετακίνησή του απελευθερώνει τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στο Κολέγιο των Βρυξελλών.
Με αυτό τον τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αποκτήσει «μάτια και αυτιά» στο κέντρο λήψης των αποφάσεων της Ε.Ε. Αν και οι πληροφορίες ήθελαν τα «μάτια και τα αυτιά» να ανήκουν στον κ. Γιάννη Μηλιό ή, εναλλακτικά, στον κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί στέλεχος με αναφορές στην κυβέρνηση αλλά ευρύτερης αποδοχής και από την Κομισιόν.
Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα διατηρήσει το σημερινό «βαρύ» χαρτοφυλάκιο και δεν θα υποβαθμιστεί σε δευτερευούσης σημασίας, ενώ θα αποτραπεί κι ένας δύσκολος ανασχηματισμός της Επιτροπής Γιουνκέρ.