ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο αντεπίθεσης Τσίπρα στην κοινωνική απογοήτευση με όπλο την «δίκαιη ανάπτυξη»

Η μάχη της διαπραγμάτευσης μπορεί να ήταν σκληρή κι επώδυνη για τον ΣΥΡΙΖΑ, η μάχη κόντρα στην κοινωνική απογοήτευση όμως μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολη.

 

Και στο Μαξίμου μπορεί να διαβάζουν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ως νίκη κόντρα στους «#παραιτηθείτε» και ως μείωση της ψαλίδας με τη ΝΔ του Κυριάκου, εκτιμούν όμως ότι ο πραγματικός αντίπαλος βρίσκεται αλλού.

«Η μάχη των επόμενων μηνών δεν θα δοθεί ανάμεσα σ’ εμάς και τον Μητσοτάκη, ούτε με το παλιό πολιτικό σύστημα. Η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον μνημονιακό μας καταναγκασμό και την ελπίδα που – ακόμη – δεν καταφέραμε να δώσουμε στη κοινωνία», είναι η χαρακτηριστική διαπίστωση έμπειρου κυβερνητικού παράγοντα.

Σ’ αυτό το κάδρο, η αντεπίθεση ανάταξης που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα ξεκινήσει από το σχέδιο για  «δίκαιη ανάπτυξη».

Σχέδιο για «δίκαιη ανάπτυξη»  

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη «δίκαιη ανάπτυξη», όπως την έχει προσδιορίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει, σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, το εν λόγω σχέδιο, που θα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

α) την παραγωγική ανασυγκρότηση

β) το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων και το σχετικό χρονοδιάγραμμα

γ) τα χρηματοδοτικά εργαλεία (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αναπτυξιακός νόμος, αναπτυξιακή τράπεζα, Παρευξήνια τράπεζα κτλ), που στόχο έχουν την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι ο αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται ήδη σε φάση συζήτησης στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες.

Στον ίδιο «καμβά», για τη στροφή στην ανάπτυξη και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, εντάσσεται και η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου.

Ως προς το σκέλος των θεσμικών πρωτοβουλιών, η κυβέρνηση κινείται με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα (παρουσίαση της πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση στις 24 Ιουλίου), προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η συγκρότηση και η σύνθεση της επιτροπής που θα επιφορτιστεί με το έργο της διαμόρφωσης της πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση και επίσης η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, κατά τις ίδιες πηγές, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την τελική πρόταση της κυβέρνησης που θα τεθεί σε διαβούλευση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα γίνει σύντομα, στην παρούσα Βουλή και πως θα επιδιωχθεί ευρύτατη συναίνεση.