ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «σχέδιο εξόδου» και οι δύο μεγάλοι στόχοι Τσίπρα – Το «χαρτί» του Μητσοτάκη

Μια υπερ – δόση έως και 11 δις ευρώ, το άνοιγμα της «στρόφιγγας Ντράγκι» προς τις τράπεζες κι ένα παράλληλο μπαράζ νομοθετικών και θεσμικών παρεμβάσεων συγκροτούν το σχέδιο του Μαξίμου για την έξοδο από το τούνελ της 15μηνης διαπραγμάτευσης και τη μετάβαση στην εποχή του «πολιτικού έργου και του πολιτικού οράματος», όπως χαρακτηριστικά λέει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

 

 

Το ιδανικό επιστέγασμα, δε, του σχεδίου αυτού αποτελεί για την κυβέρνηση μια, σχετικά γρήγορη, έξοδος στις αγορές – μια έξοδος, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσδιορίζει μέσα στο 2017 και, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, θα είναι «μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας οργανωμένη και διασφαλισμένη» και, σε καμία περίπτωση, δεν θα μοιάζει με το… απονενοημένο διάβημα του Αντώνη Σαμαρά και του γαλάζιου «success story» του 2014.

Τα ορόσημα του 2017 και του 2018

Τον οδικό χάρτη αυτού του εγχειρήματος «εξόδου» από την εθνική, μνημονιακή μελαγχολία δίνει ο ίδιος οΑλέξης Τσίπρας με τη σημερινή συνέντευξή του στη RealNews και συμπυκνώνεται στους εξής δύο κομβικούς στόχους: Επιστροφή στις αγορές μέσα στο 2017 και οριστική έξοδο από τα Μνημόνια «ίσως και νωρίτερα» από τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Είναι δύο στόχοι που είναι δύσκολο μεν να επιτευχθούν, αλλά στο Μαξίμου θεωρούν πως, με την προϋπόθεση μιας καλής συμφωνίας με τους δανειστές στις 24 Μαΐου, είναι ρεαλιστικοί.

Σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και αρκετό καιρό γίνονται οι αναγκαίες προετοιμασίες, με το υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάζει – υπό θετικές συνθήκες πάντοτε – την έκδοση ενός μεσοπρόθεσμου ομολόγου, πιθανότατα τριετούς, προς τα τέλη του 2017.

Προϋπόθεση είναι να έχει κλείσει έως τότε και η δεύτερη αξιολόγηση, γεγονός που θα έχει δώσει κατά το κυβερνητικό επιτελείο, κι ένα ισχυρό σήμα σε επενδυτές και αγορές πως στην Ελλάδα «παγιώνεται πλέον κλίμα νέας και ουσιαστικής σταθερότητας».

Το «πρόωρο» τέλος του Μνημονίου

Το δεύτερο μεγάλο βήμα, η «πρώιμη» έξοδος από το τρίτο Μνημόνιο περιλαμβάνει πολύ περισσότερες προϋποθέσεις και ακόμη πιο ιδανικές συνθήκες:Το πρόγραμμα θα πρέπει να τρέξει και να αποδώσει ταχύτατα, οι δημοσιονομικοί στόχοι όχι μόνον να επιτευχθούν αλλά και να υπερκεραστούν, και βεβαίως, να μην υπάρξει εμπλοκή με τους δανειστές στο θέμα του χρέους.

Η στρατηγική Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε το αίτημά του για εκλογές και μετά τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup, παρόλο που αρκετοί – και εντός ΝΔ – ανέμεναν ότι θα το εγκαταλείψει. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις, θεωρεί ότι πρέπει να μείνει σ' αυτή τη γραμμή γιατί συσπειρώνει το κομματικό του ακροατήριο και σταθεροποιεί το προβάδισμά του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτηση χωρίς εύκολη απάντηση είναι για πόσο θα αντέξει να ζητάει ξανά και ξανά εκλογές εφόσον δεν προκύψουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. 

Μητσοτάκης: «Τα μέτρα δεν θα δώσουν λύση»

«Αυτή η Κυβέρνηση, όσο και να παραμένει στην εξουσία, θα είναι μια Κυβέρνηση φθοράς. Θα είναι μια Κυβέρνηση, που θα επωμιστεί πολιτικά τη μεγάλη – προκλητική – στροφή που έκανε, αποποιούμενη όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Θα επωμιστεί το κόστος ενός πακέτου άδικων μέτρων», ανέφερε μιλώντας στους προέδρους ΝΟΔΕ της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι τα μέτρα δεν θα δώσουν τελικά λύση στο πρόβλημα της οικονομίας και είπε ότι το πακέτο των 5,4 δις ευρώ και των 3,6 δις ευρώ του προληπτικού "κόφτη", είναι το τίμημα της προσωπικής πολιτικής αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα αλλά και το κόστος θα καταβάλει η Ελληνική κοινωνία από αυτήν τη διαπραγμάτευση.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τελείως λανθασμένο μείγμα πολιτικής και τόνισε πως ζήτησε εκλογές με πολύ μεγάλη ευθύνη, αναγνωρίζοντας ότι κάθε εκλογική διαδικασία ενέχει κάποιο κόστος.

«Είπα, όμως, κάτι το οποίο έχει αρχίσει να γίνεται κτήμα στη συνείδηση των πολιτών. Όποιο και αν είναι το κόστος των πρόωρων εκλογών, αυτό θα είναι πολύ μικρότερο από το κόστος παραμονής αυτής της ανίκανης Κυβέρνησης. Το αίτημα για πρόωρες εκλογές είναι επίκαιρο και θα παραμείνει επίκαιρο, γιατί αυτή η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών. Όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επιπλέον είπε ότι η ΝΔ πρέπει να έρθει στην εξουσία ως επικεφαλής μιας πλατιάς μεταρρυθμιστικής πλειοψηφίας, η οποία θα έχει έναν και μόνο σκοπό: «Να μην αποτελέσει άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των Μνημονιακών Κυβερνήσεων, αλλά να είναι η Κυβέρνηση η οποία οριστικά θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και το Μνημόνιο».