ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Καμία υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με ρυθμούς χελώνας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι αποφάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

 

Οι εξελίξεις τρέχουν με ραγδαίες ταχύτητες, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα υπαρξιακό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από την αρχή της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του διαμερισμού της ευθύνης.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η ελληνική πλευρά από τον περασμένο Μάρτιο είχε θέσει την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία ώστε να μειωθούν οι τεράστιες προσφυγικές ροές. Όπως είπε, αναγνωρίστηκε η ανάγκη να ενισχυθούν οι χώρες υποδοχής και με υλικοτεχνική υποδομή αλλά και οικονομική βοήθεια προκειμένου να στηθούν κέντρα υποδοχής και να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης.

Ωστόσο, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, για την Ελλάδα κρίσιμο θέμα είναι να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία προκειμένου σταδιακά να μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά προς τις ακτές της Τουρκίας και να δημιουργηθούν εκεί τα λεγόμενα «hotspots» και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να γίνεται από την Τουρκία. «Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να μειώσουμε το τεράστιο κόστος που αφορά την πιθανότητα απωλειών ζωών στο Αιγαίο από πρόσφυγες που μπαίνουν στις βάρκες των διακινητών και διακινδυνεύουν τη ζωή τους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει ειλικρινή συμφωνία με τη γείτονα.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε τη σταθερή της θέση ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να γίνει με όρους αλληλεγγύης και βοήθειας στην Τουρκία από την πλευρά της ΕΕ, αλλά χωρίς υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα. «Η ενταξιακή διαδικασία έχει κάποιες αρχές. Αυτές οι αρχές και οι όροι πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ροές μεταναστών, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, και αυτή ήταν η κοινή θέση όλων των μελών του Συμβουλίου.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση τόσο από την Ελλάδα όσο και από εταίρους για το τεράστιο κόστος φροντίδας των μεταναστών. Στο ζήτημα αυτό, είπε βαρύνουσας σημασίας είναι η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως για τις χώρες υποδοχής που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού προβλήματος, θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση και ενίσχυση οικονομική για να αντιμετωπισουν με αξιοπρέπεια τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν και να μπορέσουν να δώσουν ανθρωπιστική βοήθεια και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που το έχουν ανάγκη.

«Αυτή είναι μια θέση που θα συζητηθεί στο μέλλον, την οποία υποστηρίξαμε, και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη δυνατότητα της Ελλάδας να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ταυτόχρονα στη μεγάλη ανθρωπιστική της υποχρέωση να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες και να αντιμετωπίσει τις τεράστιες δυσκολίες αυτών των ροών που υπερβαίνουν της δυνατότητές της», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον χρηματοδότηση για το προσφυγικό ζήτησε ο Τσίπρας

450 εκατ. ευρώ ζήτησε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός από την ΕΕ σε πρώτη φάση για την βοήθεια και τα έξοδα σίτισης και φροντίδας, το κόστος επιφυλακής και τα έργα που θα κάνει το δημόσιο για το προσφυγικό. 

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, κατά την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα θα έχει αυξήσει τις επίσημες θέσεις υποδοχής από 3.500 σε 23.000 μέχρι το τέλος του έτους. 

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έθεσε και αυτός με τη σειρά του θέμα αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνο θεωρώντας ότι θα πρέπει πλέον να λάβει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες των κρατών εισόδου μεταναστών. Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη επίσκεψη του Αυστριακού καγκελαρίου Φάιμαν στη Λέσβο, και στα όσα ο καγκελάριος είδε, εξηγώντας ότι οκτώ στους δέκα πρόσφυγες στην πραγματικότητα θέλουν να πάνε στη Γερμανία. 

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ακόμα ότι το 20% των προσφύγων στην Ελλάδα είναι Αφγανοί και η ΕΕ πρέπει να λάβει μια πολιτική απόφαση για το τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους από τους οποίους κάποιοι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας δεν τοποθετήθηκε μέσα στη Σύνοδο για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, αλλά είναι γνωστή η πάγια ελληνική θέση πως θα πρέπει να εξαντληθούν πρώτα όλες οι δυνατότητες της Frontex ώστε να επιτηρεί εντοπίζει και συντονίζει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αφήνοντας τα επιχειρησιακά στην εθνική οριοφυλακή. 

Στη συγκεκριμένη φάση πολύ λίγα κράτη, λέει η κυβερνητική πηγή, έχουν σπεύσει να συνδράμουν στην ενίσχυση της Frontex. 

Για τις κοινές περιπολίες, κάτι που δεν υπάρχει σε κανένα επίσημο κείμενο, η ελληνική θέση είναι ότι δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν σε σχέση με αυτό που συμβαίνει σήμερα, σημείωσε η κυβερνητική πηγή εξηγώντας πως αν οι διακινητές βγάζουν ανθρώπους στη θάλασσα οι υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να τους βγάζουν στη στεριά. Αυτό που χρειάζεται να συμβεί είναι να υπάρξει καταγραφή επί του τουρκικού εδάφους. 

Ο πρωθυπουργός εκπροσώπησε και την κυπριακή δημοκρατία εκ μέρους της οποίας τόνισε στο συμβούλιο πως δεν είναι δυνατόν να εμπλέκονται τα διαπραγματευτικά κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με ανταλλάγματα στο προσφυγικό.