Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρας με τον πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα μηνύματα ήταν πολλαπλά.
Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βαθύτατη ικανοποίησή του για την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, ευχόμενος κάθε επιτυχία σε εκείνον.
«Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα το πρώτο επίσημο ταξίδι ως πρωθυπουργού να γίνει στην Κύπρο. Μας δένει η κοινή λαμπρή ιστορία, αλλά και ένα ελπιδοφόρο μέλλον» επισήμανε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι δύο χώρες παρά τα οικονομικά προβλήματα, παραμένουν πυλώνες σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή. Για το Κυπριακό ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης υπογράμμισε:
«Θα υποστηρίξουμε σθεναρά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» λέγοντας ότι οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν τη συναντίληψη Αθήνας-Λευκωσίας στο εθνικό θέμα.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η παρουσία του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός υπονομεύει τις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους, η επιτυχής κατάληξη της οποίας θα ωφελήσει και τα δύο μέρη.
Σχετικά με τα βήματα που θα κάνει η κυβέρνηση σε σειρά ζητημάτων, όπως η οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα βήματα θα είναι προσεκτικά.
Συγκεκριμένα:
"Ήρθα στην Κύπρο σε μία δύσκολη συγκυρία, με παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα με την έλευση του σκάφους BARBAROS. Καθιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Για να συνεχιστούν οι συνομιλίες χρειάζεται σεβασμός της Κύπρου και των διεθνών σχέσεων.
Η επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ωφελήσει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θα επιτρέψει να ενισχυθεί ουσιαστικά η συνεργασία των χωρών της περιοχής, απελευθερώνοντας θετικές δυνάμεις".
Στα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας χαρακτήρισε «ώριμη και αναγκαία» την αντικατάσταση της τρόικας και στο βαθμό που τελικά επιβεβαιωθεί η σχετική συζήτηση, θα είναι ένα θετικό βήμα για την Ευρώπη.
Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει θέμα δανείου από την Ρωσία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή τη στιγμή ο πρωταρχικός στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.
Σχετικά με ένα ενδεχόμενο Grexit, o κ. Τσίπρας απάντησε: "η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει. Μία εντολή διεκδίκησης με ασφάλεια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν περίμενα ότι θα υπήρχαν δυνάμεις που θα συνδράμουν στο έργο μας να δημιουργήσουμε μία διαφορετική ρότα πλεύσης όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά σε ό,τι αφορά όλη την Ευρώπη. Η οικονομική κρίση είναι παρούσα για όσους γνωρίζουν καλά τα οικονομικά και η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις για να προχωρήσει η αναπτυξιακή ατζέντα.
Τα τρομολαγνικά σενάρια ανήκουν στο παρελθόν. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι απλά δύο μικρές χωρες στην Ευρωζώνη. Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρώπη χωρίς Ελλάδα και Κύπρο είναι ακρωτηριασμένες.
Όσοι κάνουν μόνο οικονομικούς υπολογισμούς, πολύ σύντομα θα διαψευστούν. Χρειάζεται σύνεση, αυτοσυγκράτηση, χρειάζεται να επιστρέψει η λογική της συνεργασίας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Τα μηνύματα που πήραμε κατατείνουν ότι επιστρέφουν αυτές οι αρχές".
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Αργότερα, ο έλληνας πρωθυπουργός θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.
Ακολούθως θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Το απόγευμα, θα συναντηθεί με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Επίσης, θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γιαννάκη Ομήρου και χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ακολούθως θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής.
Η επίσκεψη ολοκληρώνεται το βράδυ με επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, που θα παραθέσει προς τιμήν του πρωθυπουργού ο Κύπριος πρόεδρος.