Στην επιθυμία του για παραμονή στην ευρωζώνη, καθώς και για την επίτευξη μίας βιώσιμης συμφωνίας με κούρεμα του χρέους, στάθηκε κατά τη δευτερολογία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, αυτό που ζητάμε είναι ένα βιώσιμο χρέος για να μπορούμε να αποπληρώνουμε τα δάνεια, χωρίς να χρειάζεται να παίρνουμε νέα.
Διαβάστε αναλυτικά μέρος της ομιλίας Τσίπρα:
"Αυτή η συνεδρίαση έπρεπε να είχε γίνει πριν από καιρό. Η συζήτηση που κάνουμε σήμερα εδώ δεν αφορά το μέλλον της Ελλάδας αλλά το μέλλον της ευρωζώνης και δεν μπορεί η συζήτηση να διεξάγεται σε αίθουσες με κλειστές πόρτες. Επί πέντε μήνες η διαπραγμάτευση διεξήχθη σε αίθουσες με κλειστές πόρτες.
Σέβομαι όλες τις απόψεις που ακούστηκαν ακόμα και εκείνες που είχαν μία ιδιαίτερα πολεμική ρητορική. Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πρέπει να παίξει ένα πιο ενεργό ρόλο. Αναρωτιέμαι πώς γίνεται να έχουμε εξουσιοδοτήσει την τρόικα, υπεύθυνο να λαμβάνει αποφάσεις το ΔΝΤ και όχι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Θα ήθελα να πω με απόλυτη ειλικρίνεια. Σε αυτή την ευρωπαίκή υπόθεση εάν η συζήτηση διεξάγονταν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κομισιόν θα είχε βρεθεί λύση εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δυστυχώς είχαμε να διαπραγματευθούμε με τρεις διαφορετικούς θεσμούς με πολλές φορές διαφορετικές και αντικρουόμενες θέσεις και προτάσεις.
Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις. Κατέθεσε ένα κείμενο 47 σελίδων που ήταν το αποτέλεσμα της επίπονης διαπραγμάτευσης. Την προηγούμενη Δευτέρα επανήλθφε η ελληνική πλευρά με ένα κείμενο προτάσεων που έγινε δεκ΄το ως βάση συζητήσεων και από τους τρεις θεσμούς. Προφανώς και έχουμε αναλάβει την ισχυρή μας δέσμευση να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που απαιτούνται με βάση τους κανόνες, τους οποίους σεβόμαστε μέσα στην ευρωζώνη. Όμως διατηρούμε το δικαίωμα να εντοπίσουμε που θα επιβάλουμε τα δημοσιονομικά βάρη για να πιάσουμε τους απαιτούμενους στόχους.
Εάν δεν είναι δικαίωμα μίας κυρίαρχης κυβέρνησης να βρει ισοδύναμα μέτρα για να πετύχει τους στόχους θα πρέπει να υιοθετήσουμε μία αντίληψη ότι στις χώρες που εφαρμόζεται πρόγραμμα δεν θα πρέπει να εκλέγονται, αλλά να διορίζονται οι κυβερνήσεις. Έχετε δίκιο ότι υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να καταργηθούν, όπως η στρέβλωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Κι εμείς πήραμε την πρωτοβουλία να το κάνουμε. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες και οι δεσμεύσεις για την αναγκαία δημοσιονομική προσαφμοργή. Διατηρούμε όμως το δικαίωμα της αναπροσαρμογής των βαρών, κάτι που νομίζω ότι βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους από εσάς.
Ακούστηκε από πολλούς ότι έοχυμε κρυφό σχέδιο να βγάλουμε την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Την περασμένη εβδομάδα η συντρηπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων αξιοματούχων υποστήριζε ότι Ο ΟΧΙ σημαίνει έξοδο από το ευρώ. Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα μετά την κάλπη. Θέλουμε μία αξιόπιστη και κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία. Αυτός είναι ο στόχος. Θα ήθελα τέλος να σας πω ότι άκουσα από πολλούς να μιλούν για την αδυναμία μας να ανταποκριθούμε στην αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων. Ο δανεισμός είναι μία μορφή αλληλεγγύης. Εμείς όμως θέλουμε ένα βιώσιμο χρέος για να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε και να μην είμαστε υποχρεωμένοι διαρκώς σε νέα δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλιότερα. Κύριε Βέμπερ η σκληρότερη μορφή αλληλεγγύης ήταν το 1953 όταν η χώρα σας έβγαινε λεηλατημένη από δύο παγκόσμιους πολέμους και αποφάσισαν οι λαοί τη διαγραφή του 60% του χρέους της Γερμανίας και πρόγραμμα ανάπτυξης".
Διαβάστε επίσης: