ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Δεσμευτική η απόφαση του ΣτΕ για την κυβέρνηση» – Μηνύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την άρνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμμετάσχει στη διαδικασία συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, θα είναι δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση», ενώ έκανε εκ νέου λόγο για «ιδιότυπο μιντιακό πραξικόπημα» που δίνει λυσσαλέα μάχη να διατηρήσει τις σχέσεις διαπλοκής καναλαρχών – πολιτικού συστήματος. Ενόψει του ανασχηματισμού, που αναμένεται από μέρα σε μέρα, ο κ. Τσίπρας έστειλε μηνύμτα στο εσωτερικό του κόμματός του, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υποκινηθούν από υποκειμενικά κίνητρα και προσωπικές φιλοδοξίες.

 Δομικός ανασχηματισμός προ των πυλών: Όλα τα ονόματα – Ποιες οι πιθανές ημερομηνίες

"Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και οι συνέταιροί του δίνουν έναν λυσσαλέο αγώνα εναντίον μας. Παίζουν την τρίτη πράξη της λεγόμενης αριστερής παρένθεσης. Ξέρουν οι αντίπαλοί μας ότι είναι και η τελευταία» τόνισε αναφερόμενος στις αντιδράσεις με αιχμή τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της είπε:

"Το μεγαλύτερο μέτωπο στη μάχη κατά της διαπλοκής είναι το μέτωπο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το οποίο αφορά την ίδια την υπεράσπιση της Δημοκρατίας κράτους δικαίου. Ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να μποϋκοτάρει με απώτερο στόχο να μη γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλάζοντας τη θέση του κόμματός του και εξαργυρώνοντας γραμμάτια της εκλογής του.

 

Παράλληλα, παρείχε πλήρη στήριξη στον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, τονίζοντας ότι η διαγωνιστική διαδικασία δεν ήταν απόφαση ενός υπουργού, αλλά της Βουλής.

«Είναι ακραία ειρωνικό, αυτοί που έχουν κάνει επάγγελμα τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, που έχουν καταστρώσει μαζί με οργανωμένα συμφέροντα ένα όργιο παρεμβάσεων και τρομοκράτησης των δικαστών, να μας ασκούν κριτική» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι «το πραγματικό διακύβευμα είναι αν σ' αυτό τον τόπο θα αποφασίζει το κοινοβούλιο και η εκλεγμένη κυβέρνηση ή τα οικονομικά συμφέροντα. Όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση».

Ο Πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας:

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να σωπαίνει. Υποχρεούμαστε να έχουμε άποψη και δεν θα σωπάσουμε: Το καθεστώς μη αδειοδότησης όπως κατ' επανάληψη έχει κρίνει το ίδιο το ΣτΕ είναι αντισυνταγματικό. Η μάχη για να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο είναι η μάχη μιας παράταξης και όχι ενός υπουργού.

 

Η θέση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση, λέγοντας πως  η χώρα πρέπει το συντομότερο δυνατό να απαλλαγεί από το καθεστώς της σκληρής επιτροπείας.

"Στη διαπραγμάτευση, βρισκόμαστε στη φάση που πρέπει να προχωρήσουμε σε όσα προβλέπει η 2η αξιολόγηση, που στον πυρήνα της έχει τα εργασιακά. Όμως ταυτόχρονα –και αυτό είναι ίσως το πιο ουσιώδες που προβλέπει η συμφωνία– οφείλουν να παρθούν οριστικές αποφάσεις για το χρέος" επεσήμανε και είπε πως από την πλευρά της η Ελλάδα έχει πράξει τα δέοντα και πλέον η δέσμευση που προβλέπεται στη συμφωνία του 2015 για το χρέος πρέπει να δώσει τη θέση της στην υλοποίηση.

"Η Ελλάδα δικαιούται, περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης το συντομότερο δυνατόν, να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Για την ένταξη οι όροι είναι σαφείς: Να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος στα πλαίσια των αποφάσεων του Eurogroup, ταυτόχρονα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης" τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

"Αναρωτιέμαι στο θέμα αυτό ποια είναι η στάση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ο οποίος όταν ήταν στη κυβέρνηση είχε την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για το χρέος, δηλαδή ότι είναι βιώσιμο και δεν χρειάζονται μέτρα παρά μόνο πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Τώρα που είναι στην αντιπολίτευση υιοθετεί την άποψη του ΔΝΤ, ότι πιθανώς πρέπει να ανταλλάξουμε τη μείωση των πλεονασμάτων στο μέλλον με ακόμη περισσότερα μέτρα υιοθετώντας την άποψη ορισμένων εταίρων ότι το χρέος αποτελεί μοχλό εκβιασμού για την επιβολή προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα.

Αυτή είναι λοιπόν η θέση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά, πως χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την κρίση, να μην έχει αυταπάτες για το τι θα συνέβαινε στη χώρα δίχως τη πολιτική αλλαγή του 2015 και κυρίως να μην ξεχνά τι θα συνέβαινε τώρα αν τη κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος την έκαναν οι ομοϊδεάτες του κ. Σόιμπλε" συνέχισε ο κ. Τσίπρας. 

 

"Τι θα γινόταν αν η διαπραγμάτευση για τις εργασιακές σχέσεις διεξάγονταν από τους ακραίους νεοφιλελεύθερους της ΝΔ. Ο δικός μας σχεδιασμός βρίσκεται στην υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με προϋπόθεση την προστασία της εργασίας. Με βάση αυτή τη λογική, θα πρέπει να μπει ένα τέλος στην υπό-αμειβόμενη εργασία, στην αδήλωτη εργασία και στο διαρκή φόβο της απόλυσης. Το σημαντικότερο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που είναι η βάση της προστασίας των εργαζομένων. Με αυτή την αρχή προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις, εντείνοντας παράλληλα και τη δουλειά στο κομμάτι της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας" πρόσθεσε.

 
Πηγή βίντεο: enikos.gr