"Δεν ένιωσα απομονωμένος" είπε ο πρωθυπουργός, θέλοντας να διαλύσει το κλίμα, που είχε επικρατήσει τις προηγούμενες μέρες και έκανε λόγο για τη…μοναξιά της Ελλάδας.
Η Δευτέρα θα είναι η καθοριστική μέρα, όπου θα διαφανεί αν θα υπάρξει η τελική επίτευξη συμφωνίας, μετά τα πρώτα βήματα, που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής, όπως προέκυψε μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Ντάισελμπλουμ, με τον εκπόρσωπο του επικεφαλής του Eurogroup, να κάνει λόγο για αναζήτηση "κοινής βάσης¨και την ελληνική πλευρά να χαρακτηρίζει "θετικό βήμα¨την έναρξη εργασιών τεχνικών κλιμακίων για την προετοιμασία προπαρασκευαστικού έργου, ενόψει της συνεδρίασης της 16ης Φεβρουαρίου, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα "νέο πρόγραμμα"
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το Μνημόνιο και η Τρόικα τελείωσε» χωρίς, όμως, να ξεκαθαρίσει ποιο ακριβώς θα είναι το πλαίσιο του νέου «προγράμματος». Αλλά αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε μεταρρυθμίσεις, που θα καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή.
Επίσης επανέλαβε τις θέσεις ότι η Ελλάδα «διεκδικεί και πείθει, δεν εκβιάζεται και δεν εκβιάζει». Επανέλαβε ότι δεν θέλουμε ρήξεις με κανέναν, υπογράμμισε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και δεν παρέλειψε να ρίξει τα «καρφιά» του για τη στάση του πρωθυπουργού της Ισπανίας Ραχόι που απ' ό,τι φαίνεται ήταν επιθετικός προς την ελληνική πλευρά.
«Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε τη δήλωσή του, για τη συμφωνία που είχαμε, μια δήλωση που αποτελεί ενα βήμα σε θετική κατεύθυνση προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μέχρι τη Δευτέρα με εποικοδομητική διάθεση για να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
"Τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν μέσα και έξω από την Ελλάδα σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας αν η κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και ολοκλήρωση του Μνημονίου ή σε περίπτωση που δεν δεχόμασταν την πρόταση για κοινό ανακοινωθέν του Eugrogroup. Δεν τα υπογράψαμε, δεν επήλθε καμία καταστροφή. Η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτη τη διαβούλευση με καθαρές θέσεις τις υπερασπίζεται, πείθει, δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται».
«Η Ελληνική αντιπροσωπεία έκανε ένα σημαντικό βήμα αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Είμαστε βέβαιοι ότι η εργασία των τεχνικών επιτροπών θα διευκολύνει τις εργασίες του Eurogroup» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων σε κράτος, δημόσια διοίκηση, για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες των τελευταίων χρόνων γιατί δεν υπήρχε βούληση να αντιμετωπιστούν".
"Η Ελλάδα είχε τα τελευταία χρόνια ένα πρόγραμμα τρομακτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, με μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, που έχουμε όλοι μας υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε και που δημιούργησε ένα χρέος μη βιώσιμο».
Ερωτηθείς για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να μπουν στο νέο «πρόγραμμα» ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ήταν ένα φύλλο συκής καθώς ποτέ δεν είχαν μπει ως προαπαιτούμενα. «Με αυτή την έννοια το Μνημόνιο ξεχάστε το, Τρόικα δεν υπάρχει ξεχάστε την» τόνισε με έμφαση.
«Θέλουμε να προτάξουμε τις μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση ενός κράτους δικαίου καθώς το βάρος έπεσε στα μεσαία και μικρά εισοδήματα ενώ αντίθετα όσοι είχαν υψηλά εισοδήματα δεν πλήρωσαν το μερτικό τους. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό κράτος για να αποκαταστήσουμε ένα κράτος δικαίου και να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες».
«Αν η Ελλάδα σταματήσει να απασχολεί για πολύ χρόνο ακόμη ως ειδικό θέμα τις Συνόδους Κορυφής, ξεπεράσει την κρίση, αυτό θα είναι το τέλος της κρίσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αναφερόμενος στον κρίσιμο συνδυασμό για να υπάρξει συμβιβασμός είπε ότι θα πρέπει να αφορά την τήρηση των δύο βασικών αρχών: της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών κανόνων
Συμπλήρωσε ότι δεν αισθάνθηκε απομονωμένος καθώς ήταν πολλοί αυτοί που είπαν ότι πρέπει να υπάρχει κατανόηση στις ελληνικές θεσεις. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, διαμορφώνει συμμαχίες, έχει υπόσταση και αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη» τόνισε.
Δήλωσε αισιόδοξος, επίσης, ότι μετά τις σημερινές εξελίξεις θα υπάρξει μια πολιτική συμφωνία η οποία θα ανοίξει τον δρόμο και σε μια τεχνική συμφωνία.
Η έννοια της Τρόικα δεν υπάρχει πια, επανέλαβε μετά από σχετική ερώτηση, υποστηρίζοντας ότι το ίδιο υποστήριξε και ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Εμείς θα επικοινωνούμε με τους θεσμικούς μας εταίρους. Η επικοινωνία θα γίνεται κατά κύριο λόγο με την ΕΕ. Στο βαθμό που έχουμε δανειακές υποχρεώσεις θα είμαστε σε επικοινωνία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να βρίσκουμε βιώσιμες λύσεις».
Όσον αφορά στο τι συνέβη το βράδυ της Τετάρτης στο Eurogroup και το αν ήταν αυτός που έδωσε εντολή να μην γίνει δεκτό το προσχέδιο που κυκλοφόρησε απάντησε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, ήμουν διαρκώς σε ενημέρωση, λάβαμε την απόφαση συλλογικά, δεν είχαμε διαφωνίες, ήταν κοινή, συμπέσαμε και οι τρεις σε αυτή τη στάση».