ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το θετικό και το αρνητικό σενάριο των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα

Η εβδομάδα που ξεκινάει είναι ίσως από τις πιο καθοριστικές για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Τα σενάρια είναι συγκεκριμένα. Υπάρχει η αισιοδοξία αλλά και η άτακτη υποχώρηση κατά την άποψη άλλων για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

Αναλυτικά το αισιόδοξο σενάριο: 

Όπως, αναφέρουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, υπάρχουν αρκετά θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων, ωστόσο στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι ακόμα μεγάλη.

Συγκεκριμένα, θεσμικοί κύκλοι τόνισαν ότι το ασφαλιστικό συζητήθηκε την Παρασκευή (1/5) και δεν επετεύχθη ιδιαίτερη πρόοδος, ενώ για την αγορά εργασίας η δυσκολία έγκειται στο ότι η ελληνική πλευρά επιμένει στην επιδίωξή της να καταργήσει διάφορες μεταρρυθμίσεις που είχαν περάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με εποικοδομητικό πνεύμα.

«Οι συνομιλίες στην ανανεωμένη Ομάδα των Βρυξελλών είναι εποικοδομητικές», επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η διαδικασία, «με σαφή χρονοδιαγράμματα, πιο δομημένες συνομιλίες και με τη συμμετοχή περισσότερων εμπειρογνωμόνων με περισσότερες λεπτομέρειες».

Την ίδια ώρα πάντως που το θερμόμετρο των διαπραγματεύσεων «χτυπά» κόκκινο στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας, από την Αθήνα, εντείνει τις προσπάθειες για σύναψη επωφελούς συμφωνίας τις επόμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα αναμένεται να έχει νέα σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να πιέσει για ένα νέο έκτακτο Eurogroup που θα επιβεβαιώσει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ανάβοντας το «πράσινο» φως για την «ένεση» ρευστότητας.

Χθες, Σάββατο (2/5), ολοκληρώθηκε ένας ακόμη κύκλος διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, ενώ σήμερα οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα ενημερώσουν τις πολιτικές τους ηγεσίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τα σημεία ταύτισης, αλλά και τα «αγκάθια» που παραμένουν.

Οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν από αύριο, με την Αθήνα να στοχεύει πάντα στη σύγκληση Eurogroup έως το τέλος της εβδομάδας. Στο επίκεντρο βρίσκεται το χάσμα, τόσο στο εργασιακό, όσο και στο ασφαλιστικό, με το ΔΝΤ να «παίζει» το ρόλο του σκληρού. Από την πλευρά των δανειστών, πηγές αναφέρουν πως η πρόοδος είναι αργή, ωστόσο τονίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πλέον ουσιαστικές, αν και «υπάρχει ακόμα ζήτημα τεκμηρίωσης κάποιων ελληνικών θέσεων».

Ποιοι θα πληρώσουν το "μάρμαρο" των 2,5 δισ. ευρώ; 

Δημοσίευμα της Καθημερινής παρουσιάζει αναλυτικά τις προτάσεις της κυβέρνησης και τις θέσεις των θεσμών για τη φορολογία:

1. ΦΠΑ

α) Ενιαίος συντελεστής 15% σε ολόκληρη τη χώρα. Το σχέδιο προβλέπει την εφαρμογή του ενιαίου συντελεστή από το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Πληροφορίες κάνουν λόγο για συντελεστή 15% ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες και τα αγαθά, πλην των φαρμάκων, των τροφίμων και των βιβλίων. Εφόσον κυβέρνηση και θεσμοί καταλήξουν στην εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, το όφελος για τα δημόσια ταμεία ενδεχομένως να είναι θετικό. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει μια μείωση της τάξεως των 8 ποσοστιαίων μονάδων στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που φορολογούνται σήμερα με ΦΠΑ 23% και μία αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων στην ηλεκτρική ενέργεια, την εστίαση κ.λπ. Ταυτόχρονα καταργείται το ειδικό καθεστώς που ισχύει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, το οποίο προβλέπει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ κατά 30%. Δηλαδή τα φάρμακα θα φορολογούνται με 6,5%, τα τρόφιμα με 13% και όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες-προϊόντα με 15%. Οι συντελεστές αυτοί θα ισχύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι οι πιστωτές της χώρας θα ήταν θετικοί εφόσον ο ενιαίος συντελεστής διαμορφωνόταν στο 18%.

β) Ενιαίος συντελεστής μόνο σε νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών εξετάζει ένα ακόμη σενάριο το οποίο προβλέπει την καθιέρωση του ενιαίου συντελεστή 15% μόνο στα νησιά, με χαμηλότερους ωστόσο συντελεστές στα τρόφιμα και τα φάρμακα. Το σενάριο αυτό δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς.

γ) Οι θεσμοί επιμένουν να αυξηθεί ο ΦΠΑ στη διαμονή στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%. Το μέτρο αυτό υπολογίζουν ότι θα αποφέρει περί τα 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

2. Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%.

Ο φόρος υπολογίζεται με βάση το τεκμήριο διαβίωσης που ισχύει για τα αυτοκίνητα, τις πισίνες και αεροσκάφη, και με την αύξηση κατά 30% θα διαμορφωθεί σε:

– 6,5% από 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης (επί του τεκμηρίου διαβίωσης) για Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω και μέχρι 2.500 κ.εκ. παλαιότητας έως 10 ετών.

– 13% από 10% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.εκ. παλαιότητας έως 10 ετών, για τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ανεμόπτερα.

3. Τέλος διαμονής. Η κυβέρνηση αντί για αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά φέρεται να προτείνει την επιβολή τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία. Τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι πολλά, αλλά δύο είναι το πιθανότερο να εφαρμοσθούν. Το πρώτο προβλέπει την επιβολή τέλους, που θα κυμαίνεται από 1 έως και 5 ευρώ. Το τέλος θα επιβληθεί κατά τη διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 3 αστέρων και δεν θα αφορά μόνο τα ξενοδοχεία των νησιών αλλά όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες στην επικράτεια. Το τέλος θα επιβάλλεται για περίοδο έξι μηνών (Απρίλιο – Σεπτέμβριο). Το δεύτερο σενάριο προβλέπει επίσης τέλος διαμονής την τουριστική περίοδο που θα ξεκινά από 3% και θα φθάνει το 5% για ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την επιβολή του τέλους μόνο στις νησιωτικές περιοχές.

4. Πλαστικό χρήμα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει πιλοτικά το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος σε 23 νησιά. Ολες οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά που έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.000 κατοίκων θα γίνονται με κάρτες, πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες.

5. ΕΝΦΙΑ. Διατήρηση του φόρου ακινήτων με στόχο την είσπραξη και το 2015 ποσού ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

6. Εισφορά αλληλεγγύης. Αύξηση των συντελεστών για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Εξετάζεται η αύξηση των συντελεστών κατά 50%.

Διαβάστε επίσης: 

Στα άκρα οι διαπραγματεύσεις; Έρχονται εκλογές και χρεοκοπία;