Με μπαράζ προσωπικών εμφανίσεων του Γιώργου Παπανδρέου ξεκινά η τελευταία προεκλογική εβδομάδα για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Ο κ. Παπανδρέου που στοχεύει στην δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί με κάθε τρόπο και κάθε ευκαιρία να εξηγήσει την αναγκαιότητα ίδρυσης του νέου κόμματος αλλά και τις διαφορές του από το κόμμα που ίδρυση ο πατέρας του.
Το σχέδιο του Γ.Παπανδρέου δεν είναι άλλο από το να καταφέρει έστω και την τελευταία στιγμή να "καθαρίσει" τις ευθύνες του από την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα, επιχειρώντας να αποδείξει πως οι όποιες αποφάσεις του, πάρθηκαν υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών και τον "εκβιασμό" ουσιαστικά των ευρωπαίων εταίρων.
Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε: «Δεν ήθελα το μνημόνιο, αλλά δε μπορούσαμε να δανειστούμε από πουθενά».
Μιλώντας για την τότε αντιπολίτευση του κ. Σαμαρά είπε: «Τα ξέρανε όλα. Δεν ήθελαν να βοηθήσουν. Ήθελαν να λιθοβολούν και να κάνουν κριτική».
Ο Γ.Παπανδρέου επιχειρεί να αποτινάξει τον τίτλο του πρωθυπουργού που έφερε στην Ελλάδα το μνημόνιο , "δείχνοντας" τον Κ.Καραμανλή ως τον πραγματικό υπεύθυνο του ερχομού της τρόικας στην χώρας μας.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνησή του κ. Καραμανλή «έκανε στατιστική απάτη. Και αυτή την αναξιοπιστία την πληρώνουμε και σήμερα. Το μνημόνιο το έκανε ο κ. Καραμανλής, εγώ απλώς το υπέγραψα. Δεν βρίσκαμε δυνατότητα δανεισμού. Αλλά τα λεφτά που υπάρχουν στη χώρα μας, υπάρχουν».
Μιλώντας για την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου από τη Βουλή, υπογράμμισε: «Αν δεν παίρναμε 180 δε θα ίσχυε το μνημόνιο και θα χρεοκοπούσαμε. Δεν είχαμε χρόνο. Έπρεπε να αναλάβω τις ευθύνες μου και να μην παίξω τη χώρα στα ζάρια».
Μιλώντας για την πτώση του και την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Ανατροπή υπήρξε. Τις λεπτομέρειες ας τις βρουν οι ιστορικοί».
«Γράφουν διάφορες ιστορίες, όπως οι Financial Times, που δεν ξέρω αν είναι αλήθεια. Ξέρω ότι δεν ήθελαν δημοψήφισμα», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «είχα ενημερώσει από καιρό τη Μέρκελ. Αυτό που ζήτησα ήταν μία δημόσια δήλωση στήριξης και μία θετική στάση απέναντι στο αίτημά μου. Εγώ ζήτησα να πάω στο Νταβός και πιστεύω ακόμα πως ο ελληνικός λαός θα είχε συμφωνήσει».
Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός, αποκάλυψε ότι «η Μέρκελ είχε ζητήσει να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου από την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο». «Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει ένα αντίβαρο σε αυτά τα διευθυντήρια, δηλαδή Γαλλία, Γερμανία, Βρυξέλλες και ΔΝΤ», συμπλήρωσε.
Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο ενός Grexit, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως «οι εταίροι δεν το θέλουν, εμείς δεν το θέλουνε, αλλά αν κάνουμε κουταμάρες υπάρχει αυτή η περίπτωση», εξηγώντας πως δεν γίνεται να πας στην Ευρώπη και να το παίζεις μάγκας.