Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και στον ALPHA.
Ο κύριος Τσίπρας παραδέχτηκε ότι είχε αποφασίσει να πάει στις κάλπες από τις 12 Ιουλίου, αμέσως μετά τη συμφωνία με τους εταίρους, περίμενε όμως να "πατήσει η χώρα σε στέρεο έδαφος" για να την ανακοινώσει τελικά στις 20 Αυγούστου, όπως και έκανε. Ο ίδιος δήλωσε περήφανος για την επιλογή του και τη συμφωνία, καθώς όπως ανέφερε νιώθει ότι έσωσε τη χώρα από την οικονομική καταστροφή.
– Τσακαλώτος και Σακελλαρίδης θα είναι μαζί μας στις εκλογές
– "Με πληγώνει ο εμφύλιος στο ΣΥΡΙΖΑ" είπε ο Αλέξης Τσίπρας
– "Υποτιμήσαμε τη δύναμη του χρήματος"
– "Βρέθηκα αντιμέτωπος με μια διχασμένη Ευρώπη"
– "Άλλοι έφερναν αμαχητί τα μνημόνια"
– "Ο Βαρουφάκης έχει κάνει καταστροφές πολλές"
– "Εφαρμόζω αλλά δεν υιοθετώ τη συμφωνία"
– "Δεν θα χρεωθω αμαρτίες 40 ετών"
"Σε μία κρίσιμη καμπή θα δώσω τον λόγο στον ελληνικό λαό να με κρίνει για όσα πέτυχα και όσα δεν πέτυχα. Αυτή είναι η αξία της δημοκρατίας. Υποσχέθηκα στις εκλογές μία σκληρή διαπραγμάτευση. Πάλεψα σκληρά , τα πράγματα οδηγήθηκαν στα όρια. Καταλήξαμε σε μία σύγκρουση και σε μία συμφωνία – συμβιβασμό. Είχα την υποχρέωση να τεθώ στην κρίση των πολιτών. Έχω τη συνείδησή μου καθαρή για την κίνηση αυτή", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας
"Πολλές φορές τα "ΟΧΙ" έχουν εξελίξει σε ιστορίες υπαναχώρησης. Έτσι και αυτό το "ΟΧΙ" θα μείνει στην ιστορία γιατί έδωσε την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να εκφραστεί στην Ευρώπη", σημείωσε ο πρωθυπουργός.
"Είμαι περήφανος που δεν οδήγησα τον ελληνικό λαό σε μία ανείπωτη οικονομική καταστροφή. Σε όλα μου τα διαγγέλματα παραμονή του δημοψηφίσματος δεν έλεγα ότι ζητάω το όχι για να μην κάνω συμφωνία, αλλά για να διεκδικήσω με καλύτερους όρους μία συμφωνία".
"Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία, αλλά δεν ήθελε επιτροπία, εξευτελισμό, αδιέξοδο. Ούτε εγώ ήθελα μνημόνιο, αλλά μνημόνιο από μνημόνιο έχει διαφορά. Υπάρχει μέσα σε αυτό το ποσοστό και μέρος του λαού που ήθελε την έξοδο από το ευρώ, αλλά είναι μειοψηφικό. Μέσα από το "ΟΧΙ" είπα ότι ζητάω διαπραγματευτική δύναμη από το λαό".
"Η πλειοψηφία των εταίρων ήθελε να μας εκδικηθεί"
"Ήταν η κατάληξη μίας πολύμηνης σκληρής μάχης και μίας επεισοδιακής συνεδρίασης 17 ωρών που κατέληξε με ένα πολύ μεγάλο δίλημμα. Δεν έκανα καθυστέρηση επί 17 ώρες, αλλά έδινα μάχη μέτρο προς μέτρο. Η πλειοψηφία των εταίρων είχε τη θέληση να εκδικηθεί", σημείωσε χαρακτηριστικά.
"Στις 17 ώρες είχα δύο πράγματα στο μυαλό μου: Εάν θα αποχωρούσα από την αίθουσα ως ήρωα για λίγες ώρες. Την επόμενη ημέρα θα είχα να αντιμετωπίσω μία πρωτοφανή κρίση και έναν εμφύλιο ίσως. Τελικά ήμουν αυτός που πήρε το πολιτικό κόστος μέσα στο κόμμα που με στήριξε και σταμάτησε μία οικονομική καταστροφή. Γι' αυτή την επιλογή αισθάνομαι δικαιωμένος από το αποτέλεσμα και από αυτή την επιλογή", όπως ανέφερε ο κύριος Τσίπρας..
Στο ερώτημα γιατί δεν παραιτήθηκε επικαλούμενος ότι δεν μπορεί πλέον να διαπραγματευτεί και να πάει σε εκλογές νωρίτερα, απάντησε: "Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου δεν σήμαινε αυτόματα σταθεροποίηση. Έπρεπε να κλείσει το πρόγραμμα για να μπορέσουμε να αισθανθούμε ότι η χώρα πάτησε σε στέρεο έδαφος προχώρησα σε αυτόν το σχεδιασμό. Την απόφαση την είχα λάβει από τις 12 Ιουλίου και την υλοποίησα στις 20 Αυγούστου όταν ένιωσα ότι είναι σε σταθερό έδαφος η χώρα".
Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού
-Όταν πήγα στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, βρέθηκα αντιμέτωπος με μια διχασμένη Ευρώπη, όπου άλλοι με επευφημούσαν και άλλοι με επέκριναν. Αυτή είναι η νέα Ευρώπη. Η αριστερή κυβέρνηση οδηγήθηκε σε έναν συμβιβασμό και μια συμφωνία με όρους που επιτρέπουν στον λαό να επιβιώσει και να διαπραγματευτεί καλύτερα στο μέλλον. Τώρα πλέον αναδύονται νέες συμμαχίες, και πέρα από τις δικές μας υπερβολές και αυταπάτες πρέπει να ενδυναμωθεί η μάχη κόντρα στο συντηρητικό κατεστημένο.
– Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είχαμε υπολογίσει το μέγεθος της αντίδρασης από τους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης. Υπερτιμήσαμε τη δύναμη του δίκιου, υποτιμήσαμε τη δύναμη των τραπεζών. Θέλω να ομολογήσω πως η μεγάλη διάψευση για μένα έγινε όταν ήρθε ο Βαρουφάκης και μου μετέφερε το μήνυμα του Σόιμπλε για συντεταγμένο Grexit και επιστροφή στη δραχμή. Και από τότε άρχισαν να ασκώ κριτική σε συντρόφους μου ότι ουσιαστικά υποστηρίζουν το σχέδιο του αντιπάλου.
– Ποτέ δεν ήταν στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η ρήξη και η επιστροφή στη δραχμή. Η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης, μέσα σε αυτή πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Η Ευρώπη μοιάζει με ένα υπερωκεάνειο, το οποίο πορεύεται σε λάθος πορεία. Η επιλογή είναι να μπορέσεις να αλλάξεις την πορεία του πλοίου, ιδίως όταν υπάρχει τρικυμία. Δεν ήταν ποτέ δυνατόν να φύγουμε από την Ευρώπη.
– Δώσαμε μια σκληρή μάχη απέναντι σε εκείνες τις ακραίες συντηρητικές δυνάμεις που επιθυμούσαν διαρκώς το Grexit. Ωστόσο, είχαμε και αντίβαρα από άλλες δυνάμεις που μας υποστήριξαν. Μετά το τέλος αυτής της 17ωρης επίπονης προσπάθειας είχα ένα κρίσιμο δίλημμα στο μυαλό μου: αν θα σηκωθώ να φύγω όντας ήρωας με τον λαό μου, με μια κατάρρευση της οικονομίας ή να πάρω το πολιτικό κόστος μέσα στο κόμμα μου και μέσα στον κόσμο που με ψήφισε και να προστατέψω τον κόσμο που είχε αποθηκευμένες τις οικονομίες του στις τράπεζες. Δεν μετανιώνω για το ότι επέλεξα το δεύτερο, ήταν μια πράξη ευθύνης.
– Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία και όχι επιτροπεία. Ποτέ δεν είπα ότι εγώ ήθελα μνημόνιο.
– Είμαι περήφανος για την επιλογή και έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι δεν οδήγησα τη χώρα σε μια οικονομική καταστροφή. To «όχι» σε μια κακή συμφωνία το έκανα «ναι» σε μια συμφωνία με καλύτερα μέτρα. Σίγουρα, πάντως δεν πρόκειται για μια συμφωνία με τα μέτρα που θέλαμε. Εάν συγκρίνουμε το πρώτο μνημόνιο, το δεύτερο μνημόνιο και την πρόταση Γιούνκερ με αυτό που ψηφίσαμε πρόσφατα, οι αριθμοί είναι σαφώς καλύτεροι τώρα.
Για το θέμα του Grexit: "Δεν ήταν επιλογή η επιστροφή στη δραχμή, Γιατί ξέρω ότι δεν είναι μια αριστερή επιλογή. Έξω από την Ευρώπη δεν θα είναι καλύτερα τα πράγματα για τα λαϊκά στρώματα. Η Ευρώπη είναι σαν ενα μεγάλο καράβι και η Ελλάδα είναι για πολλά χρόνια στο κατάστρωμα μαζί με άλλες χώρες".
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για τον ίδιο η μεγάλη διάψευση δεν έγινε κατά την τελική συμφωνία, αλλά όταν ήρθε κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, και του μετέφερε το μήνυμα του Β. Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Πρόσθεσε ότι τότε συνειδητοποίησε ότι αυτό που κάποιοι σύντροφοί του έλεγαν ως εναλλακτική, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου.
Αναφερόμενος στο τρίτο μνημόνιο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι εφαρμόζει, αλλά δεν υιοθετεί τη συμφωνία:
"Τα πρώτα δύο μνημόνια, ο πυρήνας της φιλοσοφίας τους ήταν η εσωτερική υποτίμηση. Πρώτο μνημόνιο 40 δισ. ευρώ μέτρα, δεύτερο μνημόνιο 25 δισ. ευρώ μέτρα και τρίτο μνημόνιο 9,7 δισ. ευρώ".
"Καταφέραμε μια συμφωνία που ανοίγει δρόμους στην Ευρώπη και για πρώτη φορά θα γίνει συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.
Τα μνημόνια απέτυχαν γιατί ήταν λάθος η συνταγή. Αν θα βγούμ από την κρίση εξαρτάται από το αν θα έχει τη δύναμη και τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μεγάλες τομές και αλλαγές και να δώσουν δυναμική αναπτυξιακή στη χώρα. Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση, αν δεν αλλάξει η ίδια. Πάντοτε έλεγα ότι για όλα τα δεινά μας δεν φταίνε μόνο οι ξένοι, αλλά και εμείς".
"Έχω δυο γιους, 3 και 5. Να βάλουμε τις βάσεις ώστε τα παιδιά που είναι σε αυτήν την ηλικία να σπουδάσουν καλά και να μην φεύγουν στο εξωτερικό. Το όραμά μου είναι μια χώρα που θα έχει διάφανη πολιτική ζωή και δεν θα υπολείπεται από τις άλλες χώρες σε οργάνωση, διοίκηση, κουλτούρα και νοοτροπία".
"Και τα τρία κόμματα, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ εκφράζουν το παλιό πολιτικό σύστημα, αλλά με φορώντας τη μάσκα του παλιού και άλλα τη μάσκα του καινούργιου".
Για τον εμφύλιο στο ΣΥΡΙΖΑ: "Ήταν μια στενάχωρη εξέλιξη, αλλά όχι απροσδόκητη. Στο θέμα το στρατηγικό για την παραμονή στην Ευρωζώνη το 30% του ΣΥΡΙΖΑ το έλεγε δημόσια ότι ήταν αντίθετο. Αυτό που με στενοχωρεί περισσότερο είναι αυτή η προσπάθεια να μετατραπεί ως ο μεγαλύτερος εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ. Και με πληγώνει αυτό".
Για τον Γιάνη Βαρουφάκη: "Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει πολιτική κρίση. Ο Βαρουφάκης έδωσε δυναμική από ένα σημείο και μετά σταμάτησε να δίνει. Στις 25 Ιουνίου είχα απέναντί μου τη Λαγκάρντ, τον Ντράγκι και τον Γιούνκερ και κανείς δεν του έδινε σημασία. Είχε χάσει την αξιοπιστία του.Ο Γιάνης είχε την εντύπωση ότι έπρεπε να φτάσουμε και να ρισκάρουμε την έξοδο της χώρα από το ευρώ, γιατί πίστευε ότι μπορούσαν να το γυρίσουν πίσω. Εγώ δεν μπορούσα να παίξω τη χώρα κορώνα γράμματα".