ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά για επανίδρυση της ΝΔ και τα σενάρια διάσπασης

Σε αυτό συμφωνούν τα περισσότερα εκ των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, καθώς η ολοκλήρωση της εσωκομματικής συζήτησης (Κοινοβουλευτική Ομάδα, Πολιτική Επιτροπή) φαίνεται ότι άφησε σημαντικές εκκρεμότητες, με δεδομένο ότι δεν υπήρξε σύγκλιση στις θέσεις όλων των πλευρών.

Για τον κ. Σαμαρά, οι θέσεις του οποίου υποστηρίχτηκαν από πολλά στελέχη, το θέμα της ηγεσίας «έκλεισε», καθώς ουδείς το έθεσε παρότι προκλήθηκαν, ενώ από την άλλη πλευρά βουλευτές όπως η κ. Ντ. Μπακογιάννη και ο Ν. Δένδιας επιμένουν στην αρχική τους πρόταση περί σύγκλησης εκτάκτου Συνεδρίου, κάτι που περιλαμβάνει και το ζήτημα της αλλαγής ηγεσίας

Το σχέδιο Σαμαρά για επανίδρυση της ΝΔ

Ο πρώην πρωθυπουργός με την δήλωση περί «οδοιπορικού στην κοινωνία» άφησε να διαφανεί το σχέδιο του για επανίδρυση της Ν.Δ με σαμαρική “σφραγίδα” και έλεγχο. Ενδεικτικά αυτού του σχεδίου, το οποίο ο κ. Σαμαράς είχε αναγκαστεί προ του συνεδρίου του 2013 να βάλει στο συρτάρι λόγω των εσωκομματικών και κυρίως καραμανλικών αντιδράσεων, είναι τα εξής στοιχεία:

  • Η προαναγγελία νομαρχιακών συνελεύσεων, ανοιχτών και πέραν των κομματικών μελών.
  • Η δήλωση του κ. Σαμαρά ότι ήδη ο ίδιος βρίσκεται σε επαφή με προσωπικότητες από άλλους χώρους ώστε να μπουν νέες δυνάμεις στην παράταξη και ότι σε τοπικό επίπεδο θα ανοίξουν οι κατάλογοι. 
  • Η συνεχής μνεία στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, με τη Ν.Δ ως κορμό αυτών.
  • Το σχόλιο του όταν ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης υποστήριξε ότι κακώς η Ν.Δ στις αυτοδιοικητικές του περασμένου Μαϊου  δεν έκανε την υπέρβαση στηρίζοντας τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σγουρό: “Υπάρχει καιρός για υπέρβαση και τώρα”.

Τα σενάρια διάσπασης

Τρεις ήταν οι παράγοντες που στην χθεσινή πολιτική επιτροπή τάραξαν τα νερά και φούντωσαν τα σενάρια ακόμα και για διάσπαση της παράταξης. Το πρώτο χτύπημα ήρθε από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που τάραξε τα νερά με την παραίτηση του για να πάρει την σκυτάλη η Ντόρα Μπακογιάννη που κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά φοβάται το συνέδριο και δέχθηκε επιθέσεις από μικρό σύμφωνα με πληροφορίες αριθμό σαμαρικών εντός της αιθούσης. Για το φινάλε, η στάση του Νίκου Δένδια που για πολλούς στη ΝΔ φέρει τον τίτλο του βασικού αντιπάλου του πρώην πρωθυπουργού και ο οποίος, επέλεξε να αποχωρήσει καταγγέλοντας τη διαδικασία.

Απέναντι στην επιμονή του κ. Σαμαρά ενώνουν φωνές στελέχη με τελείως διαφορετικά προσωπικά συμφέροντα, αλλά κοινό σημείο επαφής την κεντρώα τους προσέγγιση και την ανησυχία ότι χωρίς κάποιο ισχυρό μήνυμα αλλαγής σε πολιτικές και πρόσωπα η Ν.Δ θα συνεχίσει να αποσυντίθεται και να συρρικνώνεται.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, τα σενάρια απόσχισης ή διάσπασης όλο και φουντώνουν, με κεντρογενείς διαφόρων αποχρώσεων να δηλώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες του news247.gr,  πρόθυμοι να χαρίσουν μία “πολανοποιημένη Ν.Δ” στον κ. Σαμαρά και να αποχωρήσουν με στόχο μία “μεγάλη κεντροδεξιά”.

Εάν υπάρξει μία ομαλοποίηση της κατάστασης στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης- εταίρων ή εάν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές και η Ν.Δ πέσει ξανά σε ποσοστά Μαΐου 2012 και ο κ. Σαμαράς δεν αποχωρήσει, οι υπόλοιποι δε μοιάζουν διατεθειμένοι να περιμένουν η Ν.Δ να γίνει ΠΑΣΟΚ, όπως ανησυχούν.