ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «θρίλερ» της αξιολόγησης : Τι απαιτεί τώρα το ΔΝΤ – Τι απαντά το Μαξίμου

Αγώνας δρόμου εννέα ημερών για να κλείσει η αξιολόγηση έως και τις 9 Μαΐου οπότε και έχει προγραμματιστεί η νέα κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα.

 

 

Το 9ήμερο πάντως δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση ανέφελο – με δεδομένη τη σκληρή στάση του ΔΝΤ που επιμένει σε προληπτικά μέτρα – παρά τα αισιόδοξα μηνύματα από πλευράς κυβέρνησης και δανειστών.

Από το Μαξίμου εκφράζεται αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς εκτιμάται ότι το «αγκάθι» του προληπτικού μηχανισμού έκτακτων μέτρων, θα ξεπεραστεί. Πάντως, σύμφωνα και με κυβερνητικές πηγές αλλά και με κύκλους του υπ. Οικονομικών η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή λίστα προληπτικών μέτρων.

Όσων αφορά το πακέτο των προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ εξάλλου τα μηνύματα είναι αρνητικά και από πλευράς ευρωπαίων εταίρων. Ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ταχαρακτήρισε αντισυνταγματικά και παράλογα ενώ χθες και ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ- που τάσσεται πάντα στο πλευρό του σκληρού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – υποστήριξε ότι δεν μπορούν να εγκριθούν εκ των προτέρων μέτρα που θα μπορούσαν να μην τεθούν σε ισχύ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι υπάρχει μία συμφωνία επί της αρχής για την πρώτη δέσμη μέτρων, και η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ σοβαρή δουλειά ενώ τόνισε ότι μόλις βρεθεί τρόπος θέσπισης αυτού του πακέτου, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος. Στην ίδια γραμμή και ο Πιερ Μοσκοβισί εκτιμά ότι δεν χρειάζεται να οριστικοποιηθούν από τώρα προληπτικά μέτρα.  

Τι θέλει τώρα το ΔΝΤ

Όσον αφορά το προληπτικό πακέτο η ελληνική πλευρά συμφωνεί μόνο στον κόφτη δαπανών – τον οποίο μάλιστα εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει καθώς θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους – και σε καμία περίπτωση δεν δέχεται να νομοθετήσει εκ των προτέρων συγκεκριμένα μέτρα. Επιπλέον ζητά η δέσμευσή της για τον μηχανισμό εξισορρόπησης να συνδεθεί με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του θέλει συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν κυρίως το δημόσιο τομέα – περικοπές δαπανών, μισθών, συντάξεων, επιδομάτων – τα οποία και θα εφαρμόζονται αυτόματα αν υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους. Επίσης ζητά τα στοιχεία να εξετάζονται κάθε τρίμηνο και η κάθε απόκλιση, ανεξάρτητα από το αν είναι συγκυριακή ή όχι, να καλύπτεται άμεσα με προληπτικά μέτρα που θα ισχύουν έπειτα ως το τέλος του προγράμματος.

Και για τις ίδιες τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις εξάλλου το ΔΝΤ δημιουργεί ζήτημα – παρά τις δικές του αστοχίες στο παρελθόν. Αμφισβητεί τα στοιχεία της Eurostat που την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ελληνικού ΑΕΠ για το 2015. Μάλιστα ζητά ακόμη και τη συμμετοχή δικού του στελέχους στην εκπόνηση των δημοσιονομικών μεγεθών και εκθέσεων της Eurostat. 

Όλα αυτά ενώ την Τρίτη μετά το Πάσχα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις της Eurostat για τα έτη 2016 και 2017 που εκτιμάται από ευρωπαϊκές πηγές ότι θα ενισχύσουν τις ελληνικές θέσεις.

Το μίνι συμβούλιο κορυφής πριν το Eurogroup

Την αμέσως επόμενη ημέρα, δηλαδή την Τετάρτη, ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να συγκαλέσει μίνι συμβούλιο κορυφής για την προετοιμασία του Eurogroup με την συμμετοχή των υπ. Οικονομικών Ελλάδας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν, παρουσία των επικεφαλής των τριών θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) Μάριο Ντράγκι, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Κριστίν Λαγκάρντ.