Στις αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου Κορυφής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που ξεκαθάρισε εκ νέου πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση να υπάρξουν κοινές περιπολίας Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.
«Υπάρχουν κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ που παίρνουν ακραίες ξενοφοβικές θέσεις, που υψώνουν φράκτες, που απαντούν με δακρυγόνα κατά μεταναστών στα σύνορά τους. Υπάρχουν βέβαια και άλλες χώρες που αποφασίζουν να λάβουν διαφορετικές θέσεις, που αντιμετωπίζουν το ζήτημα με ανθρωπισμό, έχοντας βεβαίως διαφορετικές δυνατότητες. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες στη Σύνοδο ήταν σε θετική κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ότι θα πρέπει να «μετατοπιστεί το βάρος από τα νησιά, στα τουρκικά παράλια». Εκεί, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας «θα πρέπει να γίνεται η ταυτοποίηση των προσφύγων, ώστε να σταματήσει το αίσχος της εκμετάλλευσης αυτών των ανθρώπων από τους διακινητές».
Αναφερόμενος στην χθεσινή επί της αρχής συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα για περιορισμό των προσφυγικών ροών, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως από τον Μάρτιο, η κυβέρνηση είχε ταχθεί υπέρ μίας πολιτικής ενίσχυσης της Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν παραχωρήσεις ή υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα.
«Αυτή η πολιτική είναι η σωστή, στην κατεύθυνση αυτή θα υποστηρίξουμε τις κινήσεις της ΕΕ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις ή παραχωρήσεις από εμάς ή την ΕΕ σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας» χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
Εξηγήσαμε κατ ιδίαν αλλά και στη Σύνοδο ότι κοινές περιπολίες δεν θα υπάρξουν. Και αυτό γιατί αφενός συνεχίζονται οι παραβιάσεις και οι διεκδικήσεις από τους γείτονες σε ζητήματα ξεκαθαρισμένα. Αφετέρου γιατί αυτό το ενδεχόμενο δεν έχει κανένα νόημα. Η όποια παρέμβαση στα χωρικά μας ύδατα θα μπορεί να είναι μόνο παρέμβαση διάσωσης, και μεταφοράς στα κοντινά νησιά. Εάν θέλει κανείς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ροών, θα πρέπει να υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι και περιφρούρηση στην τουρκική επικράτεια. Αυτό το γεγονός δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε συντονισμό και συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή. Και αυτό μπορεί να συνεχιστεί εάν υπάρχει η πολιτική βούληση από την Άγκυρα.