ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόσκας: Oι καταλήψεις είναι λάθος τρόπος έκφρασης

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

 

 

 

Ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν θα γίνει «πολιτικάντης ή πολιτικός καριέρας» ενώ δεν σκοπεύει να μείνει για πολλά χρόνια στη θέση του βουλευτή ή του υπουργού.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι εντυπωσιακή η αναφορά του πως «Άσχετα με την κριτική που γίνεται από την αντιπολίτευση κατά κόρον για το θέμα των Εξαρχείων, και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι και σωστή, η μείωση των ακραίων στοιχείων και η στροφή που έχει γίνει στην καλύτερη αποτελεσματικότητα και στην πιο σωστή παρουσία των αστυνομικών, νομίζω πως πρέπει να καταλογιστεί».  

«Είχα δίκιο και άδικο»

Ο κ. Τόσκας δήλωσε ότι πολλές φορές στις συγκρούσεις του με συνδικαλιστές είχε «δίκιο και άλλες άδικο», ενώ υποστήριξε ότι οι συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής δεν θέλουν τον έλεγχο και υπερασπίζονται σε μερικές περιπτώσεις συντεχνιακά συμφέροντα. Όσον αφορά την απαγόρευση της συγκέντρωσης της ΠΟΑΣΥ στην Πλ. Εξαρχείων ανέφερε πως «ο θεσμικός ρόλος των συνδικαλιστών οργάνων δεν είναι να υποκαταστήσουν ούτε την ηγεσία της αστυνομίας, ούτε τα όργανα της τάξης».

Ο αρμόδιος υπουργός εξέφρασε την αντίθεσή του στις καταλήψεις που εγκυμονούν κινδύνους, μίλησε για τα δίκτυα πληροφοριών στους καταυλισμούς μεταναστών και για τις ευθύνες ελέγχου στον τρομο-φάκελο του Λουκά Παπαδήμου, οι οποίες θα πάνε και «ψηλότερα» από τους δύο αστυνομικούς που απομακρύνθηκαν. Τόνισε επίσης τις «αποτυχίες» και τα κενά της Ελληνικής Αστυνομίας όπως στην περίπτωση σύλληψης του Αρτέμη Σώρρα ή του «ληστής της ντουλάπας», αλλά και το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης καθαριότητας στις αστυνομικές υπηρεσίες και τις προμήθειες καυσίμων και αναλώσιμων υλικών.

Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στην αδικία που είχε γίνει με τους συμβασιούχους πυροσβέστες, οι οποίοι ήταν υποβαθμισμένοι και υποτιμημένοι, δεν είχαν ούτε διακριτικό στη στολή τους «γι αυτό εμείς τους δίνουμε αξία και προσπαθούμε και για την μονιμοποίησή τους. Επεσήμανε επίσης, την επιδίωξή ένταξης Ρομά στο αστυνομικό σώμα και τα αστυνομικά μέτρα για την προστασία της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού, ενώ αναφέρθηκε στον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του 22χρονου Αμερικανού τουρίστα στο Λαγανά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η υπόθεση ερευνάται από τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες συνέλαβαν άμεσα τους δράστες και εξετάζουν όλες τις προεκτάσεις».

Σχετικά με τις 37 καταλήψεις στο κέντρο της πόλης για πολλές από τις οποίες υπάρχουν εισαγγελικές παραγγελίες για την εκκένωσή τους, οι οποίες δεν εκτελούνται τόνισε:

Προσωπικά πιστεύω ότι οι καταλήψεις είναι λάθος τρόπος έκφρασης αυτών που βρίσκονται σε αυτές. Από εκεί και πέρα είναι ένα θέμα που για να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να επιλυθεί έτσι ώστε και να μην υπάρχουν αναταράξεις και να επιλυθεί με κάποιο τρόπο. Είμαι αντίθετος με τις καταλήψεις ιδιωτικών χώρων και με τις καταλήψεις που εγκυμονούν κινδύνους.

Όπου επιβάλει το κοινωνικό περιβάλλον και όπου υπάρχουν κίνδυνοι, εκεί προχωράμε. Όπως γνωρίζετε, οι επιχειρήσεις δεν προαναγγέλλονται.

Όσον αφορά το πόσο έτοιμοι είμαστε να εντοπίσουμε διελεύσεις ή παραμονή τζιχαντιστών στη χώρα μας και αν υπάρχει κίνδυνος στα ελληνικά νησιά, ο κ. Τόσκας επεσήμανε:

Πρέπει να διαχωρίσουμε το μεταναστευτικό με τα όποια προβλήματα τρομοκρατίας. Παρόλα αυτά η χρησιμοποίηση του μεταναστευτικού από κάποιους με εξτρεμιστικές απόψεις ή τζιχαντιστές μπορεί να γίνει. Γι αυτό έχουμε απλώσει τις κεραίες μας και στα νησιά, και στον ηπειρωτικό χώρο. Δεν κρύβουμε ότι φτιάχνουμε δίκτυα πληροφοριών, προσέχουμε τους καταυλισμούς, συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες, ακριβώς για να θωρακίσουμε τη χώρα και να αποτρέψουμε τέτοιους κινδύνους. Δεν έχουν εντοπιστεί πάντως κάποιοι επικίνδυνοι άνθρωποι για την δημόσια ασφάλεια ή κάποιοι που να οργανώνονται προκειμένου να προβούν σε κάποια ενέργεια. Οφείλουμε όμως να μην εφησυχάζουμε.

Τέλος αναφορικά με το ενδεχόμενο προσλήψεων Ρομά στην Αστυνομία, ο κ. Τόσκας είπε:

Στην Θεσσαλονίκη, ένας νεαρός Ρομά από την περιοχή του Δενδροποτάμου, θέλησε να εκφράσει την επιθυμία του να συνεργαστεί με την αστυνομία, να μάθει πως δουλεύουν οι αστυνομικοί και να γίνει και αυτός. Για την ώρα αυτός και κάποιοι φίλοι του έχουν δώσει πανελλήνιες εξετάσεις, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά και μακάρι να πετύχουν. Εμείς θα επιδιώξουμε να εντάξουμε στο αστυνομικό σώμα και έναν αριθμό Ρομά είναι κάτι που πιστεύω πως πρέπει να γίνει. Σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει ακολουθηθεί αυτό το παράδειγμα με πολύ καλά αποτελέσματα και πιστεύω πως και εδώ θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα νομικά εμπόδια και να τους εντάξουμε στο Σώμα.