ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τουρκικό σενάριο για τη δράση των «8»

Στην πλήρη δημοσιοποίηση των ονομάτων και των ιδιοτήτων των οκτώ στρατιωτικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα φρόντισαν να προχωρήσουν οι αρχές της Τουρκίας, πριν γίνει χθες η δίκη τους στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης το οποίο τους επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή και μόνο για την κατηγορία της παράνομης εισόδου.

 

Οι τουρκικές αρχές μάλιστα υιοθετούν το σενάριο που θέλει τους 8 στρατιωτικούς να συμμετέχουν στην επιχείρηση των τριών ελικοπτέρων τύπου Black Hawk S-70 που μετέφεραν τους κομάντος οι οποίοι προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει στη Μαρμαρίδα, ενώ περιγράφουν αναλυτικές λεπτομέρειες για τον τρόπο διαφυγής τους.

Προκλήσεις
Όπως γράφει το Έθνος, όλα τα στοιχεία αυτά περιγράφονται και σε δικογραφία-κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί από τις τουρκικές αρχές και το οποίο επιχείρησε να παραδώσει στην έδρα του δικαστηρίου της Αλεξανδρούπολης ένας από τους Τούρκους δικηγόρους, ο Ραμαζάν Αριτούρκ, ζητώντας παράσταση πολιτικής αγωγής, ενώ δεν έλειψαν και οι προκλήσεις από την πλευρά των συναδέλφων του που τον συνόδευαν, εκπροσωπώντας, όπως είπαν, κάποιον δικηγορικό σύλλογο.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου αρνήθηκε να παραλάβει το έγγραφο και απέρριψε το αίτημα με το αιτιολογικό ότι τα αδικήματα για τα οποία δικάζονται έχουν διαπραχθεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τις τουρκικές αρχές, οι οκτώ στρατιωτικοί είναι: ο ταγματάρχης Γκεντζάι Μπούγιου, 39 χρόνων, ο ταγματάρχης Αχμέτ Γκιουζέλ, 39 χρόνων, ο λοχαγός Αμπντουλάχ Γετίκ, 36 χρόνων, ο λοχαγός Φεριντούν Τσομπάν, 36 χρόνων, ο λοχαγός Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί, 34 χρόνων, ο λοχαγός Ουγούρ Ουτσάν, 35 χρόνων, ο υπαξιωματικός-επιλοχίας Μπιλάλ Κουρουγκιόλ, 40 χρόνων, και ο υπαξιωματικός-επιλοχίας Μέσου Φιράτ, 40 χρόνων.

Χθες, στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης και οι οκτώ περιορίστηκαν μόνο στην αναφορά των ονομάτων τους και αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία για τους βαθμούς τους και τις μονάδες όπου υπηρετούσαν.

Κλιμάκωση
Οι τουρκικές αρχές όμως φρόντισαν να δημοσιοποιήσουν μια σειρά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτές, μετά την ανεπιτυχή επιχείρηση στη Μαρμαρίδα οι οκτώ στρατιωτικοί επιβιβάστηκαν από τα τρία ελικόπτερα σε ένα και ανεφοδιάστηκαν στην πορεία από μια βάση που στήριζε τους πραξικοπηματίες. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν σε μια περιοχή ανατολικά προς την πλευρά της Ελλάδας. Εκεί προσγείωσαν το ελικόπτερο στη δασική περιοχή στο Κορουντάγ, μεταξύ Κεσάνης και Καλλίπολης.

Το πρωί του περασμένου Σαββάτου φέρεται να επικοινώνησαν με τα τηλέφωνά τους με τους συγγενείς τους και να ενημερώθηκαν για όλες τις εξελίξεις. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν και πάλι στο ελικόπτερο και πέταξαν προς τα σύνορα με την Ελλάδα, όπου πέρασαν στον εναέριο χώρο της στις 11:40 και κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης όπου και προσγειώθηκαν.

ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ
Τι υποστήριξαν στις απολογίες τους οι οκτώ στρατιωτικοί

Στις απολογίες τους, οι οκτώ στρατιωτικοί αποδέχτηκαν πως αποτελούσαν τα πληρώματα τριών ελικοπτέρων, έδωσαν όμως τη δική τους εκδοχή για όσα συνέβησαν τη δραματική νύχτα του πραξικοπήματος, που τους οδήγησαν το πρωί του Σαββάτου στο ελληνικό έδαφος. Οπως υποστήριξαν, εκτελούσαν διατεταγμένη αποστολή μεταφοράς τραυματιών, χωρίς να έχουν καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος και χωρίς καν να γνωρίζουν ότι αυτό βρισκόταν σε εξέλιξη.

Δέχτηκαν πυρά από το έδαφος και προσγείωσαν τα τρία ελικόπτερα σε μια περιοχή κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Τότε, όπως ανέφεραν, επικοινώνησαν με τους ανωτέρους τους, ενημερώθηκαν για τα δραματικά γεγονότα και αποφάσισαν να κρυφτούν σε δασική περιοχή. Το πρωί επιβιβάστηκαν στο ένα Black Hawk και ήρθαν στην Ελλάδα για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Οπως είπαν, είχαν ως εναλλακτικές επιλογές τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αλλά επέλεξαν τη χώρα μας γιατί είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας.

Σε κατάσταση συγκινησιακής φόρτισης, οι κατηγορούμενοι ανέφεραν πως υποχρεώθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο γιατί απειλούνταν οι ζωές τους και επικαλέστηκαν τις οικογένειες που άφησαν πίσω. «Εχω ένα μωρό δύο μηνών. Αν δεν φοβόμουν για τη ζωή μου δεν θα το άφηνα ποτέ» είπε ένας από αυτούς.

Η δίκη διεξήχθη σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, παρουσία και αυτήν τη φορά εκπροσώπων του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, νομικών από την Τουρκία και από τη μειονότητα. Δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι προκλήσεις μέσα στο ακροατήριο, όπως είχε συμβεί και τη Δευτέρα. Στη διάρκεια της διακοπής μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας και πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, δημιούργησε επεισόδιο ένας από τους Τούρκους δικηγόρους, ο οποίος επιτέθηκε φραστικά στους κατηγορουμένους φωνάζοντας «προδότες, θα δείτε τι θα πάθετε όταν επιστρέψετε». Ο άνδρας απομακρύνθηκε από τους αστυνομικούς και προσήχθη, αλλά δεν συνελήφθη, αφού οι οκτώ δεν θέλησαν να κινηθεί σε βάρος του ποινική διαδικασία.

Η απόφαση
Η πρόεδρος του δικαστηρίου εκφώνησε την απόφαση νωρίς το απόγευμα, που είναι ποινή φυλάκισης 2 μηνών με τριετή αναστολή, για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, με το ελαφρυντικό ότι βρίσκονταν σε καθεστώς απειλής. Οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για τις άλλες δύο κατηγορίες (παράνομη πτήση ο πιλότος και ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση οι άλλοι επτά), καθώς σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία το ελικόπτερο ήταν στρατιωτικό και δεν είχε την υποχρέωση υποβολής σχεδίου πτήσης, όπως συμβαίνει με τα πολιτικά αεροσκάφη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις προτάσεις επί της ποινής, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε ποινή τριών μηνών, ενώ οι συνήγοροι πρότειναν φυλάκιση τεσσάρων (!) μηνών, προκειμένου να έχουν δικαίωμα έφεσης.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί άκουσαν την ετυμηγορία του δικαστηρίου χωρίς να αντιδράσουν, ενώ αμέσως μετά η μία εκ των συνηγόρων τους, Κατερίνα Δαπουδάνη, ανέγνωσε μια γραπτή δήλωση, με την οποία ευχαριστούν τον ελληνικό λαό, ζητούν συγνώμη από το ελληνικό κράτος και δηλώνουν πιστοί στις δημοκρατικές αρχές, αρνούμενοι κάθε ανάμειξη στο πραξικόπημα.

«Ζητάμε συγνώμη»
Η πλήρης δήλωση έχει ως εξής: «Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη, σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία».

Στη συνέχεια επέστρεψαν στα κρατητήρια, στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, σε εφαρμογή των αποφάσεων των αστυνομικών αρχών για τη διοικητική κράτησή τους μέχρι την έκδοση απόφασης για τη χορήγηση ασύλου, καθώς στερούνται των απαραίτητων εγγράφων για την ελεύθερη μετακίνησή τους στη χώρα.

Ενταση υπήρξε και νωρίτερα, έξω από το δικαστήριο, κατά τη μεταγωγή των κατηγορούμενων σ' αυτό, όταν μια Τουρκάλα, που φορούσε μπλούζα με το σύνθημα «Οχι στο πραξικόπημα», κάτω από τις φωτογραφίες ενός τανκ και ενός ζευγαριού στρατιωτικές αρβύλες, σήκωσε μια τουρκική σημαία και εξαπέλυσε υβριστική επίθεση εναντίον των στρατιωτικών, αποκαλώντας τους προδότες και ζητώντας την έκδοσή τους στην Τουρκία. Οι αστυνομικοί την απομάκρυναν από τον χώρο. Η ίδια, που συστηνόταν σε άλλους ως δημοσιογράφος και σε άλλους ως επιχειρηματίας, δήλωσε στα τουρκόφωνα ΜΜΕ ότι ο Τσίπρας πρέπει να παραδώσει τους 8 γιατί είναι πραξικοπηματίες.

Οι εξελίξεις μεταδίδονταν λεπτό προς λεπτό στην Τουρκία με συνεχείς ζωντανές συνδέσεις τηλεοπτικών συνεργείων από τη γειτονική χώρα, που είχαν κατακλύσει τον χώρο έξω από τα δικαστήρια. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυτήν τη φορά ακόμη πιο αυστηρά, με την είσοδο στην αίθουσα να επιτρέπεται μόνο σε όσους έδειχναν δημοσιογραφική ταυτότητα και σε όσους είχαν σχέση με τη δίκη, αφού πρώτα τους γινόταν εξονυχιστικός έλεγχος και τους αφαιρούνταν κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές και δημοσιογραφικά κασετόφωνα.

πηγή: Έθνος